Home / Lifestyle  / Μιχάλης Μάγκος και Αδριανός Γολέμης “χτίζουν” στο διάστημα!

Μιχάλης Μάγκος και Αδριανός Γολέμης “χτίζουν” στο διάστημα!

Αναρωτήθηκες ποτέ πώς θα ζούμε αν μετοικήσουμε σε άλλους πλανήτες; Οι επιστήμονες, Μιχάλης Μάγκος και Αδριανός Γολέμης, έχουν την απάντηση.

Η μετοίκηση σε άλλους πλανήτες και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες θα μπορούμε να επιβιώσουμε και τελικά να ζήσουμε είναι θέματα που μας απασχολούν τα τελευταία χρόνια. Δύο Έλληνες επιστήμονες, οι Μιχάλης Μάγκος και Αδριανός Γολέμης συνεργάστηκαν σε καινοτόμο πείραμα που εκτέλεσε ο Σουηδός αστροναύτης Marcus Wandt.

 

Η μελέτη χρηματοδοτείται από τη Σουηδική Εθνική Διαστημική Υπηρεσία (Rymdstyrelsen) και μπορεί να δώσει απαντήσεις για τις βασικές σχεδιαστικές ντιρεκτίβες,.πάνω στις οποίες θα πρέπει ένας νέος Διαστημικός Σταθμός να σχεδιαστεί. Ο Σουηδός αστροναύτης βρέθηκε πριν λίγες ημέρες στο διάστημα μέσα από μια αποστολή νέου τύπου της εταιρείας Axiom, με τον Μιχάλη Μάγκο να διευθύνει το πείραμα Orbital Architecture,.υπό την επίβλεψη του καθηγητή Mikael Forsman από το KTH με τη συμβολή του Dr. Guilherme Elcadi των KTH και FOI (Swedish Defence Research Agency).

 

Οι δύο Έλληνες επιστήμονες μελετούν πώς ο σχεδιασμός των επόμενων Διαστημικών Ενδιαιτημάτων θα επηρεάζει τους αστροναύτες,.διερευνώντας πώς θα επηρεάζει τις ικανότητες σκέψης και τα επίπεδα στρες. Η έρευνα αξιολογεί την απόδοση των αστροναυτών, μέσα από διάφορες αρχιτεκτονικές ποιότητες,.όπως η ιδιωτικότητα, η έκθεση σε φυσικά στοιχεία, σε εξωτερικές θέες. Έτσι, θα ενημερωθούν αναλόγως οι σχεδιαστές μελλοντικών διαστημικών σταθμών για το πώς θα πρέπει να είναι σχεδιασμένος ένας τέτοιος ο χώρος.

 

 

Γιατρός της αποστολής του Marcus Wandt  είναι ο Έλληνας Αδριανός Γολέμης,.ο οποίος πέρυσι συμμετείχε και ολοκλήρωσε και ο ίδιος την ευρωπαϊκή επιλογή αστροναυτών. Από το 2018 εργάζεται για τη MEDES ως γιατρός του Ευρωπαϊκού Κέντρου Αστροναυτών (European Astronaut Centre – EAC) της ESA,. παρακολουθώντας την υγεία των αστροναυτών κατά την προετοιμασία τους πριν την αποστολή τους,.για όσο χρόνο οι αστροναύτες βρίσκονται στο Διάστημα,.καθώς και μετά την επιστροφή τους στη Γη.

 

Το 2022 αποτέλεσε τον πρώτο Έλληνα που περνά με επιτυχία.και τα έξι στάδια της διαδικασίας επιλογής Ευρωπαίων αστροναυτών.

 

 

Σύμφωνα με την Axiom Space, το πλήρωμα του Axiom-3 θα εκτελέσει περισσότερα από 30 διαφορετικά πειράματα κατά τη διάρκεια της παραμονής του σε τροχιά,.ενώ τα δεδομένα που θα συλλεχθούν από τα μέλη του πληρώματος θα χρησιμοποιηθούν επίσης για τη μελέτη των επιπτώσεων των διαστημικών πτήσεων στην ανθρώπινη φυσιολογία. Η έρευνα συμπεριλαμβάνει πειράματα από την Ιταλία, την Τουρκία,.τη Σουηδία και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος.

 

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath