Home / Family  / Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τα πυρόπληκτα ζώα;

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τα πυρόπληκτα ζώα;

πυρόπληκτα
Καθώς οι πυρκαγές εξακολουθούν να πλήττουν την Ελλάδα, φιλοζωικές οργανώσεις λαμβάνουν δράση, προκειμένου να σώσουν τα πυρόπληκτα ζώα που βρίσκονται στις φλεγόμενες περιοχές. Οικόσιτοι σκύλοι και γάτες, αδέσποτα και άγρια ζώα απειλούνται καθημερινά. Το καθήκον μας σαν πολίτες και, πάνω από όλα, ως άνθρωποι είναι να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, ώστε να μπορέσουμε να σώσουμε αυτά που δεν έχουν ήδη καταστραφεί από τις φωτιές…

 

Η Ειδική Γραμματεία για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς του Υπουργείου Εσωτερικών βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους δήμους της χώρας που πλήττονται από τη φωτιά και κάνει έκκληση σε όλους τους πολίτες να μην εγκαταλείπουν τα ζώα τους, να μην τα αφήνουν αβοήθητα, δεμένα και εγκλωβισμένα.  πυρόπληκτα

 

Μάλιστα, υπενθυμίζει σε όλους τους πολίτες ότι όποιος εντοπίζει εγκλωβισμένο ζώο σε κίνδυνο.που του είναι αδύνατο να διασώσει ο ίδιος ή χρειάζεται φορτηγά.ή ασθενοφόρο για απεγκλωβισμό μεγάλου αριθμού ζώων να καλέσει άμεσα τα υπηρεσιακά τηλέφωνα του ΥΠΕΣ 2131364020 ή 2131364933 ή 2131364935 ή 2131364036. Η επιχείρηση διάσωσης πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία, την Ελληνική Αστυνομία,.την Πυροσβεστική,.κάποιους δήμους της Αττικής, ομάδες διάσωσης και απεγκλωβισμού, εκπαιδευτές σκύλων και έμπειρα μέλη φιλοζωικών οργανώσεων.

 
Τι μπορούμε να κάνουμε αν εντοπίσουμε πυρόπληκτο ζώο;

 

Εφόσον έχουμε επικοινωνήσει με τις αρμόδιες αρχές και αν δεν είναι εφικτό η βοήθεια να έρθει γρήγορα,.είναι σημαντικό να αναλάβουμε τις πρώτες βοήθειες στο πυρόπληκτο ζώο που εντοπίσαμε. Σύμφωνα με το Animal-Care Clinic: 

  • Τοποθετούμε το ζώο σε δροσερό, σκιερό μέρος και δροσίζουμε την περιοχή του εγκαύματος με νερό (όχι παγωμένο) ή κομπρέσα.
  • Το έγκαυμα πρέπει να μείνει για τουλάχιστον 5 λεπτά σε επαφή με το δροσερό νερό
  • Καλύπτουμε το σώμα του ζώου με πετσέτα – αποφεύγοντας το έγκαυμα για τους ευνόητους λόγους- καθώς η υποθερμία είναι συχνή επιπλοκή.
  • Καθαρίζουμε τη μύτη και το στόμα από πιθανές εκκρίσεις.
  • Εάν το ζώο είναι λιπόθυμο, το τυλίγουμε αμέσως σε μία κουβέρτα και κατευθυνόμαστε σε κτηνιατρείο.

 

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι, ακόμη και μετά την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας, είναι.απολύτως απαραίτητο το ζώο να μεταφερθεί σε κτηνίατρο, που είναι και ο μόνος που μπορεί.να εκτιμήσει πραγματικά την κατάστασή του.  π

 

Στη Ρόδο έχουν συγκροτηθεί τρία ειδικά συνεργεία από τον δήμο και τη Διεύθυνση Πρωτογενή Τομέα,.με σκοπό την περισυλλογή και την παροχή βοήθειας στα πυρόπληκτα ζώα:
  • Το πρώτο συνεργείο εντοπίζει και απεγκλωβίζει σκυλιά, γατάκια, κατσίκια και άλλα ζώα από τις περιοχές που.έχουν πληγεί και τα μεταφέρει στον κτηνίατρο που συνεργάζεται με το Δήμο Ρόδου και σε άλλους κτηνιάτρους που προσφέρουν αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους.
  • Το δεύτερο συνεργείο συγκεντρώνει τις τροφές που προσφέρουν εθελοντές για τα ελάφια σε σημείο συγκέντρωσης στο Ροδίνι και τις μεταφέρει στα καταφύγια των ελαφιών στον Προφήτη Ηλία και στη Σάλακο.
  • Το τρίτο συνεργείο ακολουθεί το δεύτερο για την περισυλλογή χτυπημένων ζώων.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6940684540, 6947949329, 22413-61655 (8.00-15.00).

 

Ταυτόχρονα, η φιλοζωική οργάνωση Dog’s Voice είχε θέσει σε λειτουργία από την προηγούμενη εβδομάδα τον σταθμό πυρόπληκτων ζώων ΛΑΤΟ στο Γαλάτσι, ο οποίος δεχόταν ζώα που είχαν τραυματιστεί ή βρίσκονταν σε κίνδυνο.

 

Διαχειριστήκαμε από τη Δευτέρα 17 Ιουλίου μέχρι σήμερα 454 ζώα και δώσαμε τον καλύτερο μας εαυτό. Δεν μπορούμε να περιγράψουμε την ευγνωμοσύνη που νιώθουμε για όλους τους υπέροχους εθελοντές μας, με τους οποίους γίναμε μια ομάδα και μαζί ξεπεράσαμε τις αντοχές μας. Ζήσαμε μαζί μικρά θαύματα και αυτό θα μας ενώνει πάντα.”Dog’s Voice

 

 

 

[email protected]

“I always loved aesthetics. Not particularly fashion. But an idea of Beauty.” Miuccia Bianchi Prada