Home / Cozyhome  / Architecture  / Οι David Chipperfield Architects ανανεώνουν το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Οι David Chipperfield Architects ανανεώνουν το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

David Chipperfield Architects
Οι David Chipperfield Architects αποκαλύπτουν τα πολυαναμενόμενα σχέδιά τους, για το έργο της επέκτασης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, τα οποία έρχονται να ενισχύσουν το αρχαιοελληνικό ιδεώδες, δημιουργώντας έναν δημόσιο χώρο συγκέντρωσης για όλους τους πολίτες.

 

Τον περασμένο Ιανουάριο, οι David Chipperfield Architects κατάφεραν να ξεχωρίσουν, ανάμεσα σε 10 διαγωνιζόμενους, στον διαγωνισμό του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, αναλαμβάνοντας, έτσι, το έργο της επέκτασης του κτιρίου,.σεβόμενοι τον αρχικό σχεδιασμό των Ludwig Lange και Ernst Ziller, του 1866-1874. Πριν λίγες ημέρες το αρχιτεκτονικό γραφείο, με έδρα το Βερολίνο, αποκάλυψε τα πολυαναμενόμενα σχέδιά του, τα οποία βασίζονται στην ουσία της αρχικής φιλοσοφίας του κτιρίου, μία ρομαντική, δηλαδή, φιλελληνική ιδέα ενός αστικού τοπίου,.που αρθρώνεται μέσα από καταπράσινους ανοιχτούς χώρους, σε ένα πυκνό αστικό περιβάλλον.

 

David Chipperfield Architects
 
Το νέο έργο προτείνει ένα αρμονικό σύνολο, βασισμένο στην αρμονική συνύπαρξη παλιού και νέου.

 

Η αρχιτεκτονική ομάδα, σε συνεργασία με το γραφείο μελέτης Tombazis & Associates, προτείνει την επέκταση της πλατείας, ακριβώς μπροστά από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Νέοι εκθεσιακοί χώροι θα στεγαστούν διακριτικά κάτω από την πλατεία,.ενώ η δημιουργία μίας φρέσκιας, σύγχρονης πρόσοψης θα παρουσιάσει ένα νέο, ευαίσθητο πρόσωπο για το μουσείο,.επεκτείνοντας τη νεοκλασική αρχιτεκτονική, χωρίς να την εμποδίζει ή να τη μιμείται.

 

David Chipperfield Architects

 

Η λογική του σχεδιασμού ακολουθεί την υπάρχουσα τοπογραφία του χώρου: ένα επιβλητικό νεοκλασικό κτίριο,.με θέα σε μια μεγάλη καταπράσινη πλατεία. Η επέκταση θα φιλοξενεί τις κύριες δημόσιες λειτουργίες του μουσείου –εκδοτήριο εισιτηρίων, κατάστημα σουβενίρ, εστιατόριο, αμφιθέατρο και χώρους για μόνιμες και προσωρινές εκθέσεις– διατεταγμένες συμμετρικά και με σεβασμό προς την ιστορική αρχιτεκτονική. Η κύρια είσοδος θα μεταφερθεί στο επίπεδο του δρόμου,.ενισχύοντας τη σχέση του μουσείου με την πόλη. Μέσω της νέας πρόσοψης, το μουσείο θα επικοινωνεί ανοιχτά με το αστικό περιβάλλον,.προσφέροντας στους περαστικούς μία γεύση από τους νέους εκθεσιακούς χώρους.

 

 

Ο ανανεωμένος κήπος του μουσείου, σχεδιασμένος σε συνεργασία με τους Βέλγους αρχιτέκτονες Wirtz International,.θα προσφέρει έναν δροσερό και ήσυχο δημόσιο χώρο. Ο σχεδιασμός του θα υπενθυμίζει το αρχαιοελληνικό ιδεώδες ενός δημόσιου χώρου συγκέντρωσης για όλους τους πολίτες.

 

namuseum.gr

davidchipperfield.com

 

Photo Credits: ©Filippo Bolognese

[email protected]

“I always loved aesthetics. Not particularly fashion. But an idea of Beauty.” Miuccia Bianchi Prada