Home / Good Life  / Art & Culture  / Οι πολυαναμενόμενες θεατρικές πρεμιέρες του 2024

Οι πολυαναμενόμενες θεατρικές πρεμιέρες του 2024

Υποδεχόμαστε το 2024 με πολυαναμενόμενες θεατρικές παραστάσεις, που θα σας εκπλήξουν ευχάριστα τους πρώτους μήνες του νέου έτους.

Το 2024 ξεκινάει πολύ δυναμικά με πολυαναμενόμενες θεατρικές πρεμιέρες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Εμείς ξεχωρίσαμε κάποιες από αυτές που θα μας παρασύρουν σίγουρα στο μοναδικό καλλιτεχνικό τους σύμπαν.

 

”Η Καρδιά του Σκύλου” στο Θέατρο Κιβωτός (11 Ιανουαρίου 2024 – 29 Φεβρουαρίου 2024)

Η Έφη Μπίρμπα και ο Άρης Σερβετάλης επιστρέφουν τη νέα σεζόν με το εμβληματικό έργο του Ρώσου συγγραφέα Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ, ”Η Καρδιά του Σκύλου”, στο θέατρο Κιβωτός, με πρωταγωνιστές τον Άρη Σερβετάλη και τον Αντώνη Μυριαγκό. Μαζί τους η Ηλέκτρα Νικολούζου, ο Μιχάλης Θεοφάνους, η Χαρά-Μάτα Γιαννάτου, η Αλεξάνδρα Καζάζου και ο Σπύρος Δέσικος.

 

Η “Καρδιά του Σκύλου” γράφτηκε το 1925, αλλά δε δημοσιεύτηκε στη Σοβιετική Ένωση μέχρι το 1987 λόγω λογοκρισίας. Πρόκειται για ένα ευφυές μείγμα σατιρικής και φιλοσοφικής λογοτεχνίας που ακροβατεί στα όρια της επιστημονικής φαντασίας και του ρεαλισμού.

 

 

Η ιστορία του περιστρέφεται γύρω από τον καθηγητή Πρεομπραζένσκι που μαζί με τον βοηθό του, δόκτορα Μπρομεντάλ, επιχειρούν ένα τολμηρό ιατρικό πείραμα. Μεταμοσχεύουν την υπόφυση και τους όρχεις ενός νεκρού άνδρα σε έναν αδέσποτο σκύλο ονόματι Σάρικ με τη φιλοδοξία να δημιουργήσουν ένα νέο μοντέλο ανθρώπου. Το πείραμα δεν έχει την αναμενόμενη έκβαση, καθώς ο σκύλος Σάρικ μετατρέπεται σταδιακά σε άνθρωπο αγροίκο που διαλύει τη γαλήνη της καθημερινότητας και θέτει σε κίνδυνο την κοινωνική θέση και την επιστημονική υπόσταση του δημιουργού του. 

 

Κλείστε εδώ το εισιτήριό σας.

 

 

Η Αξία της Ζωής στο ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Πρεμιέρα: Τετάρτη 24 Ιανουαρίου)

Ο Σωτήρης Τσαφούλιας επιστρέφει στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης με το έργο ‘’Η Αξία της Ζωής’’ της βραβευμένης με Emmy,  Jane Anderson, σε μετάφραση της Ναταλύ Δούκα.

 

Ο πόνος στη ζωή είναι αναπόφευκτος, το να υποφέρεις όμως από αυτόν είναι προαιρετικό. Δύο ξαδέρφες με τους συζύγους τους συναντιούνται μετά από καιρό και με τις δύο να έχουν υποστεί μια τρομερή απώλεια.

 

 

Ένα έργο γεμάτο συμπόνια, ειλικρίνεια και χιούμορ που εξερευνά σε βάθος την αξία της ζωής και το δικαίωμα του καθενός να αποφασίζει ελεύθερα τη μοίρα του.

 

Παίζουν οι ηθοποιοί: Αθήνα Τσιλύρα, Μαρίνα Ψάλτη, Βασίλης Ρίσβας, Δημήτρης Μαυρόπουλος. 

 

Κλείστε εδώ το εισιτήριό σας.

 

Ο Ταλαντούχος Κύριος Ρίπλεϊ στο Θέατρο Ιλίσια-Βολανάκης (από τις 26 Ιανουαρίου)

Το διάσημο ψυχολογικό θρίλερ της Πατρίσια Χάισμιθ, “Ο Ταλαντούχος Κύριος Ρίπλεϊ” ανεβαίνει σε θεατρική μεταφορά και σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια, από τις 26 Ιανουαρίου, στο Θέατρο Ιλίσια-Βολανάκης.

 

Υπό την σκηνοθετική καθοδήγηση του Πέτρου Ζούλια, τον κεντρικό ρόλο του Τομ Ρίπλεϊ αναλαμβάνει ο Μιχάλης Συριόπουλος. Ως Ντίκι Γκρίνλιφ εμφανίζεται ο Μιχαήλ Ταμπακάκης. Τον ρόλο του Φρέντι Μάιλς αναλαμβάνει ο Ιωάννης Αθανασόπουλος και της Μάρτζι Σέργουντ, η Ήβη Νικολαΐδου. 

 

 

Το ταλέντο του νεαρού Ρίπλεϊ είναι η διπλοπροσωπία. Ο Τομ Ρίπλεϊ, σαν ένας καλός ηθοποιός, ξέρει να υποδύεται το ρόλο ενός άλλου και να κλέβει την ταυτότητά του. Πλαστογράφος, αμοραλιστής και με διχασμένη προσωπικότητα, παίζει το παιχνίδι θύτη-θύματος με τρομερή γοητεία και σαγηνευτική ικανότητα…

 

Κλείστε εδώ το εισιτήριό σας.

 

“Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα” στο Θέατρο Τέχνης – Υπόγειο (Πρεμιέρα 24 Ιανουαρίου)

Μετά την πολύ επιτυχημένη “Αντιγόνη” του Ανούιγ, η Μαρία Πρωτόπαππα επιστρέφει στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης σκηνοθετώντας ένα από τα σημαντικότερα έργα της παγκόσμιας δραματουργίας, το τελευταίο έργου του Ισπανού συγγραφέα και ποιητή Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα “Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα”.

 

 

Μια αυταρχική χήρα, μετά τον θάνατο του δεύτερου συζύγου της, επιβάλλει στις πέντε κόρες της 8 χρόνια πένθους και εγκλεισμού. Εκείνες απεγνωσμένα αντιδρούν, η κάθε μια με τον δικό της τρόπο, και με την αφορμή ενός νέου άντρα, ο οποίος για άλλην είναι εραστής, για άλλην μνηστήρας, για άλλην φαντασίωση, η ανάγκη για ζωή φουσκώνει, εκρήγνυται και ο θάνατος ξαναχτυπάει το σπίτι για να το πνίξει σε δεύτερο κύμα πένθους.

 

Παίζουν οι ηθοποιοί: Χρήστος Στέργιογλου, Άννα Καλαϊτζίδου, Ευγενία Αποστόλου, Κατερίνα Φωτιάδη, Χριστίνα Χειλά-Φαμέλη, Δημήτρης Μαργαρίτης, Ελένη Σπετσιώτη.

 

Κλείστε εδώ το εισιτήριό σας.

 

“Η Προξενήτρα” στο Εθνικό Θέατρο | θέατρο Rex – Σκηνή “Μαρίκα Κοτοπούλη” (Από  9 Φεβρουαρίου)

Το έργο του βραβευμένου με το βραβείο Πούλιτζερ συγγραφέα, Θόρντον Ουάιλντερ, είναι μια απολαυστική κωμωδία για την επιτακτική ανάγκη των ανθρώπων για συντροφικότητα και συμφιλίωση με τη δύσκολη πραγματικότητα.

 

 

Η Ντόλυ Λεβί είναι μια γυναίκα πολυπράγμων, δυναμική, αλλά κυρίως αποφασισμένη να μην αφήσει τη ζωή να κυλήσει μέσα απ’ τα χέρια της. Καθώς διαχειρίζεται με μεγάλη επιδεξιότητα τα προσωπικά των γύρω της, αναλαμβάνει με ενθουσιασμό να βρει την ιδανική σύζυγο στον δύστροπο, τσιγκούνη, αλλά πλούσιο έμπορο Οράτιο. Οι ήρωες, ζώντας σε ένα αβέβαιο κόσμο, δεν έχουν χρόνο για περιττές εξιδανικεύσεις. Το κυνήγι του απόλυτου και του ιδανικού είναι γι’ αυτούς άσκοπη πολυτέλεια. Αποφασισμένοι να ζήσουν όσο μπορούν καλύτερα, μπαίνουν στο παιχνίδι της συντροφικότητας με ρεαλιστικές προσδοκίες, αναζητώντας την εφικτή ευτυχία.

Μετάφραση-Σκηνοθεσία: Θωμάς Μοσχόπουλος.

 

Κλείστε εδώ το εισιτήριό σας.

 

“Οι κωμικοί” στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (Πρεμιέρα: Ιανουάριος 2024)

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος υποδέχεται τη νέα χρονιά με γέλιο: Ανάμεσα στις νέες παραγωγές ξεχωρίζει το έργο “Οι κωμικοί” σε κείμενο του Δημήτρη Πιατά και του Σάκη Σερέφα,.σε σκηνοθεσία του Δ. Πιατά. Αφιερωμένο στους πρώτους έλληνες κωμικούς του βωβού κινηματογράφου, επικεντρώνεται στον λεγόμενο,.τότε, έλληνα Σαρλό, τον ηθοποιό Μιχαήλ Μιχαήλ του Μιχαήλ, ο οποίος και αποτελεί την πρωταγωνιστική περσόνα.

 

 

Το κείμενο εξελίσσεται γύρω από τις δύο ταινίες της εποχής Ο Βιλλάρ στα Γυναικεία Λουτρά του Νέου Φαλήρου και Ο γάμος της Κοντσέτα-Μόσχου με τον Μιχαήλ. Στην πρώτη ταινία που πρωταγωνιστούσε ο Νικόλαος Σφακιανός, ο Μιχαήλ Μιχαήλ έκανε το κινηματογραφικό του ντεμπούτο. Ο γάμος της Κοντσέτα-Μόσχου με τον Μιχαήλ ήταν μία από τις ταινίες που σημείωσε μεγάλη κινηματογραφική επιτυχία για την εποχή και προβαλλόταν για αρκετά χρόνια. Ο Μιχαήλ συνέχισε την καριέρα του στο θέατρο αλλά πέθανε φτωχός και ξεχασμένος μετά την Κατοχή.

 

Κλείστε εδώ το εισιτήριό σας.

 

“Ο Αμπιγιέρ” στο Θέατρο Αριστοτέλειον (12 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2024 – 21 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2024)

Ο “Αμπιγιέρ” του Ρόναλντ Χάργουντ, ένα από τα σημαντικότερα θεατρικά έργα της παγκόσμιας δραματουργίας,.έρχεται ξανά στη σκηνή του θεάτρου “Τζένη Καρέζη”, σε σκηνοθεσία Κώστα Γάκη.

Στη σκιά του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, πίσω από τις ιστορίες των παρασκηνίων ενός ετοιμόρροπου θεάτρου της αγγλικής. επαρχίας, η ακλόνητη σχέση ενός μεγάλου ηθοποιού (Σερ) με τον αμπιγιέρ του (Νόρμαν) και των υπόλοιπων μελών του θιάσου, δημιουργούν ένα παιχνίδι ανάμεσα σε εξουσιαστή και εξουσιαζόμενο.

 

Το κλασικό έργο ο “Αμπιγιέρ” του Ρόναλντ Χάργουντ, μέσα από τον μικρόκοσμο των συντελεστών-ηθοποιών ενός θιάσου, έρχεται αντιμέτωπο με τα μεγάλα και διαχρονικά προβλήματα όλων των ανθρώπινων σχέσεων. Ο αιώνιος φόβος της μοναξιάς, η ανάγκη μας για αφοσίωση,.πίστη και αυταπάρνηση στον άλλον, δημιουργούν μοιραία σχέσεις αλληλεξάρτησης.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Ιεροκλής Μιχαηλίδης, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Ναταλία Δραγούμη,.Δάφνη Λιανάκη, Απόστολος Πελεκάνος, Αντριάνα Ανδρέοβιτς, Άγγελος Νεράντζης, Γιώργος Γιατζιτζάκη, Ορφέας Τσαρέκας.

 

Κλείστε εδώ το εισιτήριό σας.

 

“Κάποιος να με προσέχει” στο Θέατρο Αυλαία (Από 11 Ιανουαρίου 2024)

Οι τρεις πρωταγωνιστές της αληθινής ιστορίας που συγκλόνισε τον κόσμο είναι οι ήρωες του σκληρού, αστείου και συνάμα ποιητικού έργου του Ιρλανδού Frank McGuinness,.“Κάποιος να με Προσέχει”. Οι τρεις ηθοποιοί, Αντίνοος Αλμπάνης, Σωτήρης Σκάντζικας, Δημήτρης Παπαγεωργίου και η σκηνοθέτις Αθανασία Καραγιαννοπούλου.-όλοι απόφοιτοι του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν- διηγούνται μια ιστορία εγκλεισμού όπου… “Ο Παράδεισος είναι ο άλλος”.

 

 

Το έργο στρέφεται γύρω από τους τρεις Δυτικούς ομήρους που είναι έγκλειστοι σ’ ένα κελί στο Λίβανο, υπό το άγρυπνο βλέμμα των τρομοκρατών – απαγωγέων τους. Η προσπάθειά τους ν’ αντιμετωπίσουν τις κακουχίες και τη μόνιμη αγωνία του θανάτου εκδηλώνεται με δαιμονικό χιούμορ ή “παιχνίδια” διαφυγής. Μέσα από συγκρούσεις ή συναισθηματικές εξάρσεις,.οι τρεις τους, θα δεθούν με ισχυρότερα δεσμά και από τις αλυσίδες που τους κρατούν. 

 

Κλείστε εδώ το εισιτήριό σας.

 

Το 2024 θα είναι μια χρονιά γεμάτη θέατρο και συγκινήσεις!

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath