Home / Lifestyle  / Ο Μάνος Ελευθερίου επιστρέφει στο γενέθλιο σπίτι του

Ο Μάνος Ελευθερίου επιστρέφει στο γενέθλιο σπίτι του

Ο Μάνος Ελευθερίου “επιστρέφει” στη Σύρο, πρώην “Πάνθεον”, μέσα από μία αφιερωματική έκθεση για τη ζωή και το σπουδαίο έργο του.

 

Σαν σήμερα, το 1938, γεννήθηκε στη Σύρο ο σπουδαίος Μάνος Ελευθερίου. Ο Έλληνας ποιητής, στιχουργός και πεζογράφος είναι από εκείνους του ανθρώπους που κατάφεραν να αφήσουν πίσω τους μια τεράστια κληρονομιά,.με έργα που πιθανότατα δε γνωρίζαμε ότι του ανήκουν.

 

Πέρα από το ξεχωριστό ποιητικό του έργο, ο ίδιος μάς έχει κληροδοτήσει με έναν μοναδικό “θησαυρό” τραγουδιών, που διαχρονικά παραμένουν στα χείλη μας. 

 

Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς από το τόσο μεστό του έργο και τις συνεργασίες με σπουδαίους συνθέτες παλιότερους.και πιο σύγχρονους… Από τον Μίκη Θεοδωράκη εν μέσω Δικτατορίας,.τον Δήμο Μούτση, τον Χατζιδάκι και τον Γιάννη Μαρκόπουλο, μέχρι τον Γιώργο Ζαμπέτα, τον Σταμάτη Καρουνάκη και τον Αντώνη Βαρδή,.ο Μάνος Ελευθερίου χάρισε τους στίχους του στις σπουδαίες τους μουσικές.

 

Λίγοι γνωρίζουν ότι εργάστηκε και ως αρθρογράφος, επιμελητής εκδόσεων, εικονογράφος και ραδιοφωνικός παραγωγός, κάτι που αποδεικνύει το εύρος της διάνοιάς του. Το 2004 δημοσίευσε το πρώτο του μυθιστόρημα με τίτλο “Ο καιρός των χρυσανθέμων”,.το οποίο τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας το 2005, ενώ το 2013 βραβεύθηκε για τη συνολική προσφορά του από την Ακαδημία Αθηνών.

 

Έφυγε από τη ζωή στις 22 Ιουλίου 2018, σε ηλικία 80 ετών, μα το έργο του μένει πιο διαχρονικό από ποτέ σε κάθε έκφανση της ζωής μας.

 

Η αφιερωματική έκθεση στη Σύρο

Ο Μάνος Ελευθερίου “επιστρέφει” στη γεννέτειρά του, τη Σύρο, μέσα από την έκθεση “Μάνος Ελευθερίου, Εν Ερμουπόλει”, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του πρώην “Πάνθεον”. Θα περιλαμβάνει επτά εκθεσιακές ενότητες, που θα συνδέουν τον επισκέπτη με τον ίδιο και το έργο του,.το οποίο επηρεάστηκε από τη Σύρο.

 

Πλούσιο φωτογραφικό υλικό, βίντεο και προσωπικά του αντικείμενα.θα ολοκληρώνουν τη μοναδική αυτή έκθεση. Παράλληλα, θα δίνονται στους επισκέπτες πληροφορίες για την ιστορία του “Πάνθεον”, ενός ιστορικού χώρου για το νησί της Σύρου.

 

Στα σκαριά βρίσκεται η μελέτη και η διαμόρφωση του πρώην “Πάνθεον”,.με στόχο την υλοποίηση ενός νέου χώρου πολιτισμού για τη Σύρο.

 

 

 

Κεντρiκή φωτογραφία άρθρου: Instagram @poseidonas.giannopoulos

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath