Home / Family  / Έφηβοι στο τιμόνι;

Έφηβοι στο τιμόνι;

Oι έφηβοι μπαίνουν πίσω από το τιμόνι, με τις αλλαγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στα ηλικιακά όρια για την απόκτηση διπλώματος οδήγησης.

 

Ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους οι έφηβοι ανυπομονούν να ενηλικιωθούν,.είναι και η απόκτηση διπλώματος οδήγησης.

 

Φαίνεται πως πια δε χρειάζεται να περιμένουν,.αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέτει νέα δεδομένα σχετικά με τον εκσυγχρονισμό των κανόνων για τις άδειες οδήγησης, αλλά και τις νέες διατάξεις για τη διευκόλυνση της επιβολής των κανόνων οδικής κυκλοφορίας σε διασυνοριακό επίπεδο.

 

Τι προβλέπουν, λοιπόν, οι προτάσεις που κατέθεσε η Κομισιόν την 1η Μαρτίου του 2023;

1. Οι νέοι να μπορούν να αποκτήσουν δίπλωμα οδήγησης από την ηλικία των 17 ετών,.αλλά και να μπορούν να οδηγούν μόνοι τους,.μόνο μετά τη συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας τους. Μέχρι τα 18 θα μπορούν να οδηγήσουν υπό την προϋπόθεση ότι θα συνοδεύονται στο αυτοκίνητο από έναν ενήλικα, που έχει δίπλωμα 5 χρόνια και ηλικία τουλάχιστον 25 ετών.

 

 

2. Ως ελάχιστη ηλικία για την απόκτηση διπλωμάτων κατηγοριών AM (μοτοποδήλατο έως 50 κ.εκ.), A1 (μοτοσυκλέτα έως 125 κ.εκ. και εως 11 kW).και B1 (τετράκυκλα με τελική τουλάχιστον 60 χλμ./ώρα), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει τα 16 έτη.

 

3. Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούν να αυξήσουν ή να μειώσουν το ελάχιστο όριο ηλικίας.για την έκδοση άδειας οδήγησης. Για παράδειγμα, για την απόκτηση διπλώματος μοτοποδηλάτου έως 50 κ.εκ. (ΑΜ),.το ελάχιστο ηλικιακό όριο σύμφωνα με την Κομισιόν,.θα μπορούσε να μειωθεί από οποιοδήποτε κράτος-μέλος της ΕΕ στα 14 έτη.

 

4. Η Επιτροπή αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο οι κάτοχοι διπλώματος οδήγησης κατηγορίας Β1.(τετράκυκλα 60 χλμ./ώρα), το οποίο προτείνεται να είναι προσβάσιμο από έφηβους 16 ετών, να μπορούν να οδηγούν οχήματα κατηγορίας B (αυτοκίνητα).με μέγιστη μάζα 2.500 κίλα και μέγιστη ταχύτητα τα 45 χλμ./ώρα.

 

Οι προτάσεις των διατάξεων για τη μείωση του ηλικιακού ορίου ανήκουν στο νέο πακέτο οδικής ασφάλειας της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εσάς, ως γονείς, σας βρίσκει σύμφωνους; 

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath