Home / Wellness  / Diet & Fitness  / Μια ντομάτα την ημέρα…

Μια ντομάτα την ημέρα…

“Mια ντομάτα την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα” θα μπορούσε να είναι η νέα παραλλαγή της γνωστής παροιμίας, σύμφωνα με μία νέα έρευνα.

Σύμφωνα με μία νέα διατροφική μελέτη, η ντομάτα μπορεί να αποδειχθεί πολύ σημαντική για την υγεία μας. Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο European Journal of Preventive Cardiology,.διαπίστωσε ότι οι ντομάτες και τα προϊόντα με βάση την ντομάτα θα μπορούσαν να παίξουν ρόλο στην πρόληψη και τη διαχείριση της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

 

 

“Οι ντομάτες είναι ένα από τα πιο  ευρέως διαθέσιμα και προσιτά λαχανικά παγκοσμίως και αποτελούν σημαντικό μέρος μερικών από τις καλύτερες διατροφές,.συμπεριλαμβανομένης της μεσογειακής διατροφής”, λέει ησυγγραφέας της μελέτης Rosa Maria Lamuela-Raventos, διευθύντρια του Ινστιτούτου Έρευνας για τη Διατροφή και την Ασφάλεια των Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης. 

 

Μπορούν να ενσωματωθούν ως μέρος μιας υγιεινής για την καρδιά, αντιυπερτασικής διατροφής,.που περιλαμβάνει δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα και λαχανικά.

 

 

Τι διαπιστώθηκε από την έρευνα;

Διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν ντομάτες καθημερινά είχαν μειωμένο κίνδυνο υπέρτασης,.λόγω της περιεκτικότητας της ντομάτας σε κάλιο και λυκοπένιο. Οι συμμετέχοντες με μεγαλύτερη κατανάλωση ντομάτας είχαν 36% μειωμένο κίνδυνο υπέρτασης

 

Υπήρχαν λιγότερο σημαντικές αλλαγές στην αρτηριακή πίεση που παρατηρήθηκαν σε εκείνους τους συμμετέχοντες με υψηλότερη αρτηριακή πίεση. Οι ερευνητές θεωρούν ότι αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στο γεγονός ότι αυτοί οι άνθρωποι ήταν μεγαλύτερης ηλικίας.και είχαν μακροχρόνια υψηλή αρτηριακή πίεση και άλλους παράγοντες κινδύνου, καθιστώντας την αλλαγή πιο δύσκολη.

 
Γιατί να ξεκινήσεις να τρως ντομάτες;

Οι ντομάτες ήταν ο στόχος αυτής της έρευνας επειδή είναι εύκολο να βρεθούν και είναι σχετικά φθηνές,.καθιστώντας τις κοινές σε μια σειρά από διατροφές σε όλον τον κόσμο, ενώ είναι μια τροφή που προτείνει η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHA) για τη μείωση της υπέρτασης, κυρίως επειδή έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο.

 

Σύμφωνα με έρευνες η υψηλότερη πρόσληψη καλίου οδηγεί σε χαμηλότερη αρτηριακή πίεση,.χωρίς να είναι όμως ξεκάθαρο αν  αυτό οφείλεται στο ότι η πρόσληψη καλίου είναι υποκατάστατο μιας γενικής υγιεινής διατροφής ή επειδή υποκαθιστά  μια διατροφή μειωμένου νατρίου ή αν το κάλιο από μόνο του είναι το μόνο που έχει σημασία.

 

Εκτός από κάλιο, οι ντομάτες είναι επίσης καλή πηγή λυκοπενίου. Το λυκοπένιο είναι ένα καροτενοειδές που έχει μια σειρά από οφέλη για το καρδιαγγειακό σύστημα, συμπεριλαμβανομένων των αντιοξειδωτικών,.αντιφλεγμονωδών, αντιαθηρογόνων και αντιαιμοπεταλιακών επιδράσεων. Η έρευνα δείχνει ότι αυτά τα χαρακτηριστικά προσθέτουν  στο λυκοπένιο σημαντικές αντιυπερτασικές ιδιότητες.

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath