Home / Family  / Βασιλική Χαντζάκου: Οι υπογόνιμες αξίζουν τον όρο “μητέρα”

Βασιλική Χαντζάκου: Οι υπογόνιμες αξίζουν τον όρο “μητέρα”

Χαντζάκου Βασιλική
Η ιδρύτρια του Αστικού Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού mitrotita.gr, κ. Βασιλική Χαντζάκου, μας μιλά για το taboo της υπογονιμότητας στην Ελλάδα εν έτει 2023 και τους τρόπους για να σπάσει!

 

Η κ. Βασιλική Χαντζάκου είναι η ιδρύτρια του Αστικού Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού mitrotita.gr και είναι υπογόνιμη. Μοιράζεται μαζί μου πως το αντιλήφθηκε λίγο μετά τον γάμο της, το 2002. Όπως μου λέει, “περίπου έναν χρόνο μετά μπήκαμε με τον άντρα μου στη διαδικασία να ψάξουμε τι φταίει. Δυστυχώς, πιστοποιήθηκε αυτό που φοβόμασταν, αλλά δε γνωρίζαμε ως τότε, ότι ανήκουμε στην κατηγορία των υπογόνιμων ζευγαριών.” Από το 2002 έως το 2008 μπήκαν σε έναν “απίστευτο αγώνα”, όπως τον χαρακτηρίζει, που περιείχε 17 σπερματεγχύσεις, δύο αποβολές, τέσσερα χειρουργεία, μία εξωσωματική και, τελικά, τον ερχομό των δίδυμων παιδιών τους στον κόσμο, το 2008.

 

Η “γέννηση” του mitrotita.gr

Πέρα από τη γέννηση των παιδιών της, ο προσωπικός αγώνας της κ. Χαντζάκου “γέννησε” και το mitrotita.gr. Όπως μου εξηγεί, “μετά τη δεύτερη αποβολή που είχα, και ήταν η πιο οδυνηρή, έκανα κάτι σαν τάμα. Είπα πως, αν καταφέρω να κρατήσω παιδιά στα χέρια μου, θα έκανα κάτι για να βοηθήσω τις γυναίκες που βρίσκονται στην ίδια διαδικασία με μένα. Έτσι, δημιούργησα αρχικά τη Μυστική Πύλη, μία κλειστή ομάδα στο Facebook, η οποία σήμερα φιλοξενεί πάνω από 5.000 μέλη. Πρακτικά, ήθελα να δώσω ό,τι δεν είχα εγώ. Δεν είχα ενημέρωση και δε γνώριζα ό,τι είχε να κάνει με το θέμα των διαδικασιών της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Κυρίως, όμως, δεν είχα ψυχολογική υποστήριξη, δεν είχα ανθρώπους να μιλήσω. Η Μυστική Πύλη είναι ουσιαστικά αφιερωμένη στη μνήμη τριών παιδιών, που χάθηκαν σε αυτήν τη διαδικασία. Και είναι μια ομάδα, που δεν πρόκειται να κλείσει, όσο ζω!”

 

Πριν τέσσερα χρόνια, η κ. Χαντζάκου, θέλησε να απευθυνθεί σε όλες τις υπογόνιμες γυναίκες στην Ελλάδα, δημιουργώντας το mitrotita.gr. Όπως τονίζει, αυτήν τη στιγμή, στη χώρα μας, “το νούμερο προσεγγίζεται στους 200.000 υπογόνιμους – νούμερο μεγάλο, που, δυστυχώς, αυξάνεται συνεχώς.” Τα στοιχεία είναι τουλάχιστον ανησυχητικά. “Πριν δύο χρόνια, σε παγκόσμιο επίπεδο, υπογόνιμος ήταν 1 στους 8. Σήμερα, είναι 1 στους 6! Έφτιαξα, λοιπόν το mitrotita.gr, που πήρε και νομική υπόσταση πριν κάποιους μήνες, για να μπορέσει να βγει μια φωνή προς τα έξω. Δυστυχώς, στα 14 χρόνια ενασχόλησής μου με αυτό το αντικείμενο, υπάρχει μια παραπληροφόρηση, όσον αφορά στην υπογονιμότητα. Ιδιαίτερα παραπληροφορημένη είναι η κοινή γνώμη, που – ακόμα και σήμερα – πιστεύει ότι θα κάνεις μια εξωσωματική και θα τελειώνεις. Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα”, εξηγεί.

 

υπογονιμότητα Χαντζάκου

 

Ο στόχος

Δεν είναι οι μέθοδοι υποβοηθούμενης αναπαραγωγής που πονάνε τις γυναίκες. Αυτό που πονάει είναι η αποτυχία”, τονίζει η κ. Χαντζάκου. “Δυστυχώς, υπάρχουν γυναίκες με πολλαπλές αποτυχίες. Ίσως κάποιος νομίζει ότι εγώ είμαι μια δύσκολη περίπτωση, όμως, δεν ήμουν η δυσκολότερη. Υπάρχουν γυναίκες που έχουν κάνει μέχρι και 20 κύκλους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ή εξωσωματικές και δεν έχουν καταφέρει ακόμα να κρατήσουν παιδιά στα χέρια τους. Άρα, το mitrotita.gr είναι μια προσπάθεια ενημέρωσης και ψυχολογικής υποστήριξης, ένας ανθρωποκεντρικός οργανισμός, με βλέμμα πάντα στραμμένο στην υπογόνιμη γυναίκα και το υπογόνιμο ζευγάρι”, αναφέρει σε σχέση με το όραμά της.

 

Και συμπληρώνει: “Χωρίς να θέλω να υποτιμήσω τα συναισθήματα των αντρών, το μεγαλύτερο ζόρι το τραβάει η γυναίκα. Έχει να κάνει δυσκολότερες εξετάσεις, πολύ πιο επίπονες, συγκριτικά με τις εξετάσεις που πρέπει να κάνει ένας άντρας, και κουβαλά το μεγαλύτερο ψυχολογικό βάρος. Το mitrotita.gr είναι ένας ζωντανός οργανισμός, που θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν, για να απαλύνει το ψυχολογικό κόστος, αλλά και το οικονομικό, που είναι πολύ δυσβάσταχτο. Θα βρει τρόπους, για να βοηθιούνται τα ζευγάρια, κάτι που οργανωμένα δεν υπάρχει αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα.”

 

Οι παράγοντες της υπογονιμότητας

Η κ. Χαντζάκου, πέρα από οικονομολόγος, είναι και πτυχιούχος Φυσικών Επιστημών, με γνώσεις γενετικής και βιολογίας. Όταν τη ρωτώ γιατί έχει αυξηθεί η υπογονιμότητα, μου απαντά πως “κυρίως ευθύνονται οι περιβαλλοντολογικοί παράγοντες, ο τρόπος ζωής, το άγχος, το κάπνισμα. Βέβαια, υπάρχουν και γονιδιακοί παράγοντες, όπως για παράδειγμα, το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών ή η ενδομητρίωση, που οι επιστήμονες ακόμα δε γνωρίζουν τι την προκαλεί.”

 

Και συνεχίζει: “Βλέπουμε κορίτσια 18 χρονών που βγαίνουν στην παραλία και κάθονται πάνω στην άμμο χωρίς κάποια πετσέτα ή κυκλοφορούν τον χειμώνα χωρίς να καλύπτουν την κοιλιά τους. Ωστόσο, ένας απλός μύκητας που θα εισέλθει στο αναπαραγωγικό σύστημα της γυναίκας, ή ένα κρύωμα, μπορούν να είναι αιτίες υπογονιμότητας. Όπως και μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, στην οποία η γυναίκα προχωρά σε απόξεση. Αν δεν καθαριστεί σωστά από γνώστη επιστήμονα, επίσης μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στο μέλλον.”

 

Και με τους άντρες, τι γίνεται; Όπως αναφέρει η κ. Χαντζάκου, “μέχρι πριν κάποια χρόνια, ήταν μικρότερο το ποσοστό συμμετοχής τους στην υπογονιμότητα. Το ότι φορούν στενά εσώρουχα, το ότι υπερθερμαίνεται η περιοχή και καταστρέφει τα σπερματοζωάρια ή το ότι μπορεί κι αυτοί να φέρουν κάποιον γενετικό παράγοντα, χωρίς να το γνωρίζουν, είναι αιτίες υπογονιμότητας.”

 

Όπως φαίνεται, η άγνοια είναι σημαντικός παράγοντας της υπογονιμότητας. Μιλώντας προσωπικά, η κ. Χαντζάκου, αναφέρει πως “θα μπορούσα να κάνω πράγματα, όπως διατροφή ή γυμναστική, ώστε να απαλύνω το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών και να καταφέρω, ενδεχομένως, και μια φυσική σύλληψη. Αν γνώριζα, ίσως να είχα πάρει τα μέτρα μου πριν τα 30, να είχα μπει νωρίτερα στη διαδικασία τεκνοποίησης και τα πράγματα να ήταν πιο απλά. Γι’ αυτό το mitrotita.gr θα προσπαθήσει να ενημερώνει τις γυναίκες και τους άντρες σε νεαρότερη ηλικία.”

 

 

Το παρόν και το μέλλον

Σύμφωνα με την ιδρύτρια του mitrotita.gr, “αυτήν τη στιγμή η υπογονιμότητα είναι 40% γυναικείο θέμα και 40% αντρικό. Το υπόλοιπο 20% είναι ανεξήγητο και είναι, ίσως, το τραγικότερο, γιατί ο ‘εχθρός’ είναι αόρατος.” Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, ο γιατρός της της είχε πει πως σε λίγα χρόνια η εξωσωματική θα είναι το φυσικό και η φυσική σύλληψη το αφύσικο. “Πραγματικά έχει δίκιο. Επιβεβαιώνεται. Όπου κι αν σταθείς, θα βρεις τουλάχιστον ένα υπογόνιμο ζευγάρι”, συμπεραίνει η κ. Χαντζάκου.

 

“Ίσως και η φύση να μας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Δεν ξέρω αν αλλάζει αυτό σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά η φύση είναι σοφή και κανείς δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να την αντιγράψει. Γι’ αυτό και το 60% των προσπαθειών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής είναι αδιερεύνητο. Ενώ προετοιμάζουμε τη μήτρα με τον καλύτερο τρόπο και περνούμε σε αυτήν άριστα έμβρυα, δεν γνωρίζουμε γιατί δεν τα δέχεται. Έχουν πολλή δουλειά ακόμα οι επιστήμονες. Πιστεύω ότι θα τα καταφέρουν και στην επόμενη δεκαετία ή δεκαπενταετία θα είναι πολύ καλύτερα τα πράγματα”.

 

Ένα κόστος δυσβάσταχτο

Η επιστήμη όντως προοδεύει και οι επιστήμονες κρατούν στα χέρια τους πολύτιμα εργαλεία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση, η σπερματέγχυση ή η πρόκληση ωοθυλακιορρηξίας. Το κράτος, όμως, σήμερα επιδοτεί τα ζευγάρια που μπαίνουν στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή με 360€. Όπως τονίζει η κ. Χαντζάκου, “αυτό το ποσό δεν καλύπτει ούτε το 20% μιας οργανωμένης προσπάθειας εξωσωματικής γονιμοποίησης.” Παράλληλα, υποβάλλει τα ζευγάρια στη διαδικασία να περάσουν επιτροπή, για να πάρουν φάρμακα για τέσσερις κύκλους. “Αν δεν τα καταφέρουν με τέσσερις προσπάθειες, όμως, αναγκαστικά πληρώνουν και τα φάρμακά τους, το κόστος των οποίων κυμαίνεται από 1.000 έως 2.000€”, συμπληρώνει η κ. Χαντζάκου.

 

Αναλύοντας περαιτέρω το οικονομικό κόστος της διαδικασίας, η κ. Χαντζάκου αναφέρει πως “μια απλή εξωσωματική στοιχίζει περίπου 3.000€. Το ποσό αυξάνεται ακόμα περισσότερο, αν το ζευγάρι πάει σε προσπάθεια με δανεικό γενετικό υλικό, δηλαδή με δανεικά ωάρια, κάτι που συμβαίνει πολύ συχνά σε γυναίκες άνω των 40 ετών. Επομένως, το συνολικό κόστος μπορεί να αγγίξει τα 5.000€ έως 8.000€ ανά κύκλο! Είναι δυσβάσταχτο και υπάρχουν μέλη που σταματούν, γιατί δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να προχωρήσουν.”

 

Υπάρχουν, όμως, και άλλοι παράγοντες, που το κράτος φαίνεται πως δε λαμβάνει υπόψη. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η κ. Χαντζάκου, “Στη Μυστική Πύλη έχουμε κάνει μέχρι και έρανο, για μέλος που είχε καταστραφεί οικονομικά, ήθελε να προχωρήσει σε μια επόμενη προσπάθεια, αλλά δεν είχε 3.000€. Η κοπέλα αυτή, στα 19 της, διαγνώστηκε με καρκίνο στις ωοθήκες και, μετά από χημειοθεραπείες που έκανε, αυτομάτως μπήκε στην υπογονιμότητα. Είναι μια ειδική κατηγορία, που το κράτος δεν έχει εντάξει στα προγράμματα. Δεν κάλυπτε ούτε τα έξοδα για τα φάρμακά της!”

 

Χαντζάκου ivf

 

Μιλώντας για την προσωπική της εμπειρία, η κ. Χαντζάκου αναφέρει πως “εμείς, ως οικογένεια, ‘χάσαμε’ – εντός εισαγωγικών, γιατί κερδίσαμε δύο παιδιά – 50.000€. Χάνεις τον έλεγχο.” Και δεν είναι η μόνη. Όπως μου λέει: “ Στα 14 χρόνια που έρχομαι καθημερινά σε επαφή με υπογόνιμες γυναίκες, έχω δει απίστευτες περιπτώσεις, έχουν χαθεί περιουσίες, έχουν μπει σπίτια σε πλειστηριασμό. Το τραγελαφικό είναι ότι, αυτήν τη στιγμή, το κράτος επιδοτεί τις γυναίκες για να κάνουν το τρίτο ή τέταρτο παιδί και δεν επιδοτεί τις γυναίκες που θέλουν να κάνουν το πρώτο τους παιδί. Είμαστε σαν μια ειδική κατηγορία, που δεν την αγγίζει.”

 

Πρόσφατα, ψηφίστηκε στη Βουλή ένα νομοσχέδιο, που ορίζει να αμείβεται η δότρια ωαρίων παραπάνω απ’ ό,τι αμειβόταν μέχρι τώρα. Σύμφωνα με την κ. Χαντζάκου, όμως, “αυτό το κόστος μετακυλίεται στα ζευγάρια, κάνοντας ακόμα πιο δύσκολο το οικονομικό κομμάτι που έχουν να αντιμετωπίσουν. Γίνονται πράγματα μέσω της Αρχής Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, σε συνεργασία με το κράτος και με τις μονάδες, αλλά τα ζευγάρια μένουν έξω. Δεν τα ρωτούν, σε μια εποχή κρίσης, αν αντέχουν. Δυστυχώς, δεν αντέχουν. Εγώ έφτιαξα αυτήν τη νομική μορφή για να φτάσω μέχρι και εκεί. Ελπίζω να τα καταφέρω…”

 

Το taboo της υπογονιμότητας

Πέραν του κράτους, όμως, φαίνεται πως και η ελληνική κοινωνία δε λειτουργεί με τη δέουσα ευαισθησία. Όπως αναφέρει η ιδρύτρια του mitrotita.gr, “η Ελλάδα – ακόμα και σήμερα – δίνει χώρο σε πεποιθήσεις του παρελθόντος. Η αξία της γυναίκας στη χώρα μας περνάει από τη μητρότητα. Αν καταφέρεις να γίνεις μητέρα, ανεβαίνεις σε ένα βάθρο. Δυστυχώς, όμως, αυτή η γνώμη δεν ακολουθεί τις εξελίξεις. Καταρχάς, ο κόσμος δε γνωρίζει ότι η γονιμότητα έχει μειωθεί. Εμπλέκονται και οι θρησκευτικές πεποιθήσεις. Ας πούμε, ένα από τα πολλά που είχα ακούσει εγώ, όταν προσπαθούσα να τεκνοποιήσω, ήταν ότι αυτό που πήγαινα να κάνω ήταν αμαρτία! Όλα αυτά δημιουργούν το taboo της υπογονιμότητας.”

 

infertility

 

Ποια είναι, όμως, η λύση; Σύμφωνα με την κ. Χαντζάκου, το θέμα ξεκινά από τις ίδιες τις υπογόνιμες γυναίκες. “Βλέπω τους οροθετικούς ή τους ομοφυλόφιλους να βγαίνουν ευθαρσώς μπροστά και να διεκδικούν τα δικαιώματά τους και εκπλήσσομαι που οι υπογόνιμες γυναίκες κρύβονται! Ενδεικτικά θα σας πω πως, μέχρι και μέσα στη Μυστική Πύλη, μια ομάδα που το 80% των μελών της ανήκει στην υπογονιμότητα, εγκρίνω καθημερινά δεκάδες ανώνυμες δημοσιεύσεις, γιατί οι γυναίκες φοβούνται πως μπορεί να είναι κάποια γνωστή τους μέσα στην ομάδα και θα μάθει για τις προσπάθειες! Για να σπάσει, όμως, το taboo, πρέπει να διεκδικήσουμε συλλογικά τα δικαιώματά μας!”, τονίζει.

 

“Αν θέλουμε να αλλάξει κάτι, πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία οι ίδιες. Πρέπει να βγούμε έξω και να μιλήσουμε! Δε λύνεται το πρόβλημα, ούτε κουκουλώνοντάς το, ούτε προσπαθώντας να πιστέψουμε ότι δεν υπάρχει. Εγώ γέννησα το 2008, αλλά δεν μπόρεσα να κλείσω την πόρτα της υπογονιμότητας, γιατί έβλεπα ότι έρχονται κι άλλες από πίσω. Και έρχονται πολλές από πίσω! Μέχρι και πριν 3-4 χρόνια, μέσα στη Μυστική Πύλη έμπαιναν γυναίκες 34 μέχρι 45 ετών. Αυτήν τη στιγμή, μπαίνουν κοπέλες 27-28 χρονών. Οπότε το μήνυμά μου είναι αυτό: Αρχίστε να μιλάτε, γιατί όταν μιλάς ξορκίζεις και το κακό, το βγάζεις από μέσα σου. Να μην ντρέπονται, δεν είναι taboo η υπογονιμότητα! Και να μην ξεχνάμε πως είμαστε τυχερές, γιατί, αν η επιστήμη δεν είχε προχωρήσει στο επίπεδο που το έχει κάνει, θα ήμασταν καταδικασμένες. Να πούμε ένα ευχαριστώ και να προχωρήσουμε μπροστά. Να βγούμε προς τα έξω και να προστατεύσουμε και τις επόμενες.”

 

Η 1η Ημερίδα Υπογονιμότητας

Για να σπάσει, λοιπόν, το taboo, το mitrotita.gr διοργανώνει την 1η Ημερίδα Υπογονιμότητας, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Κύριος στόχος της είναι να ενημερωθεί η κοινή γνώμη, αλλά και οι υπογόνιμοι που θα βρεθούν εκεί, για τους στόχους και το όραμα του mitrotita.gr. Όπως αναφέρει η κ. Χαντζάκου, “θα ανακοινώσουμε τι έχουμε κάνει μέχρι στιγμής και τι πρόκειται να κάνουμε στο μέλλον. Αυτή η προσπάθεια, βέβαια, δε θα μπορούσε να επιτευχθεί αν δεν υπήρχαν οι μεγάλοι χορηγοί μας, NOW-fertility, Mediterranean Fertility Institute, Gyn Care και Supplekey.”

 

Με ένα πλούσιο πρόγραμμα ομιλιών από τους διακεκριμένους επιστήμονες – ιατρούς, κ.κ. Ιωάννη Γρυπάρη, Ιωάννη Γιακουμάκη, Διαμαντή Δαφνή, Γεώργιο Νικολόπουλο, Ευάγγελο Σακκά και Ελευθερία Πειρουνάκη, η Ημερίδα θα αναλύσει κάθε πλευρά της υπογονιμότητας, από το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και την ενδομητρίωση μέχρι τον θυρεοειδή και τη σχέση του με την υπογονιμότητα και από την παρένθετη μητρότητα μέχρι την ανεξήγητη υπογονιμότητα. Παράλληλα, θα αναλύσει την ψυχολογική διάστασή της, μέσα από τις ομιλίες των κλινικών ψυχολόγων κ.κ. Ροζίνας Παλαιολόγου, Δήμητρας Κολώνια και Έλλης Παπαδοπούλου (μπορείτε να δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ).

 

poster mitrotita

 

Ωστόσο, το πιο σημαντικό κομμάτι της Ημερίδας είναι οι ομιλίες δύο υπογόνιμων μελών του mitrotita.gr, της κ. Ρούλας Καραγιαννίδη και της κ. Ξανθής Τσιάρα, οι οποίες θα μοιραστούν τα προσωπικά τους βιώματα, γιατί “θέλουμε να δείξουμε στον κόσμο πραγματικά πρόσωπα και τι έχουν να πουν”, όπως τονίζει η κ. Χαντζάκου. Στο πλευρό τους θα σταθεί και η Αντιδήμαρχος Αθηνών, κ. Κατερίνα Γκαγκάκη, η οποία επίσης θα μιλήσει βιωματικά.

 

Η Ημερίδα, όμως, δεν απευθύνεται μόνο σε υπογόνιμα ζευγάρια. Σύμφωνα με την κ. Χαντζάκου, “μας ενδιαφέρει να έρθουν και άτομα που έχουν στο στενό τους περιβάλλον υπογόνιμα ζευγάρια, γιατί και αυτοί πρέπει να μάθουν πώς να προσεγγίζουν ένα υπογόνιμο ζευγάρι και πώς να το βοηθήσουν. Με το να πεις σε μια υπογόνιμη γυναίκα ‘Όλα για κάποιο λόγο γίνονται’, όταν εκείνη έχει χάσει ένα μωρό, δε βοηθάς. Υπάρχουν γυναίκες που προσπαθούν 15 ή 20 χρόνια. Πρέπει να δούμε όλοι με συμπάθεια τις γυναίκες και τα ζευγάρια, γιατί δίνουν έναν απίστευτο αγώνα. Καταλαβαίνω την κοινή γνώμη… Εσείς αυτήν τη στιγμή είστε ένας παρατηρητής. Δεν έχετε τα συναισθήματα που βιώνουν οι υπογόνιμες γυναίκες. Είναι ένας πόνος που δεν μπορεί να τον καταλάβει κάποιος που δεν τον έχει ζήσει. Ελπίζω με τις συνεχείς δράσεις να καταφέρουμε να περάσουμε τα μηνύματα…”, καταλήγει.

 

Η Γιορτή της Μητέρας

Η ημερομηνία διεξαγωγής της 1ης Ημερίδας Υπογονιμότητας είναι η 14η Μαΐου, ημέρα της Γιορτής της Μητέρας. Ρωτώ την κ. Χαντζάκου, αν ήταν συνειδητή η επιλογή της συγκεκριμένης ημερομηνίας ή σύμπτωση. Η απάντησή της τα λέει όλα:

 

“Επέλεξα τη συγκεκριμένη ημέρα, γιατί θεωρώ πως οι υπογόνιμες γυναίκες αξίζουν τον όρο ‘μητέρα’, έστω κι αν δεν έχουν κάνει παιδί. Σας το λέω από προσωπική πείρα πως, και τις 17 φορές που προσπάθησα, είχα ‘φτιάξει’ το μωρό στο κεφάλι μου. Αυτό το κάνουμε οι περισσότερες υπογόνιμες γυναίκες. ‘Φτιάχνουμε’ το παιδί στο κεφάλι μας…

Και περιμένουμε να έρθει και στην αγκαλιά μας…”

 

 

** Ενημερωθείτε για το έργο και τον σκοπό του mitrotita.gr και βοηθήστε να σπάσει το taboo της υπογονιμότητας!

** Την κ. Χαντζάκου μπορείτε να ακούτε κάθε Παρασκευή, 21.00 – 22.30, στην εκπομπή της “Ακροβατώντας”, στον διαδικτυακό ραδιοφωνικό σταθμό Syzefxi.com.

 

Το COZYVIBE.gr είναι υπερήφανος υποστηρικτής επικοινωνίας του mitrotita.gr.

 

[email protected]

“I must be a mermaid, Rango. I have no fear of depths and a great fear of shallow living.” Anais Nin