Home / Family  / Διαβάζοντας συμπεριληπτικά παραμύθια στο παιδί μου

Διαβάζοντας συμπεριληπτικά παραμύθια στο παιδί μου

Τα συμπεριληπτικά παραμύθια να βοηθήσουν τα παιδιά να αναπτύξουν την ενσυναίσθηση και την αποδοχή. Οι ιστορίες έχουν πάντα τον τρόπο!

Ως γονείς είναι ευθύνη μας να μιλήσουμε στα παιδιά για την αποδοχή, την ισοτιμία και τη συμπερίληψη, “ανάβοντάς” μέσα τους τη ζεστή φωτιά της ενσυναίσθησης.  Τα συμπεριληπτικά παραμύθια μάς βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση.

 

Σύμφωνα με έρευνες, τα μικρά παιδιά αποδέχονται αβίαστα τη διαφορετικότητα, αλλά καθώς μεγαλώνουν,.μαθαίνουν να αξιολογούν τη διαφορετικότητα ανάλογα με τις αντιλήψεις των γονιών και του περιβάλλοντός τους.Είναι βασικό, λοιπόν, από μικρή ακόμα ηλικία να αντιληφθούν ότι κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και,.τελικά, όλοι μας είμαστε μέρος μιας ανθρώπινης ποικιλομορφίας.

 

Ένα παιδικό παραμύθι έχει πάντα τη δύναμη να μεταφέρει τα σωστά μηνύματα με τον πιο εύκολο και αβίαστο τρόπο, αγγίζοντας το μυαλό και την καρδιά των παιδιών.

 

Πάμε να δούμε μερικά από τα αγαπημένα μας συμπεριληπτικά παραμύθια,.που καλό θα ήταν να μπουν και στη δική σας βιβλιοθήκη.

 

“Η ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ ΜΕ ΤΟ ΤΣΑΚΙΣΜΕΝΟ ΦΤΕΡΟ”, ΒΑΣΩ ΜΑΥΡΟΥΔΗ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ IWRITE

Ποια είναι η τροµερή νεράιδα Μορφώ, η οποία ορίζει τη ζωή σε ζώα και ζουζούνια, που ζουν σε λιβάδια και βουνά; Πόσο σηµαντική για τα πλάσµατα του δάσους είναι η µεταξένια πεταλούδα Φρύνη µε το σπασµένο φτερό; Με ποιον τρόπο µαθαίνει στους άλλους όλα όσα γνωρίζει; Μπορεί άραγε η φιλία και η αγάπη να χαρίσουν το οµορφότερο πέταγµα στον ουρανό, ακόµα και σε κάποιον που δεν πετάει;

Αυτά και άλλα τόσα κρύβονται στο παραµύθι «Η πεταλούδα µε το τσακισµένο φτερό». Όµως, αυτό που κυρίως µας φανερώνει είναι η αλληλεγγύη, η αποδοχή του διαφορετικού και η φιλία µεταξύ ανόµοιων υπάρξεων.

 

 

“ΟΤΑΝ ΑΝΟΙΓΩ ΤΑ ΦΤΕΡΑ ΜΟΥ”, MAJEWSKI MARC, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΟΠΤΡΑ

Ένα παιδί φοράει τα πολύχρωμα φτερά του, προσθέτει μια τελευταία πινελιά και βγαίνει στην εξοχή να πετάξει.
Η χαρά του όμως θα σβήσει όταν μια παρέα παιδιών τσαλακώσει τη στολή του. Η αγάπη και η ενθάρρυνση του πατέρα θα δώσει πίσω στο παιδί τα φτερά του και θα αγκαλιάσει το όνειρό του. Μια συγκινητική ιστορία για την αποδοχή του εαυτού μας, την αγάπη και τη συμπερίληψη.

 

 

“ΣΟΥΠΕΡ ΝΙΚΟΛΑΣ”, ΡΕΝΙΑ ΜΕΤΑΛΛΗΝΟΥ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΛΕΝΤΗ

Ο κόσμος μας είναι γεμάτος από σούπερ ήρωες, όπως ο Νικόλας, ένα παιδί με μοναδικές δεξιότητες και ανάγκες. Οι σούπερ ήρωες της καθημερινότητας είναι μικροί.και μεγάλοι, αγόρια και κορίτσια, που έχουν πολλές ικανότητες. Είναι δίπλα μας. Καμιά φορά, όμως, χρειάζονται κι αυτοί μια μικρή βοήθεια, ίσως από έναν άλλο σούπερ ήρωα. Ίσως από εσένα. Η Ρένια Μεταλληνού μάς συστήνει τον ήρωά της.για να μας μεταφέρει στον αθέατο κόσμο ενός παιδιού που βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού. Το κείμενο, με την πρωτοπρόσωπη αφήγηση, δίνει τη δική του φωνή στον Νικόλα και η εικονογράφηση, σε μια πληθωρική ισορροπία χρωμάτων και φαντασίας,.μας τοποθετεί στο σύμπαν του μικρού ήρωα, στην καθημερινότητά του. 

 

 

“Η ΜΑΜΑ ΜΟΥ Η ΚΑΡΟΤΣΑΤΗ”, ΤΑΝΙΑ ΙΩΑΚΕΙΜΙΔΟΥ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΝΑΣΤΡΟΝ

Η μαμά του Ιάσονα, έπειτα από ένα ατύχημα, γυρνάει στο σπίτι αλλά είναι λίγο διαφορετική. Δεν περπατάει πια και χρησιμοποιεί το αναπηρικό της αμαξίδιο για να κινείται. Ο μικρός Ιάσονας αγωνιά: “Τώρα άραγε τι θα γίνει;” σκέφτεται, “Θα μπορώ να κάνω με τη μαμά μου ό, τι έκανα και πριν ή όλα θα αλλάξουν;” Ένα παιδικό βιβλίο για τη μητρότητα, την αναπηρία και την αισιόδοξη πλευρά της ζωής.

 

 

“ΤΑ ΔΩΡΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ”, AΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΙΚΗΣ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ IWRITE

Η Ζωή, η οποία κινείται με αμαξίδιο, μετακομίζει με τη μητέρα της τη Χαρά.σε μία πόλη όπου όλοι είναι τέλειοι και όλα είναι τέλεια… ή μήπως όχι; Η Ζωή δυσκολεύεται να κινηθεί σε αυτή την πόλη,.αλλά αποφασίζει να τη χαρτογραφήσει και να κάνει την καθημερινότητά της καλύτερη. Μέχρι και σε αγώνα δρόμου παίρνει μέρος. Κανείς δεν γνωρίζει ποιος θα κερδίσει αυτό τον αγώνα. Ένα όμως είναι σίγουρο: από το σπουδαίο αυτό γεγονός δεν θα λείπει κανείς… Ένα πρωτότυπο και διδακτικό παραμύθι για το πώς μπορούμε όλοι να συμβάλλουμε στην καλύτερη ζωή των ανθρώπων με αναπηρία!

 

 

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath