Home / Wellness  / Diet & Fitness  / Light προϊόντα: μύθοι και αλήθειες!

Light προϊόντα: μύθοι και αλήθειες!

restart_light

Τι είναι τα light προϊόντα;

Σύμφωνα με τον κώδικα τροφίμων και ποτών, ένα προϊόν ονομάζεται light ή lite ή slim ή και άλλες παρεμφερείς ονομασίες, εφόσον οι παρεχόμενες θερμίδες είναι μειωμένες κατά 30% από το αντίστοιχο πρότυπο προϊόν. Η μείωση αυτή δεν πρέπει να οφείλεται σε μείωση των πρωτεϊνών.

Επιπλέον, ο όρος light μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε προϊόντα των οποίων το κύριο χαρακτηριστικό συστατικό είναι μειωμένο κατά 50% τουλάχιστον από το αντίστοιχο πρότυπο και θα πρέπει να δηλωθεί σε πιο συστατικό αναφέρεται ο χαρακτηρισμός light.

Τα προϊόντα light χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες.

Η πρώτη κατηγορία αφορά τα προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπος.

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα των οποίων έχει αφαιρεθεί το λίπος άλλοτε κατά το ήμισυ, άλλοτε τελείως.

Η δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνει τα υποκατάστατα λίπους.

Προϊόντα, όπως κρεατικά και αλλαντικά με χαμηλά λιπαρά. Ακόμη μπορεί να χρησιμοποιηθούν και σε πατατάκια ή δημητριακά με χαμηλά λιπαρά.

Στην τρίτη κατηγορία συναντάει κανείς υποκατάστατα της ζάχαρης.

Για την αντικατάσταση της ζάχαρης στα προϊόντα light χρησιμοποιούνται ουσίες με υψηλή γλυκαντική ικανότητα. Οι πιο γνωστές είναι η ασπαρτάμη, η σακχαρίνη και το ακεσουλφαμικό κάλιο. Η ασπαρτάμη έχει πολλαπλάσια γλυκαντική ικανότητα σε σχέση με τη ζάχαρη (200 φόρες πιο γλυκιά), είναι η μόνη που έχει κάποια μικρή θερμιδική αξία, επειδή παρασκευάζεται από αμινοξέα σε αντίθεση με τα άλλα υποκατάστατα.

Η σακχαρίνη είναι περίπου 300 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη, δεν μεταβολίζεται και χρησιμοποιείται σε περισσότερες από 100 χώρες.

Το ακεσουλφαμικό κάλιο είναι 200 φορές πιο γλυκό από τη ζάχαρη, επίσης δεν μεταβολίζεται και χρησιμοποιείται σε χιλιάδες προϊόντα.

Στην τελευταία κατηγορία προϊόντων light ανήκουν τα οινοπνευματώδη ποτά στα οποία έχει αφαιρεθεί μια ποσότητα αλκοόλ ή και όλο το αλκοόλ (π.χ μπύρες light).

Τις προηγούμενες δεκαετίες είχε ξεκινήσει να αυξάνεται η παραγωγή και η προώθηση τέτοιων προϊόντων στην αγορά με την βαθιά πεποίθηση ότι συμβάλλουν στην απώλεια σωματικού βάρους, ανεξάρτητα από την ποσότητα που καταναλώνονται. Τι πραγματικά ισχύει, όμως, για αυτά τα προϊόντα;

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2016, τα τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά φαίνεται να έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε σάκχαρα, παρά τις λιγότερες θερμίδες που προσφέρουν.

Αν και η αύξηση της προστιθέμενης ζάχαρης ανά μερίδα φαίνεται μικρή, η συσσωρευτική επίδραση που προκύπτει από την χρόνια κατανάλωση «κενών θερμίδων», θα μπορούσε να έχει σημαντικές συνέπειες στην υγεία.

Σε άλλη σχετική με τα light προϊόντα μελέτη προκύπτει το συμπέρασμα ότι τα τροποποιημένα τρόφιμα που περιέχουν 25% λιγότερο επισημασμένο λίπος από τα κανονικά τους αντίστοιχα, είχαν 6% υψηλότερη περιεκτικότητα σε νάτριο ανά 100 g, αλλά δεν διέφεραν σε νάτριο ανά μερίδα.

Συγκριτικά, τα αλμυρά σνακ με 25% λιγότερο επισημασμένο λίπος δεν διέφεραν στην περιεκτικότητά τους σε νάτριο, ενώ, η περιεκτικότητα σε νάτριο σε salad dressings και τυριά με 25% λιγότερο επισημασμένο λίπος ήταν υψηλότερη ανά 100 g και ανά μερίδα.

Τελικά είναι κακά αυτά τα τρόφιμα;

Όπως έχουμε πει και στο παρελθόν δεν υπάρχουν καλά και κακά τρόφιμα. Όλα είναι θέμα μέτρου.

Αυτό που μετράει είναι η συχνότητα που επιλέγεις και καταναλώνεις τέτοιου είδους προϊόντα. Επίσης μεγάλο ρόλο παίζει ο λόγος που τα επιλέγεις. Τα διαλέγεις γιατί σ ‘αρέσει η γεύση τους; Τα επιλέγεις επειδή θέλεις να χάσεις βάρος; Γιατί;

Σε τελική ανάλυση, όμως, αν πρέπει να θυμάσαι – συγκρατήσεις κάτι από αυτό το άρθρο, είναι ότι τα light προϊόντα δεν κάνουν θαύματα από μόνα τους, αν αυτό που γυρεύεις είναι η απώλεια σωματικούς βάρους, και σίγουρα δεν αποτελούν την υγιεινότερη επιλογή προς κατανάλωση.

 

** Και μην ξεχνάς, αυτήν την περίοδο της καραντίνας παραμένουμε online μαζί σου, με εξίσου αποτελεσματικές συνεδρίες εξ αποστάσεως και σου προσφέρουμε 20% έκπτωση σε όποιο πακέτο κι αν διαλέξεις!

Το άρθρο “Light προϊόντα: μύθοι και αλήθειες!” συντάχθηκε από την ομάδα της Restart Diet – Διαιτολόγοι – Διατροφολόγοι και δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στο CozyVibe.
Ακολουθήστε το Restart Diet σε Instagram, Facebook & στο προσωπικό τους Site για οδηγίες αναφορικά με τη διατροφή σας, βίντεο με συνταγές & λύσεις για την οργάνωση της δίαιτάς σας!

[email protected]

ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΙ ΓΕΝΟΥΣ ΘΗΛΥΚΟΥ * Η Γεωργία: η κόρη του ‘‘ας κάνουμε ένα meeting’’! Διαιτολόγος Διατροφολόγος, ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης / Master practitioner in eating disorders, ΚΕΑΔΔ / Msc στην αθλητική διατροφή, Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος (in progress) * Η Γιώτα: η κόρη της πατέντας! Β. Διαιτολόγος Διατροφολόγος / Master practitioner in eating disorders, ΚΕΑΔΔ * Η Ναταλία: η κόρη της οργάνωσης! Διαιτολόγος Διατροφολόγος, ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης / FODMAP/ IBSmanagement dietitian, King’s College London * Η Ευγενία: η κόρη του ‘‘πρώτα όμως cafe’’! Διαιτολόγος Διατροφολόγος, Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος