Home / Lifestyle  / Cozy Views  / Παρακαλείται ο γλωσσικός σεξισμός να κατεβεί από το βάθρο!

Παρακαλείται ο γλωσσικός σεξισμός να κατεβεί από το βάθρο!

Μπορεί η Νικόλ Ελευθεριάδου να οδήγησε την Εθνική Ομάδα Πόλο Γυναικών στο βάθρο, όμως ο γλωσσικός σεξισμός “αναπνέει”… υποβρυχίως. 

Σκέψου να έχεις αγωνιστεί σκληρά από μικρό παιδί, να έχεις αφιερώσει μέρες και νύχτες μέσα στο νερό,.να έχεις στερηθεί, να έχεις τραυματιστεί, να έχεις κοπιάσει για την πιο σπουδαία στιγμή της ζωής σου,.για μια νίκη που είναι πολλά παραπάνω από ένα βήμα στο βάθρο, από ένα χάλκινο μετάλλιο.

 

Σκέψου να μπορείς να “ενώσεις” μια ολόκληρη χώρα μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα,.όσα διαρκεί το πέταγμα μιας μπάλας που “τρυπάει” τα δίχτυα. Κι έπειτα από μια τόσο σπουδαία νίκη, ξάφνου να μην έχεις όνομα, να στο βυθίζουν στον πάτο μιας άλλης πισίνας,  που δεν ξεχειλίζει δάκρυα χαράς,.αλλά τα νερά της είναι σκοτεινά και απύθμενα.

 

Κάπως έτσι θέλησαν να “βυθίσουν” το όνομα της σπουδαίας πρωταθλήτριας Νικόλ Ελευθεριάδου κάποια από τα ΜΜΕ,. που φαίνεται ότι αρκέστηκαν στο “κοπέλα του Βεζένκοφ”, αφανίζοντας μέσα σε μία μόλις φράση την ταυτότητα και την αθλητική επάρκεια μιας σπουδαίας πολίστριας.

 

Η Νικόλ Ελευθεριάδου ήταν εκείνη που χάρισε το χάλκινο μετάλλιο στην Εθνική Ομάδα Πόλο Γυναικών στον αγώνα ενάντια της Ισπανίας.και κατ’επέκταση εξασφάλισε το εισιτήριο για τους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι, μετά από 16 ολόκληρα χρόνια!

 

Για την ιστορία, ως παίκτρια του Ολυμπιακού έχει κατακτήσει 8 πρωταθλήματα Ελλάδας3 Πρωταθλήματα Ευρώπης  και ένα Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης LEN Trophy. Το 2018 ως μέλος της εθνικής μας ομάδας, κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στη Βαρκελώνη, ενώ τρία χρόνια νωρίτερα, το 2015, το χάλκινο μετάλλιο στους Ευρωπαϊκούς Αγώνες στο Μπακού.
 

 

 

Κι όμως, τίποτα μάλλον δεν μπορεί να βάλει γκολ και να “εξολοθρεύσει”.τον βαθιά εδραιωμένο σεξισμό μιας χώρας που -όπως αποδεικνύεται- αρέσκεται ακόμα στο να περπατάει με βαριά “ανδρικά παπούτσια”,. να ψάχνει δόκιμους όρους για τις επαγγελματικές ιδιότητες γένους θηλυκού -βουλευτής, βουλευτίνα ή βουλεύτρια;- και να φέρνει ως παράδειγμα εξέλιξής της την κατάργηση των ανδρωνυµικών.-να χαίρεσαι που πια δεν σε φωνάζουν Γιώργαινα- ή της προίκας.

 

 

Κι επειδή είναι, δυστυχώς, πολλοί αυτοί που, βρίσκοντας τεράστιο ενδιαφέρον.στο να γίνονται δήθεν οι “συνήγοροι του διαβόλου”, θα ρωτήσουν: “Γιατί, ένας τίτλος στα social media θα καταφέρει να γίνει πλήγμα για μια τόσο λαμπρή. αθλητική πορεία, όπως αυτή της Νικόλ  Ελευθεριάδου;”,.θα πρέπει να δοθεί και μια ανάλογη απάντηση.

 

Ναι, είναι πλήγμα! Όχι μόνο για τη Νικόλ Ελευθεριάδου που -με το ονοματεπώνυμό της- κατάφερε να μας ανεβάσει στο βάθρο των πρωταθλητών, αλλά για μια ολόκληρη ελληνική κοινωνία που μας αναγκάζει ΑΚΟΜΑ να επιλέγουμε  τις “σωστότερες” λέξεις για να αποδείξουμε όσα δεν χρειάζονται καν απόδειξη,.να εξηγούμε γιατί ένα “αστείο” για το φύλο μας δεν είναι απλώς “έλα βρε μια πλάκα κάναμε”,.να καταβάλουμε υπερπροσπάθεια για να πάρουμε την επαγγελματική θέση που δικαιωματικά μας αξίζει, να διστάζουμε κάθε φορά που εκφράζουμε γνώμη για τα αυτονόητα για να μη χαρακτηριστούμε “ψευτοφεμινίστριες” και,.τελικά, να “κάνουμε τον σταυρό μας”.που μπορούμε ακόμα να αναπνέουμε ζωντανές.και να διεκδικούμε ένα καλύτερο μέλλον χωρίς ετεροπροσδιορισμούς,.οι οποίοι αριστοτεχνικά καταφέρνουν και επιπλέουν στη σκοτεινή πισίνα των κατά τ’ άλλα “προοδευτικών” καιρών μας.

 

 

 

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath