Home / Wellness  / Diet & Fitness  / Φυσική ενίσχυση του ανοσοποιητικού με βότανα, μπαχαρικά και σπόρους

Φυσική ενίσχυση του ανοσοποιητικού με βότανα, μπαχαρικά και σπόρους

ανοσοποιητικού
Με τους διαφορετικούς τύπους γρίπης και τον Covid να βρίσκονται σε έξαρση, όλοι αναζητούμε τρόπους για να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα και να παραμείνουμε υγιείς. Πώς μπορεί, όμως, να γίνει αυτό μέσω της διατροφής μας;

 

Τα παρακάτω βότανα, μπαχαρικά και σπόροι είναι πολύτιμοι σύμμαχοι στον αγώνα.του οργανισμού μας έναντι των ξένων παθογόνων, καθώς δίνουν ώθηση στη “μηχανή” του ανοσοποιητικού συστήματος. 

 

Βότανα

 

Πέρα από υπέροχα αρώματα και μοναδική γεύση στα φαγητά μας, τα βότανα ενισχύουν.άμεσα και το ανοσοποιητικό μας σύστημα, χάρη στις αντιβακτηριακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους και τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν. Η εχινάκεια έχει αντιιική και αντιοξειδωτική δράση και μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της διάρκειας και της σοβαρότητας του κρυολογήματος. Βιταμίνες Κ, Α, C, μαγγάνιο, σίδηρος, ασβέστιο, μαγνήσιο και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα “κρύβονται”.στα πράσινα φύλλα του μυρωδάτου βασιλικού, ενώ το θυμάρι θεωρείται αποτελεσματικό φάρμακο για μολύνσεις των πνευμόνων και του λαιμού. Ωστόσο, “βασιλιάς” των βοτάνων στέφεται το φασκόμηλο, καθώς συμβάλλει σημαντικά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού χάρη στις αντιμικροβιακές,.αντιφλεγμονώδεις, αντιμυκητιακές και καταπραϋντικές ιδιότητές του.

 

 
Μπαχαρικά

 

Μερικά από τα μπαχαρικά, που μπορούμε να προσθέσουμε εύκολα σε ροφήματα ή φαγητά, για να ενισχύσουμε.το ανοσοποιητικό μας, είναι ο κουρκουμάς, το σκόρδο, το τζίντζερ και η κανέλα. Η κουρκουμίνη -το πορτοκαλοκίτρινο συστατικό που δίνει στον κουρκουμά και το χαρακτηριστικό του χρώμα- είναι ένας ισχυρός ανοσορυθμιστικός παράγοντας για ορισμένα κύτταρα στο σώμα μας. Χάρη στις αντιμικροβιακές, αντιβιοτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του, το σκόρδο μπορεί.να ενισχύσει τη λειτουργία των ανοσοκυττάρων και να μειώσει τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων του κρυολογήματος ή της γρίπης. Αντίστοιχες ιδιότητες με το σκόρδο έχει και η πιπερόριζα (τζίντζερ). Όσο για την κανέλα, δεν είναι τυχαίο που θεωρείται “φάρμακο” για τον οργανισμό εδώ και χιλιάδες χρόνια,.καθώς καταπολεμά τη φλεγμονή, αποτρέπει μολύνσεις και βοηθά ακόμα και στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιακής νόσου!

 

 
Σπόροι

 

Προσθέτοντας σπόρους στις σαλάτες, τα σνακ ή τα smoothies μας, δεν δίνουμε μόνο νοστιμιά στα γεύματά μας, αλλά θωρακίζουμε τον οργανισμό μας, εφοδιάζοντάς τον με πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Αν και μικροσκοπικοί, οι σπόροι chia είναι πλούσιοι σε αντιοξειδωτικά και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Ψευδάργυρος, σίδηρος και βιταμίνη Ε συναντιούνται στους σπόρους κολοκύθας (κολοκυθόσπορους), που είναι επίσης γνωστοί για τις αντιμυκητιακές και ανιιικές ιδιότητές τους. Last, but not least, οι μικροί τραγανοί ηλιόσποροι, πλούσιοι σε βιταμίνη Ε και σελήνιο, καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και βοηθούν ακόμα και στην καταπολέμηση ορισμένων τύπων καρκίνου.

 

ανοσοποιητικού

 

 

Εσύ, ποιο από όλα θα εντάξεις στη διατροφή σου, για να ενισχύσεις το ανοσοποιητικό σου;

[email protected]

“I must be a mermaid, Rango. I have no fear of depths and a great fear of shallow living.” Anais Nin