Home / Good Life  / Ποια μπαχαρικά κάνουν πιο νόστιμο το φαγητό μας;

Ποια μπαχαρικά κάνουν πιο νόστιμο το φαγητό μας;

Ποια μπαχαρικά κάνουν πιο νόστιμο το φαγητό μας;
Μπαχαρικά: Με τι φαγητό ταιριάζει το καθένα;

Τα μπαχαρικά, πρωταγωνιστές σε όλες τις κουζίνες, προσθέτουν ιδιαίτερη γεύση στο φαγητό μας αφενός και αφετέρου έχουν ευεργετικές ιδιότητες στον ανθρώπινο οργανισμό. Ποια είναι τα δημοφιλέστερα στη δική μας κουζίνα και με τι φαγητά συνήθως συνοδεύουν;

 

Ποια μπαχαρικά κάνουν πιο νόστιμο το φαγητό μας;

 

 

Γαρίφαλο. 

Το μπαχαρικό με το έντονο άρωμα που μας θυμίζει την Ανατολή έχει πολλά οφέλη στην υγεία μας. Περιέχει ποσότητες των βιταμινών Α, C, Κ και του συμπλέγματος Β, μέταλλα, όπως μαγγάνιο, σίδηρο, σελήνιο, κάλιο και μαγνήσιο και τανίνες οι οποίες βοηθούν την καρδιά και είναι αντιοξειδωτικές.

Με τι ταιριάζει: Καθώς είναι έντονα αρωματικό χρησιμοποιείται για να αρωματίσει σιρόπια γλυκών, ενώ αποτελεί σούπερ προσθήκη γεύσης στο κόκκινο κρασί. Τέλος, απογειώνει συνταγές με κρέας.

 

Κανέλα.

Η χαρακτηριστική της γεύση την καθιστά από τα μπαχαρικά που δεν λείπουν από την κουζίνα μας. Τη βρίσκουμε σε ξυλάκια και σε σκόνη, είναι αντιοξειδωτική, έχει αφροδισιακές ιδιότητες και βοηθάει στον κορεσμό.

Με τι ταιριάζει: Πάει περίφημα σε γλυκά όπως το ρυζόγαλο, η γλυκιά μπουγάτσα, τα κέικ και οι μηλόπιτες. Ακόμη, συνοδεύει άριστα και αλμυρά όπως το κόκκινο κρέας, ο κιμάς και το πιλάφι. Τέλος, είναι σούπερ προσθήκη για το κόκκινο κρασί, τον πρωινό μας καπουτσίνο και ζεστά ροφήματα.

 

Ποια μπαχαρικά κάνουν πιο νόστιμο το φαγητό μας;

Η κανέλα είναι εξαιρετικά δημοφιλής στην κουζίνα μας, δίνοντας γεύση σε γλυκιές κι αλμυρές παρασκευές.

 

Κουρκουμάς.

Ο κουρκουμάς έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, λόγω της κουρκουμίνης που περιέχει, ενώ είναι εξαιρετικά ισχυρό αντιοξειδωτικό, προστατεύοντας τον οργανισμό από πολλές ασθένειες αλλά και την πρόωρη γήρανση. Στο φαγητό δίνει κίτρινο χρώμα και ξεχωριστή γεύση.

Με τι ταιριάζει: Μπορείς να τον προσθέσεις σε πλήθος συνταγών όπως σε κρέμες ή σάλτσες. Σε συνταγές με κοτόπουλο, λαχανικά, αρνί, γιαούρτι, ρύζι, ζυμαρικά, πατάτες. Ακόμη και σε γλυκά. 

 

Κύμινο.

Έχει έντονη γεύση που σε γοητεύει και μας φέρνει στο μυαλό την ανατολίτικη κουζίνα. Είναι καθαρτικό και διουρητικό, τονώνει την καρδιά και είναι χωνευτικό.

Με τι ταιριάζει: Βάλτε το στον κιμά, σε σούπες, στις αράβικες πίτες και σε όσπρια που μαγειρεύετε στον φούρνο.

 

Ο “Βασιλιάς των μπαχαρικών”.

 

Μαύρο Πιπέρι.

Έχει αντιβακτηριδιακή δράση, ενισχύει τον μεταβολισμό, τη σωματική και την ψυχική υγεία. Βελτιώνει την όρεξη, βοηθάει στην χώνεψη και μπορεί να αντικαταστήσει σε ένα βαθμό το αλάτι, βοηθώντας μας να ελέγχουμε το βάρος μας.

Με τι ταιριάζει: Ταιριάζει σε όλα σχεδόν τα φαγητά για αυτό και ονομάζεται Βασιλιάς των μπαχαρικών. 

 

[email protected]

Αληθινό παιδί του Ιούλη, λατρεύω τη θάλασσα και το θερινό σινεμά, ενώ αν με ρωτήσεις ποιος είναι ο αγαπημένος μου προορισμός, θα σου απαντήσω “η Βαρκελώνη” - χωρίς δισταγμό! Στην ταινιοθήκη μου σίγουρα θα βρεις τα άπαντα του Almodovar, αλλά και επιλεγμένες ταινίες της χρυσής εποχής του Hollywood, όπως το “Όσα παίρνει ο άνεμος”!