Home / Cozyhome  / Architecture  / Μια διαφορετική πανεπιστημιούπολη από τους MVRDV

Μια διαφορετική πανεπιστημιούπολη από τους MVRDV

πανεπιστημιούπολη
Οι πολυβραβευμένοι MVRDV κέρδισαν τον διαγωνισμό για τον σχεδιασμό του Innovation Park Artificial Intelligence, που θα αποτελέσει τη νέα πανεπιστημιούπολη στο Heilbronn της Γερμανίας.

 

Υπογράφοντας ένα αναγνωρίσιμο κυκλικό σχέδιο, οι MVRDV στοχεύουν να αναδείξουν την πανεπιστημιούπολη.σε παγκοσμίως κορυφαίο χώρο για την ανάπτυξη τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης. Ένας συνδυασμός επιχειρηματικής πανεπιστημιούπολης, εργαστηρίων, κέντρου καινοτομίας εκκίνησης,.στέγασης, κέντρου επικοινωνίας και ανέσεων, όπως εστιατόριο και νηπιαγωγείο,.μετατρέπει το Innovation Park Artificial Intelligence (Ipai) όχι μόνο σε ένα ελκυστικό μέρος εργασίας,.αλλά και σε έναν προορισμό για τους περίεργους επισκέπτες,.που θέλουν να γνωρίσουν από πρώτο χέρι την ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών.και να αλληλεπιδράσουν με τους ανθρώπους πίσω από τη δημιουργία τους.

 

Entrance πανεπιστημιούπολη

 

Ο σχεδιασμός

Ο σχεδιασμός του masterplan αναπτύχθηκε για μια κοινοπραξία με επικεφαλής τον δήμο του Heilbronn και το Ίδρυμα Dieter Schwarz. Με την επιθυμία τους να δημιουργήσουν μια πανεπιστημιούπολη κύρους,.για να ανταγωνιστούν τους παγκοσμίου φήμης τεχνολογικούς κόμβους από τη Silicon Valley έως το Shenzhen,.ο σχεδιασμός των MVRDV χρειαζόταν μια τολμηρή, αναγνωρίσιμη χειρονομία. Η απόφαση να εγγραφούν τα κτίρια του γενικού σχεδίου σε κύκλο θα κάνει το Ipai Campus άμεσα αναγνωρίσιμο,.χρησιμεύοντας ως εργαλείο επωνυμίας που ανεβάζει το προφίλ του παγκοσμίως – θα είναι ορατό ακόμη και σε δορυφορικές φωτογραφίες.

 

 

Ο περίγυρος των κτιρίων της πανεπιστημιούπολης είναι ένα μονοπάτι μήκους 1,2 χιλιομέτρων,.που ενσωματώνει διάφορες δραστηριότητες που ζωντανεύουν την πανεπιστημιούπολη, όπως πίστα σπριντ, πάρκο για skate και κερκίδα. Μέσα στο πλατωνικό σχήμα, το κύριο σχέδιο είναι απλό, ευέλικτο και βιώσιμο. Δύο εκτός κέντρου άξονες καθορίζουν το σχέδιο: ένα ιστορικό ρωμαϊκό μονοπάτι,.που παρέχει την κύρια διαδρομή βορρά-νότου, και ο διάδρομος αθλητισμού και υγείας,.που τοποθετεί μια σειρά από υπαίθριους χώρους στην κατεύθυνση ανατολής-δύσης.

 

πανεπιστημιούπολη highway

 

Τα κτίρια

Τα περισσότερα από τα κτίρια έχουν απλές ορθογώνιες μορφές και έχουν ύψη 27 μέτρων, καθιστώντας τα αποτελεσματικά στην κατασκευή τους με αρθρωτά πλέγματα και υλικά βιολογικής βάσης. Στην καρδιά του σχεδίου, μια σειρά κτιρίων ξεχωρίζει από το πλήθος, με μοναδικές τυπολογίες, εμβληματικές φόρμες και ψηλότερες δομές, που σηματοδοτούν τον ορίζοντα της πανεπιστημιούπολης. Το πιο εντυπωσιακό από αυτά είναι το κέντρο επικοινωνίας, ένας στρογγυλός πύργος που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία, την καρδιά του σχεδίου, και λειτουργεί ως σημείο επαφής για το κοινό για να αλληλεπιδράσει με το έργο της πανεπιστημιούπολης, με χώρο για εκδηλώσεις, εκθέσεις, συνέδρια, κέντρο επισκεπτών και εκπαιδευτικό κέντρο.

 

πανεπιστημιούπολη Plaza

 

Η πράσινη πλευρά του Ipai

Η συμπαγής μορφή της πανεπιστημιούπολης αφήνει ένα μεγάλο μέρος της συνολικής τοποθεσίας διαθέσιμο για να εντείνει τα υπάρχοντα φυσικά χαρακτηριστικά αυτής της τοποθεσίας με έναν παραμετρικό σχεδιασμό τοπίου από τους LOLA Landscape Architects. Ως αποτέλεσμα, ένα τμήμα του Heilbronn, που είναι επί του παρόντος λιβάδι, θα δει την ανάπτυξη δασών, οπωρώνων και λιβαδιών. Μάλιστα, αυτά θα χρησιμεύσουν και ως χώροι δοκιμών για τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης που σχετίζεται με τη βιοποικιλότητα και τη γεωργία. Αυτά τα φυσικά στοιχεία του σχεδιασμού συμβάλλουν σημαντικά στην ποσότητα άνθρακα που αποθηκεύεται ως μέρος του συνολικού masterplan, μειώνοντας το αποτύπωμα άνθρακα της πανεπιστημιούπολης.

 

Park

 

Παράλληλα, οι βιοκλιματικές προσόψεις των κτιρίων θα συμβάλλουν στην ελαχιστοποίηση της απαιτούμενης ενέργειας για τη λειτουργία της πανεπιστημιούπολης, ενώ η ενεργειακή τροφοδότησή της θα γίνεται από ανεμογεννήτριες και ηλιακούς συλλέκτες. Με αυτά τα δεδομένα, το σχέδιο προβλέπεται να είναι 100% ουδέτερο ως προς τον άνθρακα κατά τη διάρκεια της ζωής του.

 

“Οι εξελίξεις που είδαμε πρόσφατα στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης απαιτούν την προσοχή ανθρώπων από όλα τα κοινωνικά στρώματα και με αυτόν τον σχεδιασμό δημιουργούμε μια συμπαγή πανεπιστημιούπολη για να συμβεί αυτό. Η εντυπωσιακή μορφή της πανεπιστημιούπολης μπορεί να βοηθήσει να την προωθήσει σε μια διεθνή σκηνή, προσελκύοντας ταλέντα παγκόσμιας κλάσης. Εν τω μεταξύ, η φιλόξενη και ελκυστική ατμόσφαιρα, ακόμη και η αναγνωρίσιμη εμφάνιση, κάνουν αυτό το μέρος έναν προορισμό όπου οι άνθρωποι μπορούν να ασχοληθούν με το μέλλον αυτής της τεχνολογίας.” – Jacob van Rijs, ιδρυτής MVRDV.

 

www.mvrdv.com

 

All renders ©MVRDV

[email protected]

“I must be a mermaid, Rango. I have no fear of depths and a great fear of shallow living.” Anais Nin