Home / Cozyhome  / Architecture  / Fluo Architecture and design studio redesigns history

Fluo Architecture and design studio redesigns history

Fluo Architecture
Η δημιουργική ομάδα του Fluo Architecture and design studio υπογράφει τον επανασχεδιασμό ενός ιστορικού διαμερίσματος της Αριστοτέλους, κατορθώνοντας να συνδέσει αριστοτεχνικά τις πολυπολιτισμικές αναφορές του αρχικού πλαισίου με τις πλέον σύγχρονες και πολυτελείς τάσεις στον σχεδιασμό εσωτερικών χώρων.

 

Το ARI Historic Apartment είναι ένα ιστορικό διαμέρισμα 130 τ.μ. στην καρδιά της Αριστοτέλους. Οι βυζαντινές, ευρωπαϊκές και αραβικές αναφορές της Θεσσαλονίκης, αλλά και της οδού-ορόσημο για την ταυτότητα της πόλης, αποτέλεσαν έμπνευση για τον ανασχεδιασμό του διατηρητέου αυτού διαμερίσματος της μεταπολεμικής περιόδου. Ήδη από την είσοδο, ο επισκέπτης δεν μπορεί παρά να παρατηρήσει την ψηλοτάβανη οροφή με τα εμφανή δοκάρια και τον γύψινο διάκοσμο. Ξεπερνώντας σε ύψος τα 4 μέτρα, η οροφή αποκαταστάθηκε και αναδείχθηκε με προσεκτικά μελετημένο φωτισμό. Αριστερά της εισόδου αρθρώνεται ο ενιαίος χώρος της σαλοκουζίνας και του γραφείου. Όλες οι κατασκευές των κοινόχρηστων αυτών χώρων φτάνουν μέχρι τα 3,20 μ., ώστε να αφήνουν περιθώριο στην οροφή να αναπνέει.

 

ARI Historic Apartment

Fluo Architecture

 

Το γραφείο απομονώνεται από μια μεταλλική κατασκευή με ημιδιάφανα γυαλιά, εξασφαλίζοντας την αντανάκλαση του φυσικού φωτός προς τη σαλοκουζίνα, αλλά και την ιδιωτικότητα για τον χρήστη του, όποτε αυτός την επιθυμεί. Ο χώρος του γραφείου συνδέεται άμεσα με το αίθριο του διαμερίσματος – χαρακτηριστικό στοιχείο κτιρίων της εποχής και σημείο αναφοράς για το σπίτι, που χαρίζει φως και χώρο πρασίνου. Εδώ, τα τσιμεντένια διακοσμητικά πλακίδια μαρτυρούν την ιστορικότητα του κτιρίου, δημιουργώντας ένα περίτεχνο “χαλί” σε όλα τα μπαλκόνια. Αντίστοιχα, στο εσωτερικό τo πάτωμα ντύνεται με ένα ξύλινο ψαροκόκαλο, ένα από τα παλαιότερα σχέδια παρκέ στην Ευρώπη, εμπνευσμένο από τον τρόπο τοποθέτησης των τούβλων σε παλιές εκκλησίες και κάστρα. Στην κουζίνα πρωταγωνιστεί η κεντρική νησίδα, που λειτουργεί τόσο ως τραπεζαρία όσο και ως πάγκος προετοιμασίας των γευμάτων της οικογένειας. Επενδυμένη με corian, το οποίο περιμετρικά φέρει διακοσμητικές αυλακώσεις, η νησίδα διαχωρίζει και ταυτόχρονα συνδέει σχεδιαστικά τους χώρους του καθιστικού και της κουζίνας.

 

 

Δεξιά της εισόδου αρθρώνονται οι ιδιωτικοί χώροι του διαμερίσματος – η master bedroom, δύο παιδικά δωμάτια και το κοινόχρηστο λουτρό. Στη master bedroom κυριαρχεί το ξύλο, ενώ το λευκό μάρμαρο ντύνει τον χώρο του ιδιωτικού μπάνιου, δημιουργώντας το ιδανικό φόντο για την ελεύθερης τοποθέτησης μπανιέρα. Ιδιαίτερο στοιχείο του χώρου αποτελεί η διώροφη ντουλάπα, η.οποία κατασκευάστηκε από γυαλί και μέταλλο, ακριβώς όπως και οι συρόμενες πόρτες του ντουζ.

 

Ακριβώς δίπλα από το σαλόνι και τον φωταγωγό, η αρχική κάτοψη του σπιτιού διέθετε ένα ξεχωριστό δωμάτιο που λειτουργούσε ως καπνιστήριο, ένας χώρος που συναντάται κατά κόρον στα αστικά σπίτια της μεταπολεμικής εποχής. Η τωρινή ανάγκη ύπαρξης τριών υπνοδωματίων ώθησε την ομάδα σχεδιασμού στο να εκμεταλλευτεί τον.μικρό και μακρόστενο χώρο του άλλοτε καπνιστηρίου καθ’ ύψος και να τον μετατρέψει σε παιδικό δωμάτιο. Έτσι, κατασκευάστηκε μια μεταλλική πλατφόρμα που επενδύθηκε με ξύλο σε ύψος 1,95 μ.

 

Fluo Architecture

 

Πάνω σε αυτήν τοποθετήθηκε το κρεβάτι και ακριβώς από κάτω αναπτύχθηκαν η ντουλάπα, το γραφείο και η βιβλιοθήκη. Στο δεύτερο παιδικό δωμάτιο ξεχωρίζει η build-in κατασκευή της βιβλιοθήκης και του γραφείου, που πλαισιώνουν το παράθυρο. Μία ταπετσαρία με χαριτωμένο μοτίβο δίνει τον τόνο της παιδικότητας και της χαράς στον όμορφο και λειτουργικό χώρο.

 

ARI Historic Apartment

Fluo Architecture

 

Οι υφές, τα υλικά, ακόμα και τα έργα τέχνης του ARI Historic Apartment συνθέτουν ένα παζλ πολιτισμικών αναφορών και πολλών δεκαετιών διαφορετικών αρχιτεκτονικών και σχεδιαστικών στυλ. Κι ενώ κάθε κομμάτι του παζλ παραμένει μοναδικό, όλα μαζί “κουμπώνουν” αριστοτεχνικά,.χάρη στην ικανότητα των Fluo να βλέπουν… τη μεγάλη εικόνα.  Fluo Architecture 

 

Credits:

 

 

 

[email protected]

“I must be a mermaid, Rango. I have no fear of depths and a great fear of shallow living.” Anais Nin