Home / Good Life  / Μοναδικά, πρωτοχρονιάτικα έθιμα ανά τον κόσμο

Μοναδικά, πρωτοχρονιάτικα έθιμα ανά τον κόσμο

Κάθε χώρα υποδέχεται με τον δικό της μοναδικό τρόπο τη νέα χρονιά, ακολουθώντας μοναδικά και συχνά πρωτότυπα πρωτοχρονιάτικα έθιμα.

Μια ανάσα απέχουμε από το 2023 και ανυπομονούμε να υποδεχτούμε το νέο έτος με την πιο ανεβασμένη διάθεση. Τα πρωτοχρονιάτικα έθιμα ανά τον κόσμο είναι πολλά και διαφορετικά. Μερικά από αυτά εντυπωσιάζουν με την πρωτοτυπία τους.

 

Πάμε να δούμε, λοιπόν, πώς θα υποδεχτούν τον νέο χρόνο σε διάφορες περιοχές του πλανήτη.

 

Στην Ιταλία κάνουν declutter!

Aν και κάπως επικίνδυνο, το συγκεκριμένο πρωτοχρονιάτικο έθιμο κρύβει ένα πολύ ωραίο νόημα. Για να υποδεχθούν το νέο έτος στην Ιταλία, οι κάτοικοι πετούν από τα παράθυρά τους παλιά αντικείμενα που δεν τους φέρνουν πλέον χαρά. Το έθιμο αυτό συμβολίζει πως οτιδήποτε είναι στενάχωρο, βγαίνει εκτός από τον νέο χρόνο.

 

 

Σπάσιμο πιάτων στη Δανία

Το σπάσιμο των πιάτων είναι οικείο για εμάς τους Έλληνες, αλλά υπό άλλες συνθήκες. Στη Δανία κάθε παραμονή Πρωτοχρονιάς, οι κάτοικοι πετούν αχρησιμοποίητα πιάτα στις εξώπορτές τους για καλή τύχη. Όσο περισσότερα πιάτα σπάσουν έξω από ένα σπίτι, τόση περισσότερη τύχη θα έχουν οι ιδιοκτήτες του το νέο έτος!

 

 

Γλυκά vibes στην Ολλανδία

Το βράδυ της Παραμονής της Πρωτοχρονιάς, οι Ολλανδοί συνηθίζουν να τρώνε παραδοσιακά ντόνατ, τα οποία ονομάζονται oliebollen. Σύμφωνα με την παράδοση, οι αρχαίες γερμανικές φυλές που κατοικούσαν εκεί, τα έτρωγαν για να προστατευτούν από το τρομακτικό πνεύμα της Φράου Πέρχτα. Αυτή, αν δεν έτρωγαν τα oliebollen μέχρι την Πρωτοχρονιά, υποτίθεται ότι θα τους τιμωρούσε.

 

 

Tυχερό ποδαρικό στη Σκωτία

Στη Σκωτία, όπως και στην Ελλάδα, τηρείται το έθιμο του ποδαρικού, το οποίο οι Σκωτσέζοι ονομάζουν quaaltagh ή qualtagh. Ένας ψηλός, καστανός άνδρας που κρατά δώρα (νομίσματα, κάρβουνο, ψωμί, αλάτι και ένα μπουκάλι ουίσκι) θεωρείται ότι φέρνει τύχη στο σπίτι που πατάει πρώτος με την αλλαγή του χρόνου.

 

 

Στην Ισπανία τρώνε σταφύλια

Στην Ισπανία σε κάθε χτύπο του ρολογιού μέχρι να πάει 12 τα μεσάνυχτα, τρώνε και από μία ρώγα σταφύλι. Η παράδοση αυτή ξεκίνησε το 1909, όταν στο Αλικάντε σημειώθηκε μία από τις καλύτερες σοδιές και οι αγρότες έψαχναν τρόπους να πουλήσουν τα σταφύλια που τους είχαν περισσέψει.

 

 

Oι καμπάνες χτυπούν στην Ιαπωνία

Τα μεσάνυχτα, οι βουδιστικοί ναοί σε όλη την Ιαπωνία χτυπούν τις καμπάνες τους 108 φορές. Με αυτόν τον τρόπο  ξορκίζουν τα 108 κακά πάθη που έχουν όλοι οι άνθρωποι, σύμφωνα με τον Βουδισμό.

 

 

Στην Τσεχία “λένε” το μήλο…

Στην Τσεχία ένα μήλο είναι αρκετό για να μάθουν τι επιφυλάσσει η νέα χρονιά. Μετά την αλλαγή του χρόνου κόβουν ένα μήλο στη μέση, και ανάλογα με το σχήμα που θα έχει το εσωτερικό του καταλαβαίνουν πως θα πάει η χρονιά τους. Αν υπάρχει το σχήμα σταυρού τα πράγματα δε θα είναι τόσο ευοίωνα, αλλά το σχήμα του αστεριού προμηνύει υγεία και ευτυχία.

 

 

Στην Ιρλανδία και στη Ρουμανία αναζητούν τον έρωτα

Κάθε Πρωτοχρονιά οι ανύπαντρες γυναίκες στην Ιρλανδία τοποθετούν μερικά φύλλα γκι κάτω από το μαξιλάρι τους, ελπίζοντας να ονειρευτούν αυτόν που θα παντρευτούν. Στη Ρουμανία κρατούν στο χέρι τους ένα αναμμένο κερί και σκύβουν πάνω από το χείλος ενός πηγαδιού. Υποτίθεται ότι η φλόγα του κεριού θα κάνει το πρόσωπο του μελλοντικού συζύγου τους να αντικατοπτριστεί στα νερά.

 

 

Όπου κι αν περάσετε τη φετινή αλλαγή του χρόνου, σας ευχόμαστε να υποδεχτείτε το 2023 αγκαλιά με αγαπημένα σας πρόσωπα!

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath