Home / Family  / Πόσο συχνά πρέπει να κάνουμε μπάνιο τον σκύλο μας;

Πόσο συχνά πρέπει να κάνουμε μπάνιο τον σκύλο μας;

μπάνιο σκύλου
Για τους περισσότερους ιδιοκτήτες σκύλων, και ειδικότερα για τους νέους, το θέμα μπάνιο είναι μία δύσκολη υπόθεση. Είναι πολύ δύσκολο να προσδιορίσουμε το πόσο συχνά πρέπει να κάνουμε μπάνιο τον σκύλο μας. Η ράτσα, το τρίχωμα και ο τρόπος ζωής είναι μερικοί μόνο από τους παράγοντες που επηρεάζουν τη συχνότητα του μπάνιου.

 

Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες σκύλων, ειδικά στην αρχή, αντιμετωπίζουν δυσκολίες αναφορικά με τη συχνότητα που πρέπει να κάνουν μπάνιο το κατοικίδιό τους. Η αλήθεια είναι ότι το μπάνιο ενός σκύλου δεν είναι μία εύκολη υπόθεση. Για να ορίσει κανείς, όμως, το πόσο συχνά πρέπει καθαρίζει τον σκύλο του, πρέπει να λάβει υπόψη του μερικούς παράγοντες. Και, φυσικά, αυτό που θα πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι πρέπει να συνδυάσουμε τις ανάγκες του μικρού μας φίλου με τις δικές μας δυνατότητες.

 

μπάνιο σκύλου

 

Τρίχωμα σκύλου

Το είδος του τριχώματος του σκύλου μας είναι ένας από τους βασικότερους παράγοντες, που καθορίζουν το πόσο συχνά χρειάζεται μπάνιο. Ράτσες, οι οποίες δεν έχουν τρίχες, όπως η κινέζικη Crested ή Xoloitzcuintli, στην πραγματικότητα χρειάζονται αρκετά εντατικά μπάνιο. Στο άλλο άκρο, βρίσκονται ράτσες με μακρύ τρίχωμα, όπως τα Μαλτέζ και τα Κόλει. Τα μακρύτριχα σκυλιά χρειάζονται κάθε 4 έως 6 εβδομάδες, με προϋπόθεση το τρίχωμά τους να φροντίζεται καθημερινά. Γενικότερα, καλό θα ήταν να μελετήσουμε τις ανάγκες τις φυλής του σκύλου μας, έτσι ώστε να προσαρμόσουμε το μπάνιο τους αναλόγως.

 

Τρόπος ζωής του σκύλου

Ο τρόπος ζωής του σκύλου μας επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό το πόσο συχνά θα χρειαστεί μπάνιο. Για παράδειγμα, αν ο σκύλος μας είναι αρκετά δραστήριος και περνάει πολύ χρόνο σε εξωτερικούς χώρους παίζοντας, χρειάζεται περισσότερα μπάνια. Από την άλλη, αν ο σκύλος μας περνά λιγότερο χρόνο έξω, τότε η συχνότητα που πρέπει να κάνει μπάνιο, μειώνεται.

 

μπάνιο

 

Σε ποιες περιπτώσεις δεν πρέπει να κάνουμε μπάνιο τον σκύλο μας;
  • Αν έχει εμβολιαστεί. Το μπάνιο θα πρέπει να γίνεται τουλάχιστον μία εβδομάδα με 10 ημέρες μετά τον εμβολιασμό.
  • Αν διανύει περίοδο εγκυμοσύνης. Δεν είναι απαγορευτικό, αλλά είναι καλύτερο να αποφεύγεται το μπάνιο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, γιατί προσθέτει επιπλέον ταλαιπωρία στον σκύλο.
  • Αν πρόκειται να γίνει αποπαρασίτωση με αμπούλα. Ο σκύλος δε θα πρέπει να έχει πλυθεί 2 ημέρες πριν, καθώς και 2 ημέρες μετά την αποπαρασίτωση.

 

Πηγή: akc.org

[email protected]

“I always loved aesthetics. Not particularly fashion. But an idea of Beauty.” Miuccia Bianchi Prada