Home / Wellness  / Diet & Fitness  / Διαστημική σαλάτα για υγιεινά, γήινα γεύματα!

Διαστημική σαλάτα για υγιεινά, γήινα γεύματα!

Μάθε πώς μπορείς να εντάξεις τη Διαστημική σαλάτα στην καθημερινότητά σου, απολαμβάνοντας όλα τα οφέλη της, χωρίς να βγεις από την τροχιά της Γης!

Γνωρίζουμε τη δυσκολία που υπάρχει στη λήψη φαγητού όταν βρίσκεσαι στο Διάστημα. Αυτό που σίγουρα δε γνωρίζουμε είναι τι ακριβώς μπορεί να τρώνε οι αστροναύτες μέσα σε ένα διαστημόπλοιο. Η Διαστημική σαλάτα δημιουργήθηκε για να προσφέρει ένα ισορροπημένο, θρεπτικό και νόστιμο γεύμα, ενώ βρίσκονται σε μηδενική βαρύτητα.

 

Τα καλά νέα είναι ότι δεν χρειάζεται να ταξιδέψουμε στο μακρινό Διάστημα για να απολάυσουμε κι εμείς την ίδια σαλάτα στο… γήινο τραπέζι μας!

 

Τι είναι η διαστημική σαλάτα;

Σύμφωνα με τις μελέτες των επιστημών, το τέλειο διαστημικό γεύμα είναι μια σαλάτα με φρέσκα συστατικά, που καλύπτουν τις εξειδικευμένες διατροφικές ανάγκες των αστροναυτών, ενώ μπορούν να καλλιεργηθούν και στο Διάστημα.

 

Η διαστημική σαλάτα είναι ένας συνδυασμός παπαρουνόσπορου, σόγιας, κριθαριού, λαχανίδας, ηλιόσπορων, γλυκοπατάτας και φιστικιών. Τα συστατικά επιλέχθηκαν προσεκτικά για πολλούς λόγους, ένας από τους οποίους είναι και ότι αποτελούν πηγή ισχυρών αντιοξειδωτικών, βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων.

 

Αυτή η σαλάτα σχεδιάστηκε όχι μόνο για τις τρέχουσες διαστημικές.δραστηριότητες αλλά και για μελλοντικές αποστολές, όπως ταξίδια στον Άρη. Ένας από τους κύριους παράγοντες ήταν ότι οι αστροναύτες χρειάζονται ελαφρώς τροποποιημένες ποσότητες ορισμένων θρεπτικών συστατικών,.λόγω της έλλειψης βαρύτητας που βιώνουν. Για παράδειγμα, η άσκηση με βάρος είναι βασικό συστατικό για τη διατήρηση της υγείας των οστών και αυτό είναι ουσιαστικά αδύνατο στο διάστημα. Εξαιτίας αυτού, η διατροφή τους στο διάστημα πρέπει να είναι ιδιαίτερα πλούσια σε ασβέστιο και βιταμίνη D,.εκτός από ισορροπημένη σε όλα τα άλλα μακροθρεπτικά και μικροθρεπτικά συστατικά.

 

 

Γιατί η διαστημική σαλάτα είναι ωφέλιμη και για τα γήινα γεύματα;

Τα υλικά που συνιστούν τη σαλάτα αυτή έχουν πάρα πολλά οφέλη για την υγεία μας.

 

Οι γλυκοπατάτες είναι σημαντική πηγή φυτικών ινών, βιταμινών και μετάλλων,.ενώ έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές διότητες, προάγοντας τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και την καλή λειτουργία του εντέρου.

 

Τα φασόλια σόγιας είναι εξαιρετική πηγή φυτικής πρωτεΐνης με μηδενική χοληστερόλη,.περιέχουν βιταμίνη Κ, η οποία είναι σημαντική για την πήξη του αίματος και την ανάπτυξη γερών οστών, αλλά και πολύτιμα μέταλλα, όπως  ψευδάργυρο και ασβέστιο.

 

Tο κριθάρι περιέχει β-γλυκάνη, η οποία έχει πολλά οφέλη για την καρδιά και την ανθρώπινη υγεία συνολικά,.ενώ το kale -θεωρείται υπερτροφή- είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, C, E και K και αντιοξειδωτικά.

 

 

Τέλος, οι σπόροι και οι ξηροί καρποί, όπως τα φιστίκια, ο ηλιόσπορος και ο παπαρουνόσπορος.έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε καλά λιπαρά, πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα.

 

Φυσικά, μπορείς να κάνεις τις δικές σου παραλλαγές στη διαστημική σαλάτα,.με μικρές προσθήκες και γευστικές ανατροπές, όπως κάποια sauce της αρεσκείας σου.

 

Αυτή η σαλάτα είναι πραγματικά… Out of space!

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath