Home / Cozyhome  / Architecture  / Viglostasi: The sound of nature

Viglostasi: The sound of nature

Viglostasi
Υπογράφοντας τον αρχιτεκτονικό και εσωτερικό σχεδιασμό της κατοικίας Viglostasi στη Σύρο, οι Block722 “μεταφράζουν” την παραδοσιακή νησιώτικη γλώσσα σε ένα κομψοτέχνημα σύγχρονης διαβίωσης, που αντηχεί το μεγαλείο της φύσης!

 

Αντικρίζοντάς την από απόσταση, η κατοικία Viglostasi φαντάζει σαν ένας παραδοσιακός νησιώτικος οικισμός,.σκαρφαλωμένος σε βραχώδεις πλαγιές πάνω από τη Μεσόγειο Θάλασσα. Ωστόσο, αυτή είναι μια ενιαία, ιδιωτική εξοχική κατοικία, φωλιασμένη στην απομονωμένη, φυσική τοποθεσία του κυκλαδίτικου νησιού της Σύρου. Ο δημιουργός της, το αρχιτεκτονικό studio Block722 με έδρα την Αθήνα,.δημιούργησε τον ξεχωριστό χαρακτήρα του σπιτιού, αντλώντας έμπνευση από την τυπολογία των μικρών χωριών του Αιγαίου.

 

 

Το έργο ήταν ανάθεση μιας τετραμελούς οικογένειας, που έψαχνε να χτίσει εκεί το καταφύγιο των ονείρων της,.μετά από εξερεύνηση διαφορετικών νησιών και εμπνευσμένη από τα προηγούμενα έργα του Block722 στη Σύρο – το οικιστικό σχέδιο Σύρος Ι και Σύρος ΙΙ. Η σύντομη περιγραφή του πελάτη σκιαγράφησε ένα σπίτι εμπνευσμένο από τις απλές μορφές των ελληνικών νησιών. Έτσι, συνδυάστηκε άψογα με το χαρακτηριστικό μείγμα του Block722 από χαμηλούς τόνους, μινιμαλιστικές φόρμες, φυσικά υλικά και ουδέτερα χρώματα.

 

 

Kυριαρχεί μια αίσθηση διακριτικής πολυτέλειας. Αυτή επιτυγχάνεται όχι μόνο με τη γενναιοδωρία του χώρου,.αλλά και με τις κατά παραγγελία λεπτομέρειες και τα υλικά που χρησιμοποιούνται, όπως το μάρμαρο Ολύμπου, η πέτρα τραβερτίνη, το μπαμπού και το ξύλο βελανιδιάς.

 

Το αποτέλεσμα είναι ένα συγκρότημα 500 τ.μ. χαμηλών, ορθογώνιων όγκων, διατεταγμένων γύρω.από ένα δίκτυο μονοπατιών που συνδέουν τόσο τους κλειστούς χώρους όσο και τις διάφορες βεράντες, κήπους και αίθρια. Η κύρια κατοικία περιλαμβάνει μια main suite και ένα δεύτερο υπνοδωμάτιο, καθώς και έναν άνετο, ενιαίο χώρο καθιστικού. Δύο σουίτες επισκεπτών παρέχουν επιπλέον χώρους ύπνου, παραμένοντας συνδεδεμένες με την κύρια κατοικία μέσω κοινόχρηστων εγκαταστάσεων και θέας. Μια υπαίθρια “πλατεία” τοποθετείται στο κέντρο και οδηγεί τόσο προς την πισίνα υπερχείλισης μήκους 25 μέτρων, όσο και προς τη βεράντα του σαλονιού στο κάτω άκρο του οικοπέδου, προσφέροντας ταυτόχρονα απρόσκοπτη θέα προς τον ορίζοντα. Κάτω από αυτό, ένα γυμναστήριο και μια βεράντα γιόγκα είναι κρυμμένα, για να επιτρέπουν την ιδιωτικότητα για άσκηση και διαλογισμό.

 

Viglostasi

 

Η οικογένεια αναζητούσε, επίσης, έναν γενναιόδωρο, αλλά ήρεμο, χώρο για διαμονή, φιλοξενία και διασκέδαση, αξιοποιώντας στο έπακρο τον νωχελικό τρόπο ζωής του νησιού. Η δόμηση σε διαφορετικά επίπεδα διαχειρίζεται την απότομη κλίση του εδάφους, ανοίγοντας τη θέα σχεδόν κάθε σημείου της κατοικίας προς τον ορίζοντα.

 

Viglostasi

 

Εν τω μεταξύ, η λιτή χωριστή τοποθέτηση των όγκων πέτρας, ξύλου και γύψου κάνει το συγκρότημα να φαίνεται σαν να φωλιάζει μέσα στο περίτεχνο, ελληνικό τοπίο. Ανοιχτοί χρωματικοί τόνοι εμπνευσμένοι από τη φύση, δάπεδα terrazzo palladiano, παραδοσιακά παντζούρια και πέργκολες, ένας κήπος με τοπικές φυτεύσεις και δέντρα και μια πράσινη στέγη τονίζουν ακόμη περισσότερο αυτήν την αίσθηση.

 

Viglostasi

Viglostasi

 

Όλα ταιριάζουν απόλυτα στο όραμα του πελάτη για ένα σπίτι που μοιάζει με ένα σύνολο παραδοσιακών αιγαιοπελαγίτικων κατασκευών,.αξιοποιεί στο έπακρο το σημαντικό μέγεθος του ιστότοπου και συνδέει απρόσκοπτα εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, δημιουργώντας μοναδικές χωρικές αφηγήσεις. viglostasi

 
Credits:
 • Φωτογραφίες: Ana Santl
 • Aerial photos: George Pappas
 • Masterplanning – Architecture – Interior Design – Creative Direction & Architectural Supervision: Block722
 • Ομάδα σχεδιασμού: Sotiris Tsergas, Katja Margaritoglou, Vasiliki Moustafatzi, Michael Gryllakis, Patricia Fakiolaki, Grigoris Bodiotis, Agni Stasinopoulou, Sofia Stefanopoulou, Eva Dimoula, Sofia Damianidou, Eirini Liapikou, Ioanna Petroulaki, Νansy Nikolopoulou
 • Landscape: Outside Landscape Architecture
 • Μελέτη φωτισμού: Skia lighting
 • Construction manager: Block722, Michael Gryllakis
 • Construction /Site Engineer – Structural Engineer: Isidoros Rossolatos
 • Εlectrical Engineer: Maximos Rossolatos
 • HVAC consultant: Regeon PC – Kapetanakis K. & M.
 • Property Development and consulting: Kyanon Development
 • Ceramics: Karountzou Ceramics, Lava toy ceramic

[email protected]

“I must be a mermaid, Rango. I have no fear of depths and a great fear of shallow living.” Anais Nin