Home / Wellness  / Health  / Μπορώ να φάω μαγειρίτσα, αν έχω χοληστερίνη;

Μπορώ να φάω μαγειρίτσα, αν έχω χοληστερίνη;

μαγειρίτσα
Μπορεί οι περισσότεροι να ταυτίζουμε τη σούπα με ένα ελαφρύ γεύμα, που θα μας ενυδατώσει και θα κάνει καλό στο στομάχι μας. Στην περίπτωση της μαγειρίτσας, όμως, δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα.

 

Αυτό το παραδοσιακό πιάτο περιέχει συκώτια, εντόσθια και άλλα μέρη κρέατος, μαζί με κρεμμύδι, άνηθο, ρύζι, ελαιόλαδο και -για τους πιο τολμηρούς- μπούκοβο. Ύστερα από μια σκληρή νηστεία 40 ημερών, η μαγειρίτσα προτιμάται ιδιαιτέρως σαν πρώτο γεύμα, έτσι ώστε να γίνει ομαλά η μετάβαση από την πλήρη αποχή από τις ζωικές τροφές στην κατανάλωση κρέατος, όπως το αρνί, το κατσίκι και τα υπόλοιπα εδέσματα του πασχαλινού τραπεζιού. Τι συμβαίνει, όμως, όταν σε όλα αυτά προστίθεται η αυξημένη χοληστερίνη;

 

Συνέχισε να διαβάζεις αυτό το άρθρο, για να μάθεις περισσότερα.

 

Από τι αποτελείται η μαγειρίτσα;

Μία μερίδα μαγειρίτσα προσφέρει περισσότερες από 500 θερμίδες ανά μερίδα και τα λιπαρά της ξεπερνούν τα 35 γραμμάρια ανά πιάτο. Αντίθετα, ο άνηθος και το φρέσκο κρεμμυδάκι, που περιέχει, εξοπλίζουν τον οργανισμό σου με φυτικές ίνες, που είναι απαραίτητες για τη φυσιολογική λειτουργία του εντέρου. Αυτά τα δύο λαχανικά είναι εξαιρετικές πηγές κι άλλων ιχνοστοιχείων, όπως το μαγγάνιο, το κάλιο και η βιταμίνη C.

Η πιο γνωστή ιδιότητα του καλίου είναι ότι ρίχνει την πίεση του αίματος (ενώ το νάτριο, το οποίο λαμβάνουμε κυρίως από το αλάτι, ανεβάζει την πίεση).

Αντίστοιχα, το μαγγάνιο συμβάλλει στη φυσιολογική λειτουργία των οστών και των συνδετικών ιστών. Επιπλέον, συμμετέχει στον μεταβολισμό του λίπους και των υδατανθράκων. Βοηθά ακόμα στη ρύθμιση του σακχάρου.

Τέλος, η βιταμίνη C βοηθάει στην ενίσχυση της άμυνας του ανοσοποιητικού και την απορρόφηση του σιδήρου. Επιπλέον, συμβάλλει στην ενδυνάμωση των ανθρώπινων οστών και τη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος. Παράλληλα, έχει αντιγηραντικές ιδιότητες, καθώς βοηθάει στον σχηματισμό κολλαγόνου του δέρματος. Ενώ βοηθά στη μείωση της κούρασης και της κόπωσης.

Το τελευταίο συστατικό της μαγειρίτσας είναι το ελαιόλαδο. Αυτό προσφέρει τα μονοακόρεστα λιπαρά που μειώνουν την ολική και την κακή LDL χοληστερίνη, ζητούμενο για αυτήν την κατάσταση.

 

Μπορώ να φάω μαγειρίτσα, αν έχω υψηλή χοληστερίνη;

Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι: ναι, όμως, με μερικές παραλλαγές.

Αν ανήκεις στους ανθρώπους που έχουν αυξημένη χοληστερίνη, προτίμησε να “αυγοκόψεις” τη μαγειρίτσα μόνο με ασπράδια αυγών. Επίσης, αντί για εντόσθια, μπορείς να τη φτιάξεις με μοσχαράκι ή κοτόπουλο. Με αυτόν τον τρόπο, θα απολαύσεις μια μαγειρίτσα πολύ πιο ελαφριά, τόσο για τον οργανισμό σου, όσο και για τον ουρανίσκο σου.

Να θυμάσαι ότι ένα πιάτο μαγειρίτσα μαζί με μια φέτα ψωμί είναι αρκετά βαρύ για βραδινό γεύμα. Οπότε, μπορείς να αφήσεις αυτό το γεύμα για το μεσημέρι της επόμενης ημέρας. Εκείνο το βράδυ περιορίσου σε κάποια σαλάτα με λίγο κοτόπουλο, τυρί ή ντακοσαλάτα. Μια τέτοιου είδους αντικατάσταση, θα σε σώσει σίγουρα από ανεπιθύμητες παρενέργειες, όπως φούσκωμα, καούρα και ξινίλες.

 

Το άρθρο “Μπορώ να φάω μαγειρίτσα, αν έχω χοληστερίνη;” συντάχθηκε από την ομάδα της Restart Diet – Διαιτολόγοι – Διατροφολόγοι και δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στο CozyVibe.
Ακολουθήστε το Restart Diet σε InstagramFacebook & στο προσωπικό τους Site για οδηγίες σε σχέση με τη διατροφή σας, βίντεο με συνταγές & λύσεις για την οργάνωση της δίαιτάς σας.

[email protected]

ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΙ ΓΕΝΟΥΣ ΘΗΛΥΚΟΥ * Η Γεωργία: η κόρη του ‘‘ας κάνουμε ένα meeting’’! Διαιτολόγος Διατροφολόγος, ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης / Master practitioner in eating disorders, ΚΕΑΔΔ / Msc στην αθλητική διατροφή, Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος (in progress) * Η Γιώτα: η κόρη της πατέντας! Β. Διαιτολόγος Διατροφολόγος / Master practitioner in eating disorders, ΚΕΑΔΔ * Η Ναταλία: η κόρη της οργάνωσης! Διαιτολόγος Διατροφολόγος, ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης / FODMAP/ IBSmanagement dietitian, King’s College London * Η Ευγενία: η κόρη του ‘‘πρώτα όμως cafe’’! Διαιτολόγος Διατροφολόγος, Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος