Home / Lifestyle  / Όταν η τραγωδία έγινε ομορφιά…

Όταν η τραγωδία έγινε ομορφιά…

Η Τέχνη έχει πάντα αυτή τη σχεδόν μαγική ιδιότητα να μετατρέπει τον πόνο σε ομορφιά. Πώς μια τραγωδία μπορεί να εμπνεύσει;

 

“Η ζωή, ο θάνατος κι αναμεσίς η Τέχνη”. Δεν θα μπορούσε να ειπωθεί καλύτερα από τον Νίκο Εγγονόπουλο αυτή η βαθιά και διαχρονική αξία της Τέχνης, η ικανότητα να βλέπουμε τη ζωή και τον θάνατο μέσα από αυτή.υπό ένα πολύ διαφορετικό πρίσμα. Γίνεται, όμως, η τραγωδία να μετουσιωθεί σε ομορφιά; 

 

Πολλά είναι τα παραδείγματα που το αποδεικνύουν, ακόμα κι αν πριν από ένα τέτοιο έργο τέχνης υπήρχε μόνο πόνος και σκοτάδι. Δυστυχώς, ζούμε σε μια χώρα που -ειδικά τον τελευταίο χρόνο- έζησε πολύ πόνο,.μα αν υπάρχει κάτι φωτεινό να κρατήσουμε από όλο αυτό, είναι κάποια έργα τέχνης που φιλοτεχνήθηκαν με σκοπό τον υγιή προβληματισμό, την επαγρύπνηση και τη μνημόνευση εκείνων που “έφυγαν”,.αφήνοντας μια ελπίδα για ένα μέλλον διαφορετικό…

 

Πάμε να δούμε κάποια χαρακτηριστικά έργα τέχνης που συγκινούν και καταφέρνουν να περνούν ισχυρά μηνύματα.

 

1. Με 58 καρφιά, μόλις 500 μέτρα από το σημείο που εκτυλίχθηκε η μεγαλύτερη τραγωδία που έχει ζήσει μέχρι σήμερα η χώρα μας,.κατάφερε ο καλλιτέχνης Γιώργος Κόφτης να “καρφώσει” την καρδιά μας. Αυτά τα 57 καρφιά για τα θύματα του πολύνεκρου δυστυχήματος των Τεμπών και ένα ακόμα για το τραύμα όλων μας, είναι μία εικαστική εγκατάσταση που αποδεικνύει ότι η Τέχνη έχει πάντα τον τρόπο να ισορροπεί κάπου ανάμεσα στη ζωή και τον θάνατο… Τα συναισθήματα που δημιουργεί; Τα νιώθετε ήδη.

 

 

2. Mε αφορμή την τραγωδία των Τεμπών ακόμα ένας καλλιτέχνης,.ο εικοσιτετράχρονος Θεσσαλονικιός Παύλος Λιαρετίδης, φιλοτέχνησε έναν συγκλονιστικό τρίπτυχο πίνακα με τίτλο “28/02/2023”, δηλαδή την ημερομηνία που πάγωσε την ελληνική κοινωνία. Αυτή τη φορά, ο καλλιτέχνης εμπλέκεται και. προσωπικά, αφού μέσα στα αδικοχαμένα θύματα της αμαξοστοιχίας ήταν και μία δική του φίλη. Το έργο είναι γεμάτο αλληγορίες και έντονα συναισθηματικά φορτισμένο.

 

 

3. Η αρπαγή των μαρμάρων του Παρθενώνα ήταν, είναι και θα είναι ένα βαθύ τραύμα για τον ελληνικό πολιτισμό. Αυτή η πληγή δε θα μπορούσε να αποτυπωθεί πιο εύστοχα από τη νέα τοιχογραφία μεγάλης κλίμακας του καλλιτεχνή INO,. που μας έχει συνηθίσει σε σπουδαία έργα. Η τοιχογραφία αυτή, με τίτλο “Καρυάτιδες που Κλαίνε”, απεικονίζει τρεις ασπρόμαυρες Καρυάτιδες με μπλε δάκρυα. Για τη δημιουργία του, μάλιστα, ο ίδιος ο καλλιτέχνης κρεμάστηκε με σχοινιά από τη σκεπή του κτιρίου! Συνολικά 25 εργάσιμες ημέρες χρειάστηκαν για την.ολοκλήρωσή του έργου, που ατενίζει την Ακρόπολη και τη Βουλή των Ελλήνων.

 

 

4. Ακόμα μία τοιχογραφία που συγκλονίζει είναι αυτή του Όλιβερ της Αράχωβας στη Μαρίνα Καλλιθέας. Το έργο ανήκει στον καλλιτέχνη Madpitt,.ο οποίος παρακινούμενος από τη μεγάλη αγάπη του για τα ζώα, αποφάσισε να φιλοτεχνήσει αυτή τη συγκινητική τοιχογραφία του αδικοχαμένου σκύλου Όλιβερ στην Αράχωβα πριν μερικούς μήνες. Ο ίδιος ο καλλιτέχνης έχει ως στόχο να “ξυπνά” συναισθήματα μέσα από τα έργα του και αυτό είναι σίγουρα ένα από τα πιο αγαπημένα μας.

 

 

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath