Home / Cozyhome  / Architecture  / Derma-Act: Flowing in balance

Derma-Act: Flowing in balance

Η αρχιτέκτονας Αντιγόνη Καραμπατζού υπογράφει τον σχεδιασμό της κλινικής δερματολογίας Derma-Act και δημιουργεί έναν μοναδικό επαγγελματικό χώρο.

Ο σχεδιασμός της κλινικής δερματολογίας Derma-Act από την αρχιτέκτονα Αντιγόνη Καραμπατζού είχε ως αποτέλεσμα έναν επαγγελματικό χώρο που “ρέει” ανάμεσα στο σύγχρονο και το κλασικό, κατορθώνοντας να ισορροπεί ανάμεσα στις αντιθέσεις.

 

Λαμβάνοντας υπόψη την ταυτότητα της κλινικής δερματολογίας Derma-Act και εστιάζοντας στην καλύτερη εξυπηρέτηση των ιατρών και των πελατών τους,.το αρχιτεκτονικό γραφείο της Αντιγόνης Καραμπατζού αναδιαμόρφωσε ένα ξεπερασμένης αισθητικής, αλλά μεγάλης ιστορικής αξίας διαμέρισμα 300 τ.μ. στην Πλατεία Αριστοτέλους.σε έναν σύγχρονο και πραγματικά εντυπωσιακό επαγγελματικό χώρο.

 

Άλλα στοιχεία που αποδίδουν την ιστορικότητα του κτιρίου είναι η περίτεχνη καγκελόπορτα της εισόδου και οι εντυπωσιακοί μεταλλικοί καθρέφτες, όλα σε κατασκευή των Αδερφών Μεσινιώτη.

 

Στην αρχική του μορφή, το διαμέρισμα είχε μια αδιάφορη και συνηθισμένη διαμόρφωση,.που όριζε τους επιμέρους χώρους του μέσα από ένα δίκτυο σκοτεινών διαδρόμων, οι οποίοι εμπόδιζαν τη θέα προς τον κόλπο του Θερμαϊκού και την πολυσύχναστη πλατεία.

 

Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετώπισε η αρχιτέκτονας ήταν η αρμονική και ισορροπημένη σύζευξη των σύγχρονων σχεδιαστικών στοιχείων.-που αποτυπώνουν την καινοτόμα και τεχνολογικά προηγμένη φιλοσοφία λειτουργίας της κλινικής- με εκείνα που μαρτυρούν την ιστορικότητα του κτιρίου. Δημιούργησε, λοιπόν, ένα δίκτυο “τούνελ” με καμπύλες φόρμες και έντονες χρωματικές επιλογές,.που δίνουν στον επισκέπτη την αίσθηση ότι η ροή της κίνησης προς τα γραφεία και τους χώρους φροντίδας γίνεται αβίαστα.

 

 

Η μορφολογία της Πλατείας Αριστοτέλους αποτέλεσε πηγή έμπνευσης και για την επιλογή των επίπλων,.που προκαλούν στον επισκέπτη την έκπληξη καθώς κινείται εντός των χώρων. Τα χρηστικά έπιπλα σχεδιάστηκαν από την αρχιτέκτονα και κατασκευάστηκαν κατά παραγγελία από την Curva,.για να εξυπηρετήσουν απόλυτα τις ανάγκες της λειτουργικότητας. Αντιστοίχως, το custom-made καμπύλο καθιστικό με την υπογραφή Tsiklioti, ενίσχυσε την ανεμπόδιστη ροή της κίνησης,.λειτουργώντας και ως διαχωριστικό ανάμεσα στο γραφείο υποδοχής και τον χώρο αναμονής.

 

Η τεράστια αφίσα, που έχει τοποθετηθεί πίσω από το γραφείο υποδοχής, δίνει βάθος στον στενό χώρο, δένοντας άψογα με την εντυπωσιακή μαρμάρινη ρεσεψιόν. Ταυτόχρονα, ενισχύει την ιστορικότητα και την ταυτότητα του χώρου, παραπέμποντας στις καμάρες της Πλατείας Αριστοτέλους.

 

Ταυτόχρονα, η κλινική “τροφοδοτείται” με έπιπλα πρωτοπόρων και διάσημων εταιρειών του design. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν το τραπέζι-έργο τέχνης, με την υπογραφή των Βραζιλιάνων Campana Brothers για την edra,. που στέκει σαν γλυπτό στον χώρο της αναμονής, η καρέκλα της Cappellini στο αίθριο και το φωτιστικό της Moooi στον χώρο υποδοχής. Κάθε επιλογή χαρίζει νότες κομψότητας, πολυτέλειας και αυθεντικότητας στο interior design!

 

 

Με σεβασμό στην ιστορική ταυτότητα του κτιρίου, η αρχιτέκτονας επέλεξε να διατηρήσει ορισμένα στοιχεία του αρχικού σχεδιασμού, όπως τις γύψινες διακοσμήσεις, τις μπουαζερί,.αλλά και τα αυθεντικά δρύινα δάπεδα, όπου το επέτρεπε η κατάστασή τους, τοποθετώντας πλακίδια ρετρό αισθητικής, όπου δεν ήταν δυνατή η διατήρησή τους.

 

 

Γιατί ένας χώρος, που είναι αφιερωμένος στη φροντίδα και την ομορφιά,.δεν μπορεί παρά να είναι όμορφος ο ίδιος και να προκαλεί στον επισκέπτη του το αίσθημα της ηρεμίας και της ισορροπίας.

 

Φωτογραφίες: Στέφανος Τσακίρης

 

Credits:

Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός & Interior Design: A. Karabatzu Architects

Υπεύθυνος έργου: Χρήστος Μαργαρίτης Αρχιτέκτων Μηχανικός

Έπιπλα & Αντικείμενα: Deloudis, Interni Moda Bagno

Ξύλινες κατασκευές: Curva

Μεταλλικές κατασκευές: Aφοί Μεσσηνιώτη

Μελέτη Φωτισμού: Luminart

 

Derma-Act

Dr. Κωνσταντίνος Παγίδας

Δερματολόγος

Μητροπόλεως 37, Θεσσαλονίκη,

Τ. 231 600 1212

www.derma-act.gr

[email protected]

“I must be a mermaid, Rango. I have no fear of depths and a great fear of shallow living.” Anais Nin