Home / Wellness  / Diet & Fitness  / Γιατί να εντάξεις τα μανιτάρια στη διατροφή σου;

Γιατί να εντάξεις τα μανιτάρια στη διατροφή σου;

τα μανιτάρια
Ποια είναι, τελικά, τα οφέλη των μανιταριών στη διατροφή μας και ποια είναι τα οφέλη τους στον οργανισμό μας;

 

Τα μανιτάρια περιέχουν σημαντική ποσότητα από φυτικές ίνες, χωρίς όμως να αποτελούνται από μεγάλο ποσοστό λίπους και σακχάρων. Παράλληλα, είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, αφού περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα. Η υψηλή περιεκτικότητα αμινοξέων κάνει τα μανιτάρια αξιόπιστη πηγή πρωτεϊνών, η οποία μπορεί να συναγωνιστεί ακόμα και τις ζωικές πρωτεΐνες, κάνοντάς τα ιδανική τροφή για μία vegan και vegetarian διατροφή. Παράλληλα, τα μανιτάρια είναι κατάλληλα και για όσους θέλουν να χάσουν βάρος – αφού περιέχουν ελάχιστες θερμίδες – αλλά και για όσους ακολουθούν μία διατροφή φτωχή σε αλάτι, αφού περιέχουν μηδαμινή ποσότητα νατρίου. 

 

 

Γιατί, λοιπόν, πρέπει να τα εντάξεις στη διατροφή σου; 

 

Τονώνουν το ανοσοποιητικό

Η αντιφλεγμονώδης δράση των μανιταριών έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει σημαντικά την αποτελεσματικότητα του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτά περιέχουν υψηλές ποσότητες σεληνίου, βιταμίνης D και βιταμίνης Β6. Το σελήνιο μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της βλάβης των κυττάρων στο σώμα μας, η βιταμίνη D βοηθά στην ανάπτυξη των κυττάρων και η βιταμίνη.Β6 βοηθάει στον σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων. Όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά στα μανιτάρια συμβάλουν στη διατήρηση ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος.

 

Συμβάλουν στη μείωση της χοληστερίνης

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα μανιτάρια βοηθούν στη διατήρηση των επιπέδων χοληστερόλης σε χαμηλά επίπεδα. Περιέχουν ενώσεις που αναστέλλουν την παραγωγή χοληστερόλης, εμποδίζουν την απορρόφησή της, ενώ μειώνουν τη συνολική ποσότητά της στο αίμα.

 

Αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης D

Ορισμένα μανιτάρια, όπως τα πορτομέλο, που εκτίθενται στο ηλιακό φως μπορεί περιέχουν μεγαλύτερες ποσότητες βιταμίνης D.

 

Ενισχύουν την υγεία του εντέρου

Η βήτα γλυκάνη, σε συνδυασμό με άλλες ενώσεις που βρίσκονται στα μανιτάρια, λειτουργεί ως πρεβιοτικό, ενισχύοντας την ανάπτυξη καλών βακτηρίων του εντέρου, αλλά και τη δημιουργία ενός ευνοϊκού μικροβιακού περιβάλλοντος. Ένα υγιές έντερο είναι απαραίτητο για τη διατήρηση του ανοσοποιητικού συστήματος, την πέψη των τροφών, αλλά και για την αλληλεπίδραση με τον εγκέφαλο μέσω ορμονών και νεύρων.

 

[email protected]

“I always loved aesthetics. Not particularly fashion. But an idea of Beauty.” Miuccia Bianchi Prada