Home / Wellness  / Diet & Fitness  / Παντζάρια, τα ωφέλιμα! Ώρα να τα εντάξεις στη διατροφή σου!

Παντζάρια, τα ωφέλιμα! Ώρα να τα εντάξεις στη διατροφή σου!

Tα παντζάρια ανήκουν στα λαχανικά που έχουν τεράστια διατροφική αξία και μπορούν να καταναλωθούν με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους.

Ανήκουν στα σχετικά “παρεξηγημένα” λαχανικά, αφού σε εμφάνιση δεν είναι ιδιαιτέρως θελκτικά, ενώ λίγα γνωρίζουμε για τα οφέλη τους. Ο λόγος για τα παντζάρια -αλλιώς κοκκινογούλια– που λόγω της πολύ μεγάλης διατροφικής τους αξίας θεωρούνται υπερτροφή σε όποια μορφή και αν καταναλώνονται.

 

Μπορούμε να καταναλώσουμε τόσο τον βολβό τους όσο και τα φύλλα τους, αν και οι περισσότεροι προτιμούν το κόκκινο μέρος του βολβού.

 

 

Διατροφική αξία και θερμίδες

Το παντζάρι αποτελείται κυρίως από νερό (87%), υδατάνθρακες (8%) και φυτικές ίνες (2-3%). Το βρασμένο παντζάρι σε 1 φλιτζάνι (136γρ) περιέχει λιγότερο από 60 θερμίδες!

 

Ένα μεγάλο ποσοστό του παντζαριού είναι απλά σάκχαρα, όπως γλυκόζη και φρουκτόζη (70-80% στο ωμό και στο βρασμένο προϊόν αντίστοιχα). Άρα, έχει μέτριο γλυκαιμικό δείκτη -περίπου 61- και, επομένως, αυξάνει περισσότερο το σάκχαρο του αίματος. Αυτός είναι ο λόγος που άτομα με σακχαρώδη διαβήτη πρέπει να το καταναλώνουν με μέτρο!

 

Τα παντζάρια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, αλλά και σε αρκετές βιταμίνες. Περιέχει αρκετό φυλλικό οξύ,  το οποίο είναι απαραίτητο για τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων και τη λειτουργία του νευρικού συστήματος. Γνωρίζουμε τη σημασία του φυλλικού οξέως στην εγκυμοσύνη, ειδικά τους πρώτους μήνες. Ακριβώς γι’ αυτό το παντζάρι ανήκει στις προτεινόμενες  τροφές μιας εγκύου. Περιέχει, επίσης,  βιταμίνη C, γνωστή για την αντιοξειδωτική της δράση και την ευεργετική της δράση στο ανοσοποιητικό μας. 

 

 

Το παντζάρι ανήκει στις πολύ καλές πηγές σιδήρου, ενώ περιέχει ποικίλες φυτοχημικές ουσίες, όπως η βεταΐνη, που του χαρίζει αυτό το χαρακτηριστικό βιολετί χρώμα, και έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες, μια εκ των οποίων η αντιοξειδωτική. Επιπλέον, η υψηλή περιεκτικότητά του σε νιτρικά άλατα, βοηθάει στην αρτηριακή πίεση και στη ροή του αίματος προς τους μυς, προσφέροντας αντιϋπερτασική δράση και, τελικά, πρόληψη των καδιαγγειακών νοσημάτων.

 

Παντζάρια και ισορροπημένη διατροφή

Τα παντζάρια μπορούν να συμβάλλουν στην καλή υγεία του πεπτικού συστήματος, αλλά και να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους, ως μέρος μια ισορροπημένης διατροφής. Βοηθούν ιδιαιτέρως στις αθλητικές επιδόσεις, όπως στο κολύμπι, το τρέξιμο και την ποδηλασία, αφού τα νιτρικά άλατα που περιέχουν βοηθούν τους μυς να καταναλώνουν λιγότερο οξυγόνο,  και έτσι να βελτιώνουν την αντοχή, μειώνοντας την κόπωση. Πολλοι είναι οι αθλητές που καταναλώνουν χυμό παντζαριού όταν είναι να αγωνιστούν ή να κάνουν έντονη προπόνηση.

 

Ιδέες για την κατανάλωσή τους

Μπορείτε να φτιάξετε τον δικό σας χυμό παντζαριού ή μια πολύ νόστιμη σούπα βελουτέ, ώστε να εντάξετε τα παντζάρια στη διατροφή σας.

 

Σούπα παντζαριού (Συνταγή Άκης Πετρετζίκης)
Υλικά
κρεμμύδι
θυμάρι
1 σκ. σκόρδο
2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
250 γρ. φινόκιο
300 γρ. πατάτες
ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι
600 γρ. παντζάρια
50 γρ. λευκό κρασί
1 1/2 λίτρο ζωμό λαχανικών
αλάτι
πιπέρι
 
Εκτέλεση

Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και βάζουμε το ελαιόλαδο. Κόβουμε το κρεμμύδι σε χοντρά κομμάτια και το βάζουμε στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε το θυμάρι, το σκόρδο ψιλοκομμένο και σοτάρουμε.

Κόβουμε το φινόκιο στη μέση, αφαιρούμε το κεντρικό κοτσάνι και τα φύλλα του μάραθου, και το κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια. Το βάζουμε στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε. Τον μάραθο τον αφήνουμε στην άκρη για το σερβίρισμα.
Κόβουμε την πατάτα σε κυβάκια και τα βάζουμε στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε το ξύσμα από το λεμόνι, τα παντζάρια, το κρασί, τον ζωμό λαχανικών, αλάτι και πιπέρι.
Καλύπτουμε με το καπάκι και βράζουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 30-40 λεπτά.
Χτυπάμε με το ραβδομπλέντερ μέχρι να έχουμε πάρει μια λεία και βελούδινη υφή. Αν γίνει πολύ πηχτή προσθέτουμε ελάχιστο νερό και χτυπάμε.
Βάζουμε την κρέμα γάλακτος σε ένα μπολ και χτυπάμε μέχρι να πάρει την υφή γιαουρτιού. Προσθέτουμε την κανέλα, το γαρίφαλο και ανακατεύουμε. Αφήνουμε στην άκρη.
 
Σερβίρουμε τη σούπα με κρέμα γάλακτος, αμύγδαλο φιλέ, μάραθο, πιπέρι και ελαιόλαδο.

 

 

Μήπως έφτασε η ώρα να εντάξεις τα παντζάρια στη διατροφή σου; Είναι και η εποχή τους!

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath