Home / Family  / Πακετάρισμα βαλίτσας, μία σημαντική δεξιότητα!

Πακετάρισμα βαλίτσας, μία σημαντική δεξιότητα!

Eίχατε σκεφτεί ότι το πακετάρισμα της βαλίτσας των διακοπών μπορεί να είναι μία άκρως σημαντική δεξιότητα, που το παιδί πρέπει να κατακτήσει;

Οι διακοπές έφτασαν, άρα και η “δύσκολη” ώρα προετοιμασία των αποσκευών. Πώς θα σας φαινόταν αν αυτή τη φορά το πακετάρισμα της βαλίτσας του παιδιού σας γίνοταν από εκείνο; Ίσως απίστευτο, αλλά θα εκπλαγείτε με το ότι μπορεί να συμβεί και, μάλιστα, να αποδειχθεί μία πολύ σημαντική δεξιότητα για όλη του τη ζωή.

 

Κι αν αναρωτιέστε πώς μπορεί να συμβεί αυτό, αφού στην καθημερινότητα το συμμάζεμα δεν είναι κάτι που γίνεται με τεράστια ευκολία, πρέπει να σας πληροφορήσουμε ότι η χαρά των διακοπών και η ανυπομονησία είναι μάλλον το πιο ισχυρό κίνητρο.

 

 

Ποια είναι τα βασικά πλεονεκτήματα της δεξιότητας;

 

  • Η ανεξαρτησία που νιώθει και όντως λαμβάνει ένα παιδί είναι και αυτή που μπορεί να το οδηγήσει στο αίσθημα της αυτοπεποίθησης. Η αυτονομία είναι για όλους τους ανθρώπους,.μικρούς και μεγάλους, κάτι που όταν το κατακτάς νιώθεις περήφανος για τον εαυτό σου.

 

  • Η ανάληψη ευθυνών είναι, επίσης, πολύ σημαντική, καθώς το παιδί αναλαμβάνει την ευθύνη του εαυτού του. Έτσι, αν δεν πάρει μαζί του κάποιο παιχνίδι ή ρούχο που θα αποδειχθεί ότι το χρειαζόταν, τουλάχιστον θα ξέρει ότι δεν ευθύνεται κάποιος άλλος για αυτό.

 

  • Το ζήτημα του χρόνου είναι, επίσης, ένας παράγοντας που εντάσσεται σε αυτή τη δεξιότητα. Το παιδί μαθαίνει να εκτελεί μία δραστηριότητα σε συγεκριμένο χρονικό πλαίσιο,.κάτι που θα κληθεί να κάνει σε όλη τη σχολική αλλά και επαγγελματική του ζωή αργότερα.

 

  • Η προετοιμασία για το πακετάρισμα είναι από μόνη της μία διαδικασία που εμπεριέχει αντίληψη. Από το πώς θα χωρέσει κάτι ανάλογα με το μέγεθός του μέσα στη βαλίτσα,.μέχρι πόσα πράγματα χρειάζονται για το συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο των διακοπών. Το παιδί μπορεί να βάλει και να βγάλει πράγματα πάνω από 20 φορές μέχρι να τα καταφέρει. Ακριβώς, αυτή η διαδικασία είναι που θα του φέρει την πλήρη αίσθηση ικανοποίησης,.όταν θα τα ολοκληρωθεί με επιτυχία.

 

 

 
Η κατάλληλη ηλικία για το πρώτο πακετάρισμα

Μία προεργασία για να μάθει ένα παιδί να έρχεται σε επαφή με τη διαδικασία μπορεί να ξεκινήσει από νωρίς,.όταν είναι τριών ετών, με πολύ απλά tasks, όπως το να συγκεντρώσει σε μία τσάντα τα αγαπημένα του παιχνίδια.

 

Καθώς το παιδί μεγαλώνει προσθέτετε σε αυτή τη διαδικασία και άλλα στάδια,.όπως η προετοιμασία της τσάντας του σχολείου ή το καλάθι για ένα πικ-νικ κ.ά.

 

Στα έξι του έτη το παιδί μπορεί να είναι πια έτοιμο να δοκιμάσει το πακετάρισμα της βαλίτσας των διακοπών,.πάντα με τη δική σας ενθάρρυνση. Δείξτε του εμπιστοσύνη και βοηθήστε το να κάνει την προεργασία,.συζητώντας για το ποιες θα είναι οι ανάγκες των διακοπών και οι περιστάσεις, ώστε να επιλέξει σωστά.

 

Ακόμα κι αν το παιδί κάνει λάθη στην επιλογή, το σίγουρο είναι ότι θα έχει καταστήσει.ήδη από νωρίς μία σημαντική δεξιότητα και πάνω απ’ όλα θα έχει προσπαθήσει ολομόναχο για κάτι που το αφορά.

 

Καλές διακοπές!

 

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath