Home / Lifestyle  / Celebrities  / Μαριανίνα Κριεζή: Το αντίο στη μεγάλη στιχουργό

Μαριανίνα Κριεζή: Το αντίο στη μεγάλη στιχουργό

Marianina Kriezi
Έφυγε από τη ζωή η μεγάλη στιχουργός της εμβληματικής ραδιοφωνικής εκπομπής “Εδώ Λιλιπούπολη”, Μαριανίνα Κριεζή, σε ηλικία 75 ετών.

 

Η εμβληματική στιχουργός Μαριανίνα Κριεζή, γνωστότερη για την ραδιοφωνική εκπομπή “Εδώ Λιλιπούπολη“, αλλά και τις συνεργασίες της με μεγάλους συνθέτες, όπως η Αρλέτα, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου και η Δήμητρα Γαλάνη, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 75 ετών. 

 

 

◊ Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1947, μεγάλωσε στο Ψυχικό, αλλά κατάγεται από την Ύδρα.

 

♦ Φοίτησε στο τμήμα Αγγλικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, δίχως να να πάρει πτυχίο. Αργότερα φοίτησε και στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, στα τμήματα Διακοσμητικής και Σκηνογραφίας. Δεν αρκέστηκε όμως σε αυτές. Συνέχισε με σπουδές Σχεδίου Υφάσματος στο Παρίσι, το 1969.

 

◊ Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα, ξεκίνησε να εργάζεται ως γραφίστρια.

 

 
♦ Την άνοιξη του 1977 άρχισε να συνεργάζεται με το Τρίτο Πρόγραμμα, όταν διευθυντής του ήταν ο Μάνος Χατζιδάκις.

 

◊ Εκεί έγραψε τους στίχους όλων των τραγουδιών της ραδιοφωνικής εκπομπής “Εδώ Λιλιπούπολη”. Ανάμεσά τους τα εμβληματικά “Ο χορός των μπιζελιών” και “Ρόζα Ροζαλία”. Παράλληλα, συμμετείχε και στα κείμενα, ιδίως ως συγγραφικό δίδυμο με την ηθοποιό Άννα Παναγιωτοπούλου.

 

 
♦ Η σπουδαία στιχουργός συνέπραξε και ως κειμενογράφος σε επιθεωρήσεις της “Ελεύθερης Σκηνής”.

 

◊ Μερικά από τα μουσικά έργα που άφησε πίσω της είναι “Τα ήσυχα βράδια” και “Η Σερενάτα” σε ερμηνείες της Αρλέτας, “Ένα λεπτό περιπτερά” του Στράτου Διονυσίου, “Δεν έχω χρόνο” του Μιχάλη Χατζηγιάννη.

 

 

♦ H Μαριανίνα Κριεζή υπήρξε και συγγραφέας παιδικών βιβλίων. Ανάμεσά τους και τα “Aχ, γιατί να είμαι γάτα”, “Είμαι ένας βάτραχος μικρούλης ο Εμμανουήλ Α. Μπακακούλης”, “Μια τίγρη φοβερή, φοβερή και τρομερή”.

 

All Photos Sourse: Instagram 

[email protected]

“But how could you live and have no story to tell?” ― Fyodor Dostoevsky, White Nights