Home / Family  / Προωρότητα και όσα δε γνώριζες γι’ αυτή

Προωρότητα και όσα δε γνώριζες γι’ αυτή

Σήμερα η μέρα είναι αφιερωμένη στην προωρότητα και στους μικρούς μαχητές που βγήκαν νωρίτερα σε αυτόν τον δύσκολο κόσμο. Εσύ γνώριζες αρκετά;

Αν το έχεις βιώσει ξέρεις ακριβώς τα συναισθήματα που περικλείει. Αν πάλι όχι, είναι η ευκαιρία σου να μάθεις κάποια πράγματα για την προωρότητα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της.

 

Οι γονείς των πρόωρων βρεφών περνούν μεγάλο χρονικό διάστημα στη ΜΕΝΝ (Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών),.μπροστά από μία θερμοκοιτίδα. Τα βρεφάκια είναι σε διασωλήνωση με αναπνευστήρα, καθετήρα σίτισης και πολλά μηχανήματα.

 

Δεν είναι σπάνιο, δεν είναι εύκολο και δεν είναι σίγουρα κάτι που δεν σε επηρεάζει στην ολότητά σου ως μητέρα,.ως γονιό. Τα παιδιά αυτά αποδεικνύουν από την πρώτη ανάσα ότι είναι οι πιο γενναίοι μαχητές, που μας διδάσκουν τη θέληση για ζωή.

 

Οι παρακάτω πληροφορίες είναι διαφωτιστικές για το τι σημαίνει να είσαι στ’ αλήθεια παιδί-θαύμα, αλλά και μάνα-θαύμα.

 

  • Ένα περίπου στα δεκαπέντε παιδιά γεννιέται πρόωρα, έχοντας ανάγκη από ιατρική περίθαλψη και εξειδικευμένη φροντίδα για να επιβιώσει με καλή ποιότητα ζωής. Στη χώρα μας περισσότερα από 8.000 νεογνά το χρόνο γεννιούνται πρόωρα, κάθε μία ώρα που περνάει.  

 

  • Σύμφωνα με τα κριτήρια που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας η προωρότητα κατατάσσεται σε:
 

Μετρίου βαθμού ή οριακή προωρότητα: 32 εβδομάδες κύησης (ε.κ.) – <37 ε.κ.

Υψηλού βαθμού προωρότητα: 28 ε.κ. – <32 ε.κ.

Ακραία προωρότητα <28 ε.κ.

 

 

  • Σήμερα, ένα μωρό μπορεί να γεννηθεί στις αρχές του 6ου μήνα της εγκυμοσύνης (ή την 22η εβδομάδα κύησης) με εξαιρετικά χαμηλό βάρος γέννησης 500 γραμμάρια ή και λιγότερο και να επιβιώσει.

 

 

  • Tα πρόωρα μωράκια που γεννιούνται από τις 28 εβδομάδες και πέρα, αν δεν εμφανίζουν ειδικές παθολογίες, έχουν πιθανότητα περίπου 90% να μην παρουσιάσουν μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα προβλήματα στην υγεία τους.

 

 

 

  • Η αυξημένη πίεση ή το σάκχαρο αποτελούν αίτια προωρότητας. Πολλές φορές όμως δεν ξέρουμε τι προκάλεσε τον πρόωρο τοκετό. 

 

 

  • Ο γιατρός που φροντίζει για τις πρόωρες καρδούλες είναι ο νεογνολόγος,.που μαζί με εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό φροντίζουν τα νεογνά, ώστε να αναπνέουν ήρεμα, μέχρι να τα καταφέρουν να αναπνέουν από μόνα τους.

 

 

Τα βρέφη που έχουν γεννηθεί πρόωρα είναι πιο ευαίσθητα τον πρώτο χρόνο ζωής, σε σχέση με τα τελειόμηνα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα πρόωρα μωρά έχουν ανώριμο ανοσοποιητικό σύστημα.και χαμηλότερα επίπεδα αντισωμάτων στο οργανισμό τους.

 

 

  • Η πλειονότητα των πρόωρων μωρών ακολουθεί τις φυσιολογικές καμπύλες ανάπτυξης, με βάση τη διορθωμένη ηλικία (αφαιρούμε από τη χρονολογική ηλικία τις εβδομάδες που απέμεναν,.ώστε το μωρό να γεννηθεί τελειόμηνο, δηλαδή 40 εβδομάδων). Σε ένα πρόωρο μωρό για παράδειγμα, που γεννήθηκε στις 32 εβδομάδες,.για να βρούμε τη διορθωμένη ηλικία, αφαιρούμε 8 εβδομάδες από τη χρονολογική του ηλικία.

 

  • Η αγκαλιά του γονέα, η επαφή δέρμα με δέρμα του γονιού με το νεογνό είναι ισχυρή θεραπεία,.κάτι που αποτελεί  το φετινό σύνθημα του EFCNI (European Foundation for the Care of Newborn Infant)  ενός δικτύου επαγγελματιών υγείας και γονέων,.που εκπροσωπούν τα συμφέροντα των πρόωρων μωρών και των οικογενειών τους.

 

  • Είναι πολύ σημαντικό να παρακολουθούνται αυτά τα πρόωρα παιδιά συστηματικά,.ώστε να εντοπίζονται εγκαίρως πιθανά νευρολογικά προβλήματα, τα οποία μπορούν να αντιμετωπιστούν με πρώιμη παρέμβαση. Αυτή η παρακολούθηση συνεχίζεται,.ιδιαίτερα στα πολύ πρόωρα μωρά, μέχρι τα πρώτα σχολικά χρόνια ώστε να ανιχνευθούν και να αντιμετωπιστούν τυχόν μαθησιακά προβλήματα,.τα οποία παρουσιάζονται με αυξημένη συχνότητα στα πρόωρα παιδιά.

 

 

Πηγή: Όμιλος Ιατρικού Αθηνών

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath