Home / Cozyhome  / Cozy Meets  / Ο Iwan Baan φωτογραφίζει εμβληματικά αρχιτεκτονικά έργα!

Ο Iwan Baan φωτογραφίζει εμβληματικά αρχιτεκτονικά έργα!

Ο Ολλανδός φωτογράφος Iwan Baan “αφηγείται” ιστορίες μέσα από τα πιο σπουδαία αρχιτεκτονικά έργα, με μία οπτική που τους δίνει νέο νόημα.

Ο Ολλανδός φωτογράφος Iwan Baan είναι γνωστός κυρίως για τις εικόνες του που αφηγούνται τη ζωή και τις αλληλεπιδράσεις που συμβαίνουν στην αρχιτεκτονική.

 

Γεννημένος το 1975, ο Iwan μεγάλωσε έξω από το Άμστερνταμ,.σπούδασε στη Βασιλική Ακαδημία Τέχνης της Χάγης, εργάστηκε σε εκδόσεις και πάνω στη φωτογραφία ντοκιμαντέρ στη Νέα Υόρκη και την Ευρώπη. Η αγάπη του Iwan Baan για τη φωτογραφία.χρονολογείται από τα δωδέκατα γενέθλιά του, όταν η γιαγιά του του χάρισε την πρώτη του φωτογραφική μηχανή!

 

Μετά τις σπουδές του στη φωτογραφία, ο Baan ακολούθησε το ενδιαφέρον του για τη φωτογραφία ντοκιμαντέρ,.πριν εστιάσει στο να καταγράψει τους διάφορους τρόπους με τους οποίους τα άτομα,.οι κοινότητες και οι κοινωνίες δημιουργούν και αλληλεπιδρούν στο δομημένο περιβάλλον τους.

 

 

Με το συνδυασμένο πάθος του για το ντοκιμαντέρ και το διάστημα, οι φωτογραφίες του Baan αποκαλύπτουν την έμφυτη ικανότητά μας να οικειοποιούμε εκ νέου τα διαθέσιμα.αντικείμενα και υλικά, προκειμένου να βρούμε ένα μέρος που μπορούμε να ονομάσουμε δικό μας.

 

Παραδείγματα αυτού μπορούν να φανούν στο έργο του, αναφορικά με ανεπίσημες κοινότητες όπου η  αρχιτεκτονική και η κατασκευή τοποθεσιών χρησιμεύουν ως παραδείγματα ανθρώπινης εφευρετικότητας,.όπως οι εικόνες του Torre David στο Καράκας -μια σειρά που κέρδισε Χρυσό Λέοντα Καλύτερης Εγκατάστασης το 2012 στη Βενετία. Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής.

 

Culture Shed- Diller Scofidio + Renfro

 

Arbre Blanc- Sou Fujimoto

 

Χωρίς επίσημη εκπαίδευση στην Aρχιτεκτονική, η οπτική του αντικατοπτρίζει τα ερωτήματα και τις προοπτικές των καθημερινών ατόμων.που δίνουν νόημα και πλαίσιο στην αρχιτεκτονική και τους χώρους που μας περιβάλλουν, και αυτή η καλλιτεχνική προσέγγισή του έχει δώσει στα αρχιτεκτονικά θέματα μια πιο προσιτή φωνή.

 

CityLife Milano -Zaha Hadid

 

 

Ως νικητής του βραβείου Julius Shulman για τη φωτογραφία, σήμερα,.αρχιτέκτονες όπως οι Rem Koolhaas, Herzog & de Meuron, Diller Scofidio & Renfro, Toyo Ito, SANAA και Morphosis.στρέφονται στον Baan για να δώσουν στο έργο τους μια αίσθηση του τόπου και μια αφήγηση μέσα στο περιβάλλον τους.

 

Παράλληλα, ο Iwan έχει συνεργαστεί πάνω σε πολλά επιτυχημένα βιβλία,.όπως το “Insular Insight: Where Art and Architecture Conspire with Nature”, “Torre David: Informal Vertical Communities και Brasilia & Chandigarh – Living With Modernity”.

 

 

Το έργο του Baan εμφανίζεται επίσης στις σελίδες των σημαντικότερων εκδόσεων αρχιτεκτονικής,.σχεδίασης και lifestyle όπως “The Wall Street Journal”, “The New York Times”, “Architectural Record”, “Domus”, “Abitare” και “Architectural Digest”.

 

Ο Iwan Baan ανακηρύχθηκε ένας από τους 100 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο της σύγχρονης αρχιτεκτονικής.από το περιοδικό “Il Magazine dell’Architettura” στο  100ο τεύχος τους, ενώ έχει λάβει το βραβείο AIA Stephen A. Kliment Oculus.

 

Πριν λίγους μήνες εγκαινίασε την πρώτη μεγάλη αναδρομική του ρετροσπεκτίβα “Baan, Moments in Architecture”, που στο Vitra Design Museum στο Weil am Rhein της Γερμανίας,.με περίπου 1.000 φωτογραφίες του από τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

 

iwan.com

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath