Home / Good Life  / An ode to Pasta

An ode to Pasta

World Pasta Day
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών, που γιορτάζεται στις 25 Οκτωβρίου, “σερβίρουμε” 9+1 ενδιαφέροντα στοιχεία για την αγαπημένη τροφή και 5 “χορταστικά” instagram accounts για να εμπνευστείτε τις επόμενες δημιουργίες σας!

 

1. Pasta lockdown

Σύμφωνα με μελέτη που διεξήγαγε η Unione Italiana Food και η ICE Agency, 1 στους 4 ανθρώπους παγκοσμίως αύξησε την κατανάλωση ζυμαρικών στη διάρκεια της καραντίνας! Περισσότεροι από 5.000 Ιταλοί, Γερμανοί, Γάλλοι, Άγγλοι και Αμερικανοί απάντησαν ότι θεωρούν τα ζυμαρικά υγιεινά, εύκολα στο μαγείρεμα και αγαπημένη τροφή σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία, δικαιολογώντας αυτή την επιλογή τους.

 

lockdown pasta

 

2. Είμαστε μακαρονάδες, τι να κάνουμε;

Ο μέσος Ιταλός καταναλώνει σχεδόν 23,1 κιλά ζυμαρικών κάθε χρόνο, ενώ σχεδόν 6 στους 10 τα επιλέγουν σε καθημερινή βάση. Για την ιστορία, οι Έλληνες βρισκόμαστε στην 4η θέση της κατάταξης των φανατικών μακαρονάδων, με ετήσια κατανάλωση που αγγίζει τα 11,1 κιλά!

 

makaronades pasta

 

3. Pasta in numbers

Το 2019 παρήχθησαν σχεδόν 16 εκατομμύρια τόνοι ζυμαρικών σε όλο τον κόσμο!

 

pasta in numbers

 

4. Al dente makes it better

Όταν τα μακαρόνια μας είναι al dente δεν έχουν μόνο καλύτερη γεύση, αλλά μας δίνουν την αίσθηση του κορεσμού για περισσότερη ώρα!

 

al dente pasta

 

5. Grande lasagne

Το μεγαλύτερο “πιάτο” λαζάνια που έχει καταγραφεί στον κόσμο δημιουργήθηκε στην Πολωνία και είχε διαστάσεις 25×2,5μ.! Για την παρασκευή του χρειάστηκαν 2.500 κιλά ζυμαρικά, 800 κιλά κιμάς, 500 λίτρα χυμός ντομάτας και 400 κιλά τυρί!

 

grande lasagne

 

6. Pasta makes you happy

Ναι, είναι (και) επιστημονικά αποδεδειγμένο! Οι υδατάνθρακες των ζυμαρικών αυξάνουν την έκκριση της σεροτονίνης, του νευροδιαβιβαστή που ενεργοποιεί το αίσθημα της χαράς!

 

happy pasta

 

7. Κάθε sauce κι η pasta της

Κάθε σάλτσα δεν ταιριάζει με κάθε είδος ζυμαρικού. Τα μακριά και πλατιά ζυμαρικά, όπως τα fettuccine και τα linguine, “δένουν” καλύτερα με κρεμώδεις σάλτσες, ενώ ζυμαρικά με κοντό και χοντρό σχήμα, όπως τα fussili και οι penne, αγαπούν τις σάλτσες με κρέας ή ντομάτα.

 

sauce pasta

 

8. 600 διαφορετικά είδη

Σύμφωνα με τον International Pasta Organisation, παράγονται περισσότερα από 600 διαφορετικά είδη ζυμαρικών ανά τον κόσμο!

 

eidi pasta

 

9. Pasta for pets

Τα ζυμαρικά θεωρείται πως είναι ευεργετικά για τους σκύλους και τις γάτες, βοηθούν στην ανάπτυξή τους και τους χαρίζουν όμορφο, υγιές και λαμπερό τρίχωμα. Γι’ αυτό και τα ζυμαρικά περιλαμβάνονται στη σύσταση πολλών τροφών για κατοικίδια.

 

pasta pet

 

+1

Η Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών γιορτάζεται φέτος με την εκδήλωση “World Pasta Day: Al Dente”, που συνδιοργανώνουν η Unione Italiana Food και η International Pasta Organization. Με αφορμή τη δέκατη επέτειο της αναγνώρισης της Μεσογειακής Διατροφής ως μέρους της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO, 130 εστιατόρια από την Ιταλία και όλο τον κόσμο προσθέτουν στα μενού τους ένα Μεσογειακό πιάτο ζυμαρικών. Οι σεφ αντλούν έμπνευση για τις δημιουργίες τους από το κίνημα #MediterraneanDietOfLife, έναν “οδηγό” καθημερινών συμπεριφορών για τη διατροφή, την άσκηση και τη βιωσιμότητα, που πηγάζουν από τη Μεσογειακή διατροφή.

 
And some inspiration…

 

H Fiona έχει πάθος με την παρασκευή ζυμαρικών και δημιουργεί πιο υγιεινές και γευστικές εκδοχές τους, χρησιμοποιώντας ψητά λαχανικά, βότανα και superfoods. Στον λογαριασμό της θα βρείτε αναλυτικά βίντεο, για να πειραματιστείτε κι εσείς στην κουζίνα σας!

https://www.instagram.com/p/CGk9V_pnD-2/

 

Lasagne a la bolognese, νιόκι με κρεμώδη sauce φέτας και κοχυλάκια με μπρόκολο και τυριά είναι μερικές μόνο από τις λαχταριστές προτάσεις της Sandra Bssi, που αγαπά τη μεσογειακή διατροφή και το δείχνει μέσα από κάθε συνταγή της.

https://www.instagram.com/p/CEBrOVfp7tr/

 

Σύμφωνα με τη βασίλισσα της pasta, “αν μαγειρεύεις ενώ νιώθεις πανέμορφη, οι θερμίδες μειώνονται κατά 80%”! Σκερτσόζα και μπριόζα, η Nadia Caterina Munno βάζει στα πιάτα της αγάπη, φαντασία και… κάτι από το ταμπεραμέντο της!

 

Μια περιήγηση στον λογαριασμό της Stephanie Melchione είναι βέβαιο πως θα σας προκαλέσει έντονη σιελόρροια. Η Stephanie προτείνει απλές, γευστικές και οικονομικές συνταγές, ιδανικές για οικογενειακές και φιλικές συναθροίσεις!

 

H Natasha Bull είναι η “ψυχή” του Salt & Lavender. Μέσα από τη σελίδα της παρουσιάζει εύκολες, γρήγορες, αλλά πεντανόστιμες συνταγές, που συνθέτονται από απλά υλικά και απευθύνονται ακόμα και σε αρχάριους μάγειρες!

[email protected]

“I must be a mermaid, Rango. I have no fear of depths and a great fear of shallow living.” Anais Nin