Home / Good Life  / Art & Culture  / Ο Γιάννης Κουνέλλης τιμάται μέσα από μία αναδρομική έκθεση στο Walker Art Center

Ο Γιάννης Κουνέλλης τιμάται μέσα από μία αναδρομική έκθεση στο Walker Art Center

Γιάννης Κουνέλλης
Το Walker Art Center φιλοξενεί το έργο ενός από τους σπουδαιότερους σύγχρονους Έλληνες καλλιτέχνες. Ο Γιάννης Κουνέλλης, που σημάδεψε τη σύγχρονη Τέχνη, τιμάται μέσα από μία αναδρομική έκθεση στη Μινεσότα.  

 

Ο Γιάννης Κουνέλλης είναι αναμφισβήτητα ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες καλλιτέχνες. Ήταν εκείνος που διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο -και ήταν κύριος εκπρόσωπος- στο ιταλικό κίνημα Arte Povera, κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του ’60 και του ’70. Το έργο του, καθώς και όλη η καλλιτεχνική του φιλοσοφία, είχε ευρεία επιρροή στις επόμενες γενιές καλλιτεχνών παγκοσμίως. Το Walker Art Center κλήθηκε να τιμήσει τη ζωή και το έργο του μεγάλου καλλιτέχνη, μέσα από μία έκθεση 50 έργων. Σκοπός της έκθεσης είναι να προσφέρει την πιο ολοκληρωμένη αξιολόγηση των έργων του. Η Six Acts ακολουθεί το μακρύ μονοπάτι όλης της καριέρας του Γιάννη Κουνέλλη.

 

Γιάννης Κουνέλλης

Jannis Kounellis, Untitled, 1974. Collection Walker Art Center, Minneapolis. Photo: Courtesy Walker Art Center, Minneapolis

 

Αυτή η μοναδική παρουσίαση επανεξετάζει την καινοτόμο πρακτική του καλλιτέχνη

Περιλαμβάνει 5 βασικά στάδια, τα οποία αντικατοπτρίζουν τις 5 δεκαετίες της καριέρας του. Ο Γιάννης Κουνέλλης και η καλλιτεχνική του πορεία εξετάζονται εξονυχιστικά μέσα από εμβληματικά και σπάνια έργα. Πολλά από αυτά, μάλιστα, δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Παρά το γεγονός ότι η καλλιτεχνική έμπνευση του Γιάννη Κουνέλη αποτυπώθηκε, ως επί τω πλείστον, σε έργα γλυπτικής, ο ίδιος αναφερόταν στα έργα του ως πίνακες. “Ό,τι κάνω είναι να ζωγραφίζω, ακόμα κι αν δεν αγγίζω πινέλο”, είπε. “Λέω την αλήθεια μου ως ζωγράφος.”

 

Six Acts

Jannis Kounellis, Untitled, 1968. The Rachofsky Collection, Dallas

 

Η έκθεση παρουσιάζει την εμβληματική σειρά του Alphabet (1959-1961), που περιλαμβάνει μεγάλα έργα σε καμβά και χαρτί, που απεικονίζουν γράμματα, σημάδια και σύμβολα. Ένα ακόμα μέρος της παρουσίασης εξερευνά υβριδικά έργα, που συνδυάζουν τη ζωγραφική με το performance, τα οποία έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην καριέρα του καλλιτέχνη στα μέσα της δεκαετίας του 1970.

 

Walker Art Center

Jannis Kounellis, Lunedì, Martedì, Mercoledì, 1963. The Rachofsky Collection, Dallas

 

Η έκθεση Six Acts, που αποτίει φόρο τιμής στο μακρύ καλλιτεχνικό ταξίδι του Γιάννη Κουνέλλη, θα φιλοξενείται στο Walker Art Center μέχρι και τις 26 Φεβρουαρίου 2023. Στη συνέχεια θα φιλοξενηθεί στο Museo Jumex μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου 2023. 

 

www.walkeart.org

 

Κεντρική φωτογραφία: Manolis Baboussis © 2022 Artists Rights Society (ARS), New York / ADAGP, Paris.

[email protected]

“I always loved aesthetics. Not particularly fashion. But an idea of Beauty.” Miuccia Bianchi Prada