Home / Family  / Διακοπές χωρίς παιδιά και… χωρίς τύψεις!

Διακοπές χωρίς παιδιά και… χωρίς τύψεις!

Οι περισσότεροι γονείς νιώθουν τύψεις όταν σκέφτονται τις διακοπές τους μόνοι. Μήπως, όμως, δε θα έπρεπε;

 Κανείς, δεν μπορεί να αρνηθεί ότι η ρουτίνα και η καθημερινότητα έχουν γίνει πολύ δύσκολες. Όλοι μας έχουμε ανάγκη από διακοπές και ξεκούραση. Το δίλημμα, όμως, που απασχολεί πάντα τους γονείς είναι “Με παιδιά ή χωρίς;”. Και οι πρώτες τύψεις κάνουν την εμφάνισή τους…

 

Τα περισσότερα ζευγάρια δουλέυουν πολλές ώρες καθημερινά και τρέχουν διαρκώς για όσα χρειάζεται, ώστε να ανταποκριθούν στις καθημερινές οικογενειακές ανάγκες. Δυστυχώς, όλη αυτή η κούραση και η πίεση μάς αποξενώνουν.

 

Αν είστε γονείς τότε το δίλημμα “Διακοπές με ή χωρίς παιδιά;” σας είναι σίγουρα οικείο. Οι ενοχές είναι κάτι που αναπόφευκτα μας εμποδίζει από το να πάρουμε πολλές και διαφορετικές αποφάσεις. Αν αποφασίσετε να κάνετε διακοπές χωρίς παιδιά, αυτό δε σας καθιστά αυτομάτως κακούς γονείς. Εκτός από γονείς είστε κυρίως άνθρωποι, έχετε επιθυμίες, ψυχολογικές διακυμάνσεις και είναι αναγκαίο το να έχετε προσωπικό χώρο και χρόνο.

 

Η σημασία των διακοπών χωρίς παιδιά

Οι διακοπές λειτουργούν για τον καθένα μας θεραπευτικά. Είναι ένας τρόπος να ηρεμήσουμε σωματικά αλλά και ψυχολογικά, αποβάλλοντας για λίγο τις έννοιες και τα προβλήματα. Οι διακοπές με παιδιά, ναι, μπορεί να είναι λίγο πιο δύσκολες, υπό την έννοια ότι πάλι έχεις την ευθύνη της φροντίδας τους, και φυσικά το κύριο μέλημα είναι να περάσουν εκείνα πρώτα καλά. Πού είστε, όμως, εσείς μέσα σε όλο αυτό;

 

Μήπως ήρθε η ώρα να νιώσετε και πάλι ζευγάρι, μακριά από όλους και όλα; Γιατί οι διακοπές χωρίς τα παιδιά είναι απαραίτητες;

 

Ας θυμηθούμε μαζί ποιοι είμαστε!

Ας ξεκινήσουμε από την έννοια της αυτοφροντίδας. Τόσο η σωματική όσο και ψυχική υγεία είναι εξαιρετικά σημαντικές και πρέπει πάντα να βρίσκονται σε μια ισορροπία. Είναι δικαίωμα, ακόμα και υποχρέωση στον εαυτό σας να τον φροντίσετε. Να κάνετε ένα διάλειμμα, να ξαναβρείτε τις χαμένες ισορροπίες πρώτα με τον εαυτό σας και μετά με τον σύντροφό σας.

 

Οι διακοπές χωρίς παιδιά δίνουν τη δυνατότητα στο ζευγάρι να θυμηθεί γιατί είναι μαζί, και πόσο όμορφα και ξένοιαστα μπορεί να περάσει, ακόμη και μετά από χρόνια κοινής πορείας. Πολλά ζευγάρια μέσα στην πίεση της καθημερινότητας ξεχνούν την έννοια του έρωτα και της συντροφικότητας.

 

Μην ξεχνάτε ότι γεμίζοντας τα ψυχολογικά μας αποθέματα, βελτιώνουμε την ποιότητα της σχέσης, με τον εαυτό, τον σύντροφο, τα παιδιά μας!

 
Κάνει καλό και στα παιδιά!

Όσο παράξενο κι αν σας φαίνεται, τα παιδιά, όπως κι εσείς, είναι άνθρωποι, και επιζητούν λίγο χρόνο μακριά σας. Έχουν τα δικά τους ενδιαφέροντα και ανάγκες. Αφήνοντάς τα για ένα μικρό διάστημα τους δίνετε την ευκαιρία της αυτοσυντήρησης, της αυτοεκτίμησης και της αυτοπεποίθησης. Είναι αναγακαίο να μάθουν ότι μπορούν να στηρίζονται στις δικές τους δυνάμεις, ακόμη κι όταν η μαμά και ο μπαμπάς δεν είναι εκεί. Εξάλλου, όταν βλέπουν εσάς ευτυχισμένους είναι κι εκείνα ευτυχισμένα!

 

 
Η “λίστα” των διακοπών χωρίς παιδιά

1.Συζητήστε με τους παππούδες αν είναι διαθέσιμοι και επιθυμούν να κρατήσουν τα παιδιά για λίγες μέρες. Κάντε όλοι μαζί την απαραίτητη συμφωνία και θέστε κανόνες για τη νέα τους αυτή συμβίωση.

2.  Θέστε στόχους με τον σύντροφο σας, για το πού θα πάτε και τι θα κάνετε σε αυτές τις λίγες μέρες ξεκούρασης. Φτιάξτε μαζί ένα πρόγραμμα, κάτι που θα σας φέρει ακόμη πιο κοντά.

3. Αφήστε λίστα με τα τηλέφωνα για ώρα ανάγκης (παιδίατρος, φίλοι και συμμαθητές) για οτιδήποτε κι αν προκύψει.

4. Κρατήστε ενήμερα τα παιδιά για το πρόγραμμά σας και το πότε γυρνάτε. Η αβεβαιότητα δε λειτουργεί καλά στα παιδιά. Μια καλή ιδέα είναι να φτιάξουν ένα δικό τους ημερολόγιο, στο οποίο μπορούν να διαγράφουν τις ημέρες μέχρι να γυρίσετε.

5. Όσο λείπετε παίρνετε τηλέφωνα συχνά, για να μαθαίνετε νέα τους. Κάντε face time ή skype, και ρωτήστε τους τι δώρα θέλουν να τους φέρετε από τον προορισμό σας. Είναι σημαντικό να ξέρουν ότι τα σκέφτεστε, και να έχουν κάτι να περιμένουν. 

6. Κυρίως, όμως, χαλαρώστε και περάστε καλά χωρίς τύψεις!

 

Ευτυχισμένοι γονείς, ευτυχισμένα παιδιά!

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath