Home / Good Life  / Δες τα 4 must πιάτα που πρέπει να δοκιμάσεις αν βρεθείς στην Ιταλία

Δες τα 4 must πιάτα που πρέπει να δοκιμάσεις αν βρεθείς στην Ιταλία

pranzo italiano
Η Ιταλία, είναι γνωστή για την πλούσια ιστορία της, τις γραφικές της πόλεις, τη μόδα και τον κινηματογράφο. Ωστόσο, αυτό που κάνει πλήθος ανθρώπων να θέλει να την επισκεφτεί, είναι η διάσημη κουζίνα της.

Η κουζίνα στην Ιταλία, βασίζεται σε αγνά και απλά υλικά ως πρώτες ύλες. Ο νους των περισσότερων ανθρώπων, πηγαίνει στις πίτσες και στις μακαρονάδες ή όπως λένε οι Ιταλοί, Pasta. Ωστόσο, σε κάθε περιοχή της Ιταλίας, συναντώνται διαφορετικά πιάτα και γεύσεις. Αυτός, είναι ένας από τους λόγους, που οι τουρίστες, γίνονται θύματα των ίδιων τους των προσδοκιών. Δε γίνεται για παράδειγμα να αναζητήσεις πίτσα στην Φλωρεντία, πιάτο δηλαδή, κατεξοχήν της περιοχής της Καμπανίας.  

 

Αυτό που δεν αποτελεί μύθο και στερεότυπο, είναι το γεγονός ότι οι Ιταλοί καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες pasta, σχεδόν επί καθημερινή βάση.

 

Επίσης, είναι σημαντικό να γίνει σαφές, πως οι Ιταλοί, τρώνε με συγκεκριμένη σειρά και τρόπο τα πιάτα τους. Αυτό υποδηλώνει την ύπαρξη μίας ευρείας γκάμας γεύσεων και πιάτων. 

 

bandiera italiana

Σειρά Πιάτων

Τέσσερα είναι τα κύρια βασικά πιάτα, ενός επίσημου πλήρους γεύματος στην Ιταλία. Αρχικά, ξεκινάνε με τα ορεκτικά (antipasti). Σε αυτά, συγκαταλέγονται τα αλλαντικά, οι ελιές, τα διάφορα τυριά, τα λαχανικά αλλά και το supplì, ή οι διάφορες παραλλαγές του, αναλόγως με την περιοχή στην οποία βρίσκεστε. 

 

Έπειτα, ακολουθεί το πρώτο πιάτο (primi piati). Εδώ, το πιο σύνηθες είναι η μακαρονάδα, ωστόσο η κατηγορία περιλαμβάνει τόσο το ριζότο, όσο και τα gnocchi. 

 

Μετά τα ζυμαρικά, σειρά έχει το κυρίως πιάτο (secondi piatti). Εδώ, κυριαρχεί το κρέας, αλλά και το ψάρι, το οποίο βρίσκεται αρκετά ψηλά στη ζήτηση από τους Ιταλούς και πολύ συχνά, προκαλεί εντύπωση στη χώρα μας. 

 

Το κυρίως πιάτο συνοδεύουν, επίσης, σαλάτες (insalate), καθώς επίσης και άλλα συνοδευτικά (contorni), όπως πατάτες ή και μανιτάρια. 

 

Τέλος, αν ακόμα δεν έχετε χορτάσει και είστε της άποψης ότι το γλυκό πηγαίνει στην καρδιά και όχι στο στομάχι, τότε η Ιταλική κουζίνα έχει σίγουρα να προσφέρει αμέτρητες και αξέχαστες επιλογές. 

 

Είναι, επίσης, σύνηθες, η κατανάλωση ενός espresso, που ωστόσο οι Ιταλοί αποκαλούν caffè ή κάποιου χωνευτικού λικέρ, όπως είναι το amaro.

 

Μερικά από τα πιάτα που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις, αν ποτέ βρεθείς στην Ιταλία, είναι αυτά που θα δεις παρακάτω.
◊ Supplì

Το Supplì (σουπλί), εκτός από ορεκτικό, είναι μία από τις πιο δημοφιλείς street food επιλογές στη Ρώμη. Μία γνωστή του παραλλαγή, που συναντάται πιο συχνά στην Σικελία, αλλά και στην περιοχή της Καμπανίας, είναι το Arrancino (αραντσίνο).

Πρόκειται για μία τραγανή τηγανισμένη μπάλα, από ρύζι, μοτσαρέλα και σάλτσα ραγού. 

Σύμφωνα με τους κατοίκους της Ρώμης, η ονομασία του προέρχεται, από την γαλλική λέξη “surprende”, που σημαίνει “εκπλίσσομαι”. Αναφέρεται στην ευχάριστη έκπληξη της ανακάλυψης της μοτσαρέλας μέσα στο ρύζι, κατά την πρώτη μπουκιά. 

 

suppli

◊ Pasta all’ amatriciana

Το λεγόμενο πιάτο, pasta all’ amatriciana, είναι λιγότερο διαδεδομένο στους τουρίστες, από την γνωστή σε όλους carbonara.

Η σάλτσα αματριτσιάνα, είναι μία παραδοσιακή Ιταλική σάλτσα ζυμαρικών, με βάση της το guanciale (χοιρινό μάγουλο), το τυρί πεκορίνο και τη ντομάτα. Η καταγωγή της, προέρχεται από την ιταλική πόλη στην περιοχή του Λάτσιο, που ονομάζεται Αματρίτσε και είναι μία από τις πιο γνωστές σάλτσες στη Ρωμαϊκή και Ιταλική κουζίνα.

 

amatriciana

◊ Pizza Napoletana

Εσύ πάλι, που δε μπορείς να ζήσεις χωρίς πίτσα, πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείς την Καμπανία και πιο συγκεκριμένα τη Νάπολη.

Η αρχική μορφή της πίτσας, είναι αυτή της “Μαργαρίτας”. Η ζύμη δηλαδή με σάλτσα ντομάτα, μοτσαρέλα και βασιλικό. Γεννήθηκε στα τέλη του 1700 και η τέχνη της παραγωγής της, έχει αναγνωριστεί από την Unesco, η οποία και την κατέταξε ανάμεσα στους πολιτιστικούς θησαυρούς. 

Οφείλει το όνομά της, στην βασίλισσα της Ιταλίας Μαργαρίτα, η οποία επισκέφτηκε την πιτσαρία Brandi στη Νάπολη. Ο πιτσαδόρος του μαγαζιού, Rafaele Esposito, δημιούργησε μία πίτσα, ειδικά για τη Βασίλισσα με τα τρία χρώματα της ιταλικής σημαίας, δηλαδή το κόκκινο (σάλτσα ντομάτα), το λευκό (μοτσαρέλα) και το πράσινο (βασιλικός).

Η ονομασία της, προέρχεται από τη λατινική λέξη pinsa (πίνσα), που σημαίνει πίτα. 

 

pizza napoletana

◊ Tiramisù

Το Tiramisù, που στα ελληνικά μεταφράζεται ως “σήκωσε με”,  είναι ένα από τα πιο περιζήτητα γλυκά στην Ιταλία. Προέρχεται από κάποια περιοχή μεταξύ του Friuli (Φριούλι) και του Veneto (Βένετο), αν και υπάρχουν πολλοί μύθοι για την πραγματική του προέλευση. Το γλυκό, έχει ως βάση του τα μπισκότα σαβαγιάρ, τα οποία βρέχονται από καφέ και καλύπτονται από κρέμα μασκαρπόνε, αυγά και ζάχαρη.

Η συνταγή εμφανίζεται στα βιβλία, μετά τη δεκαετία του εξήντα, γεγονός, που αφήνει να εννοηθεί, ότι πρόκειται για σύγχρονο γλυκό.

Θα το βρεις στις περισσότερες περιοχές της Ιταλίας.

 

Όποιο πιάτο και να επιλέξεις, η ιταλική κουζίνα δεν απογοητεύει ποτέ.

 

[email protected]

“But how could you live and have no story to tell?” ― Fyodor Dostoevsky, White Nights