Home / Good Life  / Ενδιαφέροντα και παράξενα facts για τη Σκωτία

Ενδιαφέροντα και παράξενα facts για τη Σκωτία

H Σκωτία είναι μια χώρα που ερωτεύεσαι για πολλούς λόγους. Αυτά τα παράξενα facts μπορούν να προστεθούν στη λίστα.

Αν έχεις επισκεφτεί τη Σκωτία ξέρεις ότι μιλάμε για μία χώρα από αυτές της κατηγορίας.“όπου κι αν κοιτάξεις βλέπεις ομορφιά”. Αν πάλι δεν την έχεις επισκεφτεί, σε διαβεβαιώνουμε ότι θα υιοθετήσεις σίγουρα αυτή την άποψη μετά το ταξίδι σου εκεί.

 

Η κέλτικη χώρα αποτελεί ένα όνειρο, γεμάτη από φυσικά τοπία απαράμιλλης ομορφιάς,.πολυάριθμα κάστρα και μια ιδιαίτερη μελαγχολία που σε συνεπαίρνει.

 

Yπάρχουν facts για τη Σκωτία που λίγοι γνωρίζουν και καλό θα ήταν να τα μάθεις κι εσύ,.προτού την επισκεφτείς. Εμείς ξεχωρίσαμε τα παρακάτω, τα οποία δεν γνωρίζαμε και μας φάνηκαν άκρως ενδιαφέροντα:

 

1.Το επίσημο ζώο της Σκωτίας είναι ο μονόκερος. Στην κέλτικη μυθολογία είναι σύμβολο αγνότητας και δύναμης.

 

 

2. Η Σκωτία φιλοξενεί το γηραιότερο φυτό στην Ευρώπη. Είναι το δέντρο Fortingall Yew στο Perthshire και χρονολογείται μεταξύ 2.000 και 3.000 ετών.

 

3. Ο μύθος του τέρατος της λίμνης του Λοχ Νες κρατάει αιώνες. Η πρώτη φορά που είδαν τη Νέσι ήταν το 565 μ.Χ., από τον Άγιο Κολούμπα. Σύμφωνα με το μύθο, ένα θηρίο του νερού επιτέθηκε στον υπηρέτη του Ιρλανδού μοναχού.

 

 

4. Το αδιάβροχο εφευρέθηκε στη Σκωτία από έναν άνδρα ονόματι Charles Macintosh,.ο οποίος γεννήθηκε στη Γλασκώβη.

 

5. Στη Σκωτία βρίσκεται ο ψηλότερος καταρράκτης στη Βρετανία, που ονομάζεται Eas a’ Chual Aluinn. Έχει ύψος 658 πόδια,.δηλαδή 3 φορές το ύψος των καταρρακτών του Νιαγάρα.

 

6. Η μικρή πόλη Bonnybridge έχει περισσότερες από 300 αναφερόμενες θεάσεις UFO κάθε χρόνο!

 

 

7. Το Εδιμβούργο ήταν η πρώτη πόλη στον κόσμο που είχε το δικό της πυροσβεστικό σώμα.

 

8. Η Σκωτία φιλοξενεί 130 διαφορετικά αποστακτήρια ουίσκι, καθιστώντας την τη χώρα με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση παραγωγής ουίσκι στον κόσμο. Το “νερό της ζωής” (“uisge beatha” στα γαελικά) είναι ένα από τα πιο γνωστά παραδοσιακά προϊόντα της Σκωτίας.

 

 

9. Το 2004, το Εδιμβούργο έγινε η πρώτη πόλη στον κόσμο που ονομάστηκε Πόλη της Λογοτεχνίας της UNESCO,.  χάρη στην απίστευτα πλούσια συγγραφική ιστορία. Πιθανώς ο πιο διάσημος λογοτεχνικός κάτοικος του Εδιμβούργου σήμερα είναι η J.K. Ρόουλινγκ, η συγγραφέας του Χάρι Πότερ.

 

 

10.Πάνω από το 90% των κατοίκων της Σκωτίας ζουν σε λιγότερο από το 5% της έκτασης της χώρας. Ένα πράγμα που μπορεί να παρατηρήσετε στη Σκωτία είναι ότι μεγάλο μέρος της χώρας είναι άδειο. Αλλά τα Χάιλαντς. και τα νησιά ήταν κάποτε πολύ πιο πυκνοκατοικημένα από ό,τι σήμερα.

 

11. Το γκολφ πιστεύεται ότι ξεκίνησε στη Σκωτία κατά τον Μεσαίωνα. Ακόμα και σήμερα, η Σκωτία είναι η χώρα με το υψηλότερο ποσοστό οπών γκολφ κατά κεφαλήν στον κόσμο. Μόνο η πόλη του St Andrew’s έχει 12 γήπεδα γκολφ, για 18.000 κατοίκους!

 

12. Η Σκωτία έχει επίσημα τρεις διαφορετικές γλώσσες:  την αγγλική, τη σκωτσέζικη γαελική και τη σκωτσέζικη. Η σκωτσέζικΗ γαελική είναι μια αρχαία κελτική γλώσσα.που εξελίχθηκε από την παλαιά ιρλανδική, και τα σκωτσέζικα είναι μια γερμανική γλώσσα που είναι παρόμοια με τα αγγλικά, αλλά θεωρούνται διαφορετική γλώσσα!

 

Eσύ γνώριζες όλα τα παραπάνω;

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath