Home / Wellness  / Diet & Fitness  / Είναι η vegan διατροφή κατάλληλη για την εγκυμοσύνη;

Είναι η vegan διατροφή κατάλληλη για την εγκυμοσύνη;

vegan διατροφή
Νέα έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Acta Obstetricia et Gynecologica Scandinavica, αποκάλυψε τους κινδύνους που προκαλεί η vegan διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

 

Τα τελευταία χρόνια η χορτοφαγική διατροφή έχει αποκτήσει ιδιαίτερη δημοφιλία, με επιστημονικές.έρευνες να επισημαίνουν τα οφέλη της τόσο για τον ανθρώπινο οργανισμό, όσο για για τον πλανήτη. Τι ισχύει όμως για στην περίπτωση της εγκυμοσύνης;.Πόσο ασφαλής είναι η vegan διατροφή για τη γυναίκα και το έμβρυο; Νέα έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο επιστημονικό περιοδικό Acta Obstetricia et Gynecologica,.ανακάλυψε ότι η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας,.τόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης όσο και μετά τη γέννηση του μωρού.

 

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι γυναίκες που έχουν υιοθετήσει ένα vegan lifestyle μπορεί να βρεθούν αντιμέτωπες.με την προεκλαμψία – μία σοβαρή διαταραχή της εγκυμοσύνης που προκαλεί υπέρταση – ενώ το έμβρυο μπορεί να γεννηθεί με χαμηλότερο βάρος.

 

Οι μελετητές ξεκίνησαν την έρευνα, μοιράζοντας ερωτηματολόγια σε 65.872 γυναίκες που έτρωγαν κρέας, 666 pesketaryans, 183 vegetarians και 18 vegans. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η κατανάλωση πρωτεϊνών ήταν χαμηλότερη.μεταξύ των vegetarians (13,3%) και των vegans (10,4%) από ό,τι στις παμφάγες συμμετέχουσες (15,4%). Επιπλέον, η κατανάλωση μικροθρεπτικών συστατικών ήταν χαμηλότερη μεταξύ των χορτοφάγων. Οι vegan μητέρες εμφάνισαν υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης προεκλαμψίας, με τα νεογέννητά τους να ζυγίζουν κατά μέσο όρο 240 γραμμάρια λιγότερο, σε σύγκριση με τα υπόλοιπα.

 

Ποιος τύπος διατροφής είναι ο ασφαλέστερος;

 

“Οι διατροφικές συνήθειες αποτελούν μία άκρως προσωπική επιλογή για την κάθε εγκυμονούσα”, δήλωσε ο Joy Cornthwaite, συγγραφέας της έρευνας. “Η διατροφή που είναι πιο κατάλληλη για μια έγκυο είναι εκείνη που προσφέρει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία για εκείνη και για το έμβρυο. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τη βοήθεια ενός διατροφολόγου, ο οποίος θα συνεργαστεί στενά με την έγκυο μητέρα και τον.γιατρό της για να αξιολογήσει την πρόσληψη βιταμινών και ιχνοστοιχείων, αναπτύσσοντας ένα πρόγραμμα γευμάτων που θα αντιμετωπίζει τυχόν προκλήσεις για την επίτευξη.επαρκών στόχων μακρο- και μικροθρεπτικών συστατικών, με βάση τις ατομικές ανάγκες της εγκυμονούσας”.

[email protected]

“I always loved aesthetics. Not particularly fashion. But an idea of Beauty.” Miuccia Bianchi Prada