Home / Family  / Νέες δράσεις για το 2024 στο Mέγαρο Μουσικής Αθηνών!

Νέες δράσεις για το 2024 στο Mέγαρο Μουσικής Αθηνών!

Με νέες, ακόμα περισσότερες δράσεις συνεχίζεται το πλούσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Οι ανανεωμένες δράσεις του  Μεγάρου Μουσικής Αθηνών απευθύνονται σε άτομα και ομάδες κάθε ηλικίας, οικογένειες, παιδιά, εφήβους, ενήλικες και σχολεία, και στηρίζονται στη διαδραστική επαφή με τη μουσική και στη συνομιλία της με τις άλλες τέχνες.

 

Μας περιμένει, λοιπόν, κάθε Σαββατοκύριακο για να απολαύσουμε μαζί συναυλίες, αφηγήσεις, προβολές, βιωματικά εργαστήρια, επισκέψεις γνωριμίας με τους ανθρώπους και τους χώρους του Μεγάρου, αλλά και με τους συντελεστές των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων.

 

 

Από το πρόγραμμα του εκπαιδευτικού τριμήνου Ιανουαρίου-Μαρτίου επιλέξτε τις δράσεις που σας ενδιαφέρουν περισσότερο, κλείστε εγκαίρως θέσεις, ανακαλύψτε τον μαγικό κόσμο της Τέχνης και μοιραστείτε πρωτόγνωρες εμπειρίες!

 

ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΟΥ (ΓΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕΧΡΙ 3 ΕΤΩΝ)

 

Μικρά θεάματα για τα μικρά

Λέξεις που χορεύουν, ήχοι που παίζουν κρυφτό, εικόνες και ιστορίες που εξάπτουν τη φαντασία: οι παραστατικές τέχνες και ο κινηματογράφος ως εργαλεία βιωματικής εξερεύνησης του κόσμου, για βρέφη και παιδιά μέχρι 3 ετών και τους συνοδούς τους. Σε ένα χώρο κατάλληλα διαμορφωμένο, όπου τα παιδιά μπορούν να περιφέρονται ελεύθερα και να παίζουν, η τέχνη δημιουργεί ερεθίσματα και πολύτιμες αναμνήσεις.

(Κυρ 14.01 10.00-11.00)

 

Έχασα το μαξιλάρι μου…

Στο δάσος, ένα πουλάκι ζει ευτυχισμένο, μέχρι που χάνει το μαξιλάρι του. Για να το παρηγορήσουν, οι φίλοι του τού προσφέρουν άλλα μαξιλάρια, αλλά κανένα δεν αρέσει στο μικρό πουλί. Αποφασίζουν τότε να του δώσουν τα παιχνίδια τους: ένα παιχνίδι που παίζει μουσική, ένα λουλούδι που μοσχοβολάει, ένα μαλακό κουβερτάκι… Στο τέλος, ένας καινούργιος φίλος θα δώσει τη λύση. Μια παράσταση από την ομάδα “Παραμύθι από μακριά”, που ταξιδεύει τα μικρά παιδιά από 18 μηνών, μέσα από ήχους, χρώματα και αντικείμενα, στον κόσμο των αισθήσεων.

(Κυρ 28.01 10.00-11.00)

 

Μια βόλτα στη λίμνη, τι ήχους μού δίνει;

Πάπιες και βατραχάκια ξεπηδούν από της λίμνης τα νερά, για να αφηγηθούν μια ιστορία στα χρώματα του ονείρου. Και μέσα από τα χρώματα του ονείρου ξεπροβάλλουν πεταλούδες που πετούν ανάλαφρα εδώ κι εκεί κάνοντας τον κόσμο πολύχρωμο και μελωδικό. Τα βρέφη από 12 μηνών και τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, μαζί με τους συνοδούς τους, γίνονται πρωταγωνιστές μιας πρωτότυπης μουσικής ιστορίας με ζωηρή διάθεση και ακόμα ζωηρότερη φαντασία.

(Κυρ 18.02 10.00-11.00)

 

Μουσικοχορευτικές ανακαλύψεις!

Η μουσική ισορροπεί σε ασπρόμαυρα πλήκτρα, κι ο χορός μάς τραγουδά, στρίβει και χοροπηδά. Ο χορός και η μουσική κατοικούν μέσα μας από τους πρώτους χτύπους της καρδιάς. Δύο χορεύτριες κι ένας μουσικός οδηγούν τα βρέφη και τα μικρά παιδιά, μαζί με τους γονείς τους, σε έναν τόπο μαγικό. Εκεί που ρέουν μελωδίες, ακούγονται βηματάκια και συμβαίνουν εκπλήξεις!

(Κυρ 03.03 10.00-11.00)

 

Μεγαλώνω σε μια μέρα

Από τον οικείο χώρο του παιδικού δωματίου στον ανοιχτό ορίζοντα της φύσης, το περιβάλλον γύρω μας αλλάζει διαρκώς. Για τα μικρά παιδιά, το πιο δυνατό στήριγμα σε αυτή την αλλαγή είναι η δύναμη της φαντασίας τους, που δυναμώνει μέσα από το εκπαιδευτικό παιχνίδι. Η μεταμόρφωση αντικειμένων της καθημερινότητάς τους, π.χ. ένα πάπλωμα που γίνεται σύννεφο, σπίτι ή κούκλα, διευρύνει τα όρια του κόσμου, εμπλουτίζει τις εικόνες και τους ήχους του. Μια διαδραστική παράσταση μουσικής, χορού και αφήγησης, όπου η φαντασία των παιδιών αφήνεται ελεύθερη και φτιάχνει τον κόσμο από την αρχή.

(Κυρ 11.02 10.00-11.00)

 

Baby and me

Η πρώτη κινηματογραφική εμπειρία για βρέφη και μικρά παιδιά κάτω των 3 από το Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας. Προβολές κινούμενων σχεδίων σύντομης διάρκειας, χωρίς διαλόγους, σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο με μαλακές επιφάνειες, φιλικό φωτισμό και ήχο. 

 

ΓΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ 6 ΕΤΩΝ
Πόσες νότες χωρούν σε ένα παραμύθι;

Σε αυτούς τους πρωτότυπους διαλόγους ένα μουσικό όργανο, διαφορετικό κάθε φορά, γίνεται το τζίνι του παραμυθιού και μεταμορφώνει την αφήγηση σε μια μοναδική μουσική εμπειρία: Η μαγική γλώσσα των ήχων βγαίνει από το μουσικό όργανο και μπλέκεται με τις λέξεις, για να ζωντανέψει τις ιστορίες ενός κόσμου φτιαγμένου από θαύματα.

(Σαβ 09.03 11.00-12.00)

 

Αποκριάτικα παραμύθια

Αφήγηση: Παραμυθοκόρες

Τρομπόνι: Κώστας Αυγερινός

 

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

(ΣΑΒ 24.02 17.00)

 

Ήρωες

Ο Μπετόβεν και ο Σούπερμαν, ο Ναπολέων και ο Γουλιέλμος Τέλλος, ο Ρωμαίος και η Ιουλιέττα. Ένας θαυμαστός κόσμος ηρώων που καλπάζει ξέφρενα στο ρυθμό της μουσικής. Θρυλικές μορφές ζωντανεύουν μέσα από τις επικές φανφάρες των χάλκινων πνευστών, τις μεγαλειώδεις μελωδίες των εγχόρδων και τα εμβληματικά μοτίβα των κρουστών, καθώς η συμφωνική ορχήστρα ανασυντάσσει τις δυνάμεις της για να μας παρασύρει σε ένδοξες μουσικές περιπέτειες. Στρατιώτες και ιππότες, οι επαγγελματίες ήρωες που ρίχνονται στη μάχη, αλλά και απλοί άνθρωποι της καθημερινότητας που θριαμβεύουν απέναντι στις προκλήσεις της ζωής, γίνονται οι πρωταγωνιστές μιας πρωτότυπης αφήγησης: η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών παρατάσσεται στο “πεδίο της μάχης” υπό το γενικό πρόσταγμα της αρχιμουσικού Ελένης Κοτσμανίδου, προκειμένου να ερμηνεύσει επιλεγμένα αποσπάσματα κορυφαίων έργων, αντιπροσωπευτικών της ηρωικής θεματικής…

 

 

ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΩΝ ΤΕΧΝΩΝ (ΚΥΚΛΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ)
ΓΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ 3-5 ΕΤΩΝ

 

Το πρώτο μου εργαστήριο

“Μαθητευόμενοι μάγοι” στην πρώτη τους επαφή με τον κόσμο της Τέχνης, μέσα σε ένα εργαστήριο μουσικής και χορού, όπου τα πάντα γίνονται με κέφι και τρυφερή διάθεση. Εδώ το “μαζί” δυναμώνει τη σχέση γονιών και παιδιών: Παίζουν μαζί με τα διάφορα όργανα, χορεύουν μαζί διάφορους χορούς, και έτσι συνδέονται μεταξύ τους ακόμα πιο ενεργά, πιο αγαπητικά.

(Σαβ 27.01, Σαβ 03.02, Σαβ 10.02 12.00-13.00)

 

Βήματα χορού

Τα παιδιά και οι συνοδοί τους ανακαλύπτουν πόση ελευθερία δίνει ο χορός! Μέσα από παιχνίδια κίνησης και αυτοσχεδιασμού –πάντα σε ζευγάρια, για να νιώθουν τα μικρά παιδιά τη σιγουριά τού «μαζί»– το σώμα λύνεται και αρχίζει να εκφράζει το συναίσθημα ευκολότερα, με όλο και μεγαλύτερη χαρά.

 

ΓΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ 6 ΕΤΩΝ 

Ανακαλύπτοντας τα μουσικά όργανα 

Γιατί, πώς, από τι, πότε… Κάθε μουσικό όργανο είναι ένας μικρός λαβύρινθος τεχνικής και γνώσης, που εξάπτει την περιέργεια μικρών και μεγάλων. Όλες οι ερωτήσεις μας θα απαντηθούν, καθώς τα μουσικά όργανα μας δίνουν ραντεβού σε μια ανεπίσημη συνάντηση γνωριμίας, όπου μπορούμε να πλησιάσουμε, να αγγίξουμε, να διακόψουμε, να ρωτήσουμε, να γελάσουμε δυνατά, να καταλάβουμε, να χειροκροτήσουμε. Αυτά και άλλα πολλά συμβαίνουν, όταν τα όργανα κατεβαίνουν από τη σκηνή και σε απόσταση… αναπνοής αποκαλύπτουν τα μυστικά τους.

 

 

Τα όργανα της συμφωνικής ορχήστρας

Οι ομάδες των μουσικών οργάνων που συνθέτουν τη συμφωνική ορχήστρα ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια των παιδιών. Με τους μουσικούς της Underground Youth Orchestra, υπό την καθοδήγηση του καλλιτεχνικού διευθυντή και μαέστρου της, Κώστα Ηλιάδη.

Έγχορδα (Κυρ 21.01 12.00-13.00)

Πιάνο, Άρπα(Κυρ 11.02 12.00-13.00)

Ξύλινα πνευστά  (Κυρ 25.02 12.00-13.00)

Χάλκινα πνευστά(Κυρ 03.03 12.00-13.00)

Κρουστά  (Κυρ 07.04 12.00-13.00)

 

***Στο πλαίσιο διεύρυνσης της συμπεριληπτικότητας των εκπαιδευτικών δράσεων του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών το εργαστήριο είναι προσβάσιμο σε παιδιά με οπτική ή/και νευροαναπτυξιακή αναπηρία/ες.

 

 

Το εκκλησιαστικό όργανο του Μεγάρου (Σαβ 02.03 18.00-19.00)

Η Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης φιλοξενεί ένα από τα μεγαλύτερα εκκλησιαστικά όργανα στην Ευρώπη: Το εντυπωσιακό μέγεθός του με τους 6.080 αυλούς και η ιδιαίτερη κατασκευή του, που συνδυάζει παραδοσιακές τεχνικές του 13ου αιώνα με τη σύγχρονη τεχνολογία, προκαλούν το θαυμασμό γι’ αυτόν τον πληκτροφόρο γίγαντα που «ζωντανεύει» με τον αέρα! Με την επιβλητική και ευγενική του παρουσία, το εκκλησιαστικό όργανο του Μεγάρου θα μαγέψει τα παιδιά, που θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τα μυστικά του.

 

ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 7-12 ΕΤΩΝ

Εργαστήρι ρυθμού

Έχεις ρυθμό”, “πιάσε τον ρυθμό”, “νιώσε τον ρυθμό”, “πέφτει ο ρυθμός”, “χάσαμε τον ρυθμό”. Μιλάμε διαρκώς γι’ αυτόν, αλλά δεν τον βλέπουμε. Στο εργαστήριο αυτό ο ρυθμός γίνεται η βάση για να δημιουργήσουμε όλοι μαζί. Ελάτε να παίξουμε με το ρυθμό του σώματος, της φωνής μας, των κρουστών οργάνων ή των χεριών μας, δημιουργώντας τη δική μας ομαδική ρυθμική σύνθεση.

 

 Οι διαδρομές του ρυθμού στο σώμα, στη φωνή, στην κίνηση (03.02)

Μέσα από το σώμα μας (body percussion), το πολυφωνικό τραγούδι και τις κλακέτες εξερευνούμε τις δυναμικές και τις ποικιλίες του ρυθμού στις μουσικές γωνιές του κόσμου.

 

Ρυθμός και ηχοχρώματα (10.02)

Μέσα από ρυθμικά μοτίβα, παιχνίδια και «σινιάλα» συντονιζόμαστε μουσικά και φτιάχνουμε μια δυναμική ομάδα κρουστών. Με εργαλείο το σώμα και τη φωνή μας, αλλά και μικρά κρουστά, δημιουργούμε τη μουσική σύνθεση της ομάδας μας.

 

Ώρα για… ηχογράφηση! (17.02)

Ανυπομονούμε να ακούσουμε ηχογραφημένο το μουσικό μας έργο. Κι αυτή ακριβώς είναι η αποστολή μας: ηχογραφούμε τη μουσική που συνθέσαμε!

 

ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 10-12 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΥΣ 12+ ΕΤΩΝ
(Σάββατο 15.00-16.30)

 

Βιωματικός προσανατολισμός: Τα “κρυφά” επαγγέλματα του Μεγάρου

Και επιτέλους… όλα είναι έτοιμα: τα φώτα στην αίθουσα χαμηλώνουν, οι καλλιτέχνες παίρνουν τη θέση τους και η σκηνή μεταμορφώνεται σε τόπο μαγικό, όπου όλα μπορούν να συμβούν. Όμως οι προετοιμασίες για μια συναυλία ή μια παράσταση έχουν αρχίσει πολύ νωρίτερα: Πίσω από τη σκηνή, ένας αθέατος στρατός από ειδικότητες εργάζεται πυρετωδώς πριν, κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά το τέλος ενός θεάματος, για να ζωντανέψει τη μαγεία του μπροστά στα μάτια μας. Ελάτε να γνωρίσουμε τους ανθρώπους του Μεγάρου και να περιηγηθούμε σε χώρους που δεν είναι προσβάσιμοι στο ευρύ κοινό, εκεί που υλοποιείται κάθε φορά το καλλιτεχνικό όραμα των δημιουργών.

 

Σαβ 20.01

Κοστούμια και αξεσουάρ

Περιήγηση στο βεστιάριο

Σαβ 24.02

Σκηνικά και σκηνικά αντικείμενα

Περιήγηση στο φροντιστήριο

Σαβ 09.03

Φως και ήχος

Περιήγηση στη σκηνή

Σαβ 06.04

Επικοινωνία και προβολή εκδηλώσεων

Περιήγηση στους χώρους υποδοχής κοινού

 

***Για παιδιά 10-12 ετών, 15:00-16:00 / Για εφήβους 12+ ετών, 16:30-17:30

 

 

Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικα με τις δράσεις, τα προγράμματα και τις δηλώσεις συμμετοχής μπέιτε στο www.megaron.gr.

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath