Home / Cozyhome  / Architecture  / Μπορεί η αρχιτεκτονική να στείλει το δικό της μήνυμα κατά της βίας;

Μπορεί η αρχιτεκτονική να στείλει το δικό της μήνυμα κατά της βίας;

Έχετε αναρωτηθεί αν η αρχιτεκτονική είναι κάτι παραπάνω από αυτό που βλέπουμε; Αν αποτελεί- και αυτή- έναν τρόπο για να μεταδώσουμε ένα σημαντικό μήνυμα;

 

Η χρονιά άλλαξε, αλλά κάποια πράγματα έχουν μείνει δυστυχώς ίδια. Η βία, η σκληρότητα και η επιτακτική ανάγκη για παγκόσμια ειρήνη είναι παρόντα στοιχεία και το 2024. Πολλοί άνθρωποι- με τον δικό τους τρόπο- μεταδίδουν το σημαντικό μήνυμα κατά της βίας και του πολέμου. Κάποιοι από αυτούς είναι και μερικοί φοιτητές αρχιτεκτονικής στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας, οι οποίοι δημιούργησαν το project Freedom Pavilion. Μέσα από αυτό το έργο, η αρχιτεκτονική δείχνει ότι δεν είναι αμέτοχη.

Το έργο είναι μέρος μίας ευρύτερης πρωτοβουλίας που ηγείται για την αντιμετώπιση της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας. Οι συμμετέχοντες σκέφτηκαν ότι θα μπορούσαν να κάνουν κάτι για να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο σχετικά με τις παγκόσμιες αξίες της ειρήνης και της ελευθερίας. Πολλοί πρόσφυγες του πολέμου της Ουκρανίας βρήκαν καταφύγιο στην Πολωνία. Το έργο, λοιπόν, θα επέτρεπε στους φοιτητές του πανεπιστημίου να δημιουργήσουν έναν δημόσιο χώρος επικοινωνίας και δημιουργικότητας. Μέσα από τη συμβολική γεωμετρία και την ενσωμάτωση της φύσης, δημιούργησαν ένα κυκλικό περίπτερο.

Πρόκειται για έναν σχεδιασμό που αποτελεί μέρος της ιερής αρχιτεκτονικής και μοιράζεται μεταξύ πολιτισμών, χάρη στην ιδιαιτερότητά του. Δεν έχει αρχή ή τέλος, επικοινωνώντας με το “άπειρο”. Είναι ένα σχήμα που αγκαλιάζει την υποδοχή, την αποδοχή και την αλληλεγγύη. Η δομή είναι ξύλινη, στο κέντρο φυτεύτηκαν λουλούδια και γύρω υπάρχουν λευκέ αιώρες. Το Freedom Pavilion μάς υπενθυμίζει ότι η ελπίδα μπορεί να είναι προστάτης της αρχιτεκτονικής, αλλά και της έμπνευσης, ακόμα και στις πιο σκοτεινές στιγμές.

[email protected]

"I believe, every day, you should have at least one exquisite moment." -Audrey Hepburn Σινεφίλ, πεισματάρα και υπερβολικά αισιόδοξη. Ονειρεύομαι μια ζωή γεμάτη μόδα και ταξίδια.