Home / Good Life  / Art & Culture  / Ιανουάριος, ο μήνας των θεατρικών παραστάσεων

Ιανουάριος, ο μήνας των θεατρικών παραστάσεων

Ιανουάριος πια και η νέα χρονιά ξεκινά με ξεχωριστές θεατρικές επιλογές, που θα μας απασχολήσουν ολόκληρο τον πρώτο μήνα του 2023.

Nέος έτος και η Θεσσαλονίκη είναι έτοιμη να ξεκινήσει δυναμικά τον Ιανουάριο του 2023 με μοναδικά θεατρικά, που περιμένουν να μας μαγέψουν.

 

Ο Ιανουάριος φαίνεται ότι μας καλεί σε άκρως ενδιαφέρουσες παραστάσεις, προετοιμάζοντάς μας για την ακόμα καλύτερη συνέχεια.

 

1.ΑΝΤΙΓΟΝΗ του Ζαν Ανούιγ, σε σκηνοθεσία Μαρία Πρωτόπαππα, (20,21,22 Ιανουαρίου 2023), Θέατρο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΝ

 

Μετά το πρώτο ανέβασμα στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης, η Μαρία Πρωτόπαππα προσεγγίζει σκηνοθετικά και ερμηνευτικά εκ νέου την “Αντιγόνη” του Ζαν Ανούιγ,.σε μια παράσταση που εξελίσσει ακόμα περισσότερο την αρχική ματιά της σκηνοθέτιδος. Αναλαμβάνοντας να αρθρώσει η ίδια το μεγαλύτερο μέρος των λόγων της Αντιγόνης, η σκηνοθέτις επιχειρεί ένα σχόλιο ανάμεσα στο σημαίνον και το σημαινόμενο της ύπαρξης της ηρωίδας. Υπάρχει η Αντιγόνη και κατά πόσο είναι αληθινή η επιθυμία-ανάγκη που τη γεννά;

 

 

Ερμηνεύουν οι Χρήστος Στέργιογλου, Γιάννης Τσορτέκης,  Δημήτρης Μαμιός, Δημήτρης Μαργαρίτης, η Μαρία Πρωτόπαππα,.στο πρόσωπο της οποίας ταυτίζεται ο ρόλος της σκηνοθέτιδος με τον ρόλο της Αντιγόνης, τον οποίο μοιράζεται επί σκηνής με την πρωτοεμφανιζόμενη Ηλέκτρα Μπαρούτα.

 

Η Αντιγόνη ως μυθικό πρόσωπο θέτει ένα γοητευτικό αίνιγμα ανά τους αιώνες. Τι την ωθεί να συγκρουστεί με την εξουσία; Πρώτος ο Σοφοκλής μετέφερε τον μύθο της στη θεατρική σκηνή το 441π.Χ. και.ο Γάλλος Συγγραφέας Ζαν Ανούιγ τον μετέπλασε κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου.

 

 Στην Ελλάδα παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1946-1947 στο Θέατρο Τέχνης,.σε σκηνοθεσία Καρόλου Κουν, με την Έλλη Λαμπέτη στον ομώνυμο ρόλο. 

 

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2023, 21:00

Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2023, 21:00

Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2023, 19:00

 

Τιμές εισιτηρίων

 Πλατεία  20 € , 18 €  (εξώστης – θεωρεία)

Φοιτητικό /Ανέργων / Αμέα :  15 €

 

Προπώληση

Ταμείο θεάτρου Αριστοτέλειον (Εθνικής Αμύνης 2, τηλ. 2310 262 051) & viva.gr  

 

2.Η Αυλή των θαυμάτων του Ιάκωβου Καμπανέλλη, Το Μιούζικαλ (19 – 26 Ιανουαρίου 2023), Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Η μεγάλη επιτυχία της περσινής σεζόν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και  στο Θέατρο ΠΑΛΛΑΣ,.έρχεται στη Θεσσαλονίκη, για λίγες  παραστάσεις. Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Ιάκωβου Καμπανέλλη, ο πολιτιστικός οργανισμός “Λυκόφως”, σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης,.παρουσιάζουν ένα σπουδαίο θεατρικό εγχείρημα, από τις 19 έως τις 26 Ιανουαρίου 2023.

 

 

Ο βραβευμένος με βραβείο “Κάρολος Κουν” σκηνοθέτης, Χρήστος Σουγάρης, και ο διεθνώς καταξιωμένος σολίστ και συνθέτης Στέφανος Κορκολής, υπογράφουν μια ιδιαίτερη εκδοχή του πιο εμβληματικού έργου του νεοελληνικού. θεάτρου, της “Αυλής των θαυμάτων”, σε μορφή μιούζικαλ. Μαζί τους, ένα μοναδικό επιτελείο συνεργατών και πρωταγωνιστών.

 

 

Ο Γεράσιμος Ευαγγελάτος στους στίχους, η Μαρίσσα  Τριανταφυλλίδου στη δραματουργία και ο Φωκάς  Ευαγγελινός στις χορογραφίες. Τα σκηνικά και τα κοστούμια υπογράφει η Ελένη  Μανωλοπούλου, ενώ τους φωτισμούς ο Αλέκος Αναστασίου.

 

Πρωταγωνιστούν Γιώργος Γάλλος, Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Κατερίνα Παπουτσάκη, Ρούλα Πατεράκη, Στεφανία Γουλιώτη, Μαρία Διακοπαναγιώτου και η διεθνής μέτζο σοπράνο. Ειρήνη Καράγιαννη. Μαζί τους η Φιλαρέτη Κομνηνού και ο Δημήτρης Πιατάς, σε έναν εξαιρετικό 17μελή θίασο. Στην διεύθυνση δεκαμελούς ορχήστρας, ο Αναστάσιος Συμεωνίδης.

 

 

Η Αυλή των θαυμάτων του Ιάκωβου Καμπανέλη είναι ένας ύμνος στην αέναη προσπάθεια του Έλληνα να ξεπεράσει τα στενά γεωγραφικά πλαίσια, να αποτινάξει τη διαρκή φτώχεια, να αντιμετωπίσει την έλλειψη σταθερότητας και να ριζώσει σε ένα τόπο όπου μπορεί να ευημερήσει…

 

 Η παράσταση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού στο πλαίσιο του Έτους Ιάκωβου Καμπανέλλη.

 

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:

ΠΕΜΠΤΗ 19/1 & ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20/1, 21.00

ΣΑΒΒΑΤΟ 21/1, 17.30 & 21. 00

ΚΥΡΙΑΚΗ 22/1, 19.00

ΤΕΤΑΡΤΗ 25/1, 19.00

ΠΕΜΠΤΗ 26/1, 21.00

 

Τιμές εισιτηρίων:

Vip  ΖΩΝΗ: 35 €

Α ΖΩΝΗ : 30 € 

Β ΖΩΝΗ : 25 € (20 € φοιτητές, Ανεργοι,Αμεα)

Γ ΖΩΝΗ : 20 € (15 €  Φοιτητές, Άνεργοι, Αμεα)

Δ ΖΩΝΗ : 15 € ΚΑΙ 12 €

 

Προπώληση : Εκδοτήρια Μεγάρου Μουσικής – τηλ. 2310 895 838 – www.tch.gr  & viva.gr

 

3. ΑΛΚΗΣΤΙΣ του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Έλενας Μαυρίδου (14 &  15 Ιανουαρίου 2023), Θέατρο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΝ

 

Η “Άλκηστις” του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Έλενας Μαυρίδου, μετά την επιτυχημένη παρουσίαση της στα πλαίσια της σειράς “Παραβάσεων” του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) τον Απρίλιο του 2022 και στην συνέχεια  στο Θέατρο Χώρος,  έρχεται στη Θεσσαλονίκη  για δύο παραστάσεις, το Σάββατο 14 και την Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2023 !

 

 

Με προσωπικό ύφος που εξερεύνησε η σκηνοθέτις στην παράσταση ο “Λάμπρος” του Διονύσιου Σολωμού (υποψήφια παράσταση για το βραβείο σκηνοθεσίας Κάρολος Κουν), η “Άλκηστις” είναι μια παράσταση με αναλογικού τύπου εργαλεία, όπως το επιδιασκόπιο και οι  χάρτινες φιγούρες μιας ναΐφ αισθητικής,. που παντρεύει τον υπέροχο ποιητικό λόγο του Ευριπίδη με τις live λύρες και την τεχνολογία του ήχου.

 

 

Ένα οπτικοακουστικό σύμπαν για την κατάδυση της ψυχής στον Άδη και τη γιορτή της ζωής. Μια παράσταση με χιούμορ που ακροβατεί ανάμεσα στην τραγωδία και το σατυρικό δράμα,. που διερευνά τα όρια των παραστατικών τεχνών, του θεάτρου και της περφόρμανς.

 

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:

Σάββατο  14/1, 21.00

& Κυριακή 15/1, 20.00

 
Τιμές εισιτηρίων:

20€, 17€  (Φοιτητικό, Ανέργων, ΑμΕΑ, +65)  & 15 €

Προπώληση: Ταμείο Θεάτρου ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΝ (Τηλ. 2310 262 051) & Viva.gr

 

4. ΔΕΣΠΟΙΝΙΣ ΧΑΟΣ της Δέσποινας Καλαϊτζίδου, σε σκηνοθεσία Αντώνη Καραγιάννη (21 και 22 Ιανουαρίου 2023), Θέατρο Metropolitan: The Urban Theater

 

Κάθε πρωί, η Άννα σηκωνόταν κι έστρωνε το κρεβάτι της προσεκτικά, σαν κάποιος να επέβλεπε την επίδοσή της. Πήγαινε κι έφευγε από τη δουλειά της πάντα στην ώρα της. Κάποτε, στα νιάτα της, είχε μπλεξίματα, αλλά αυτά είχαν πια περάσει. Τώρα, προσπαθούσε να ζήσει μια ήρεμη ζωή, μοναχική, ίσως από επιλογή, ίσως όχι. Ώσπου μια μέρα, το μέλλον έγινε ακόμα πιο αβέβαιο. Ένας φάκελος θα της αποκάλυπτε αν θα επιζούσε ή όχι. Τι σκέφτεται ένας άνθρωπος τη στιγμή αυτή; Πώς έρχεται η ροή των σκέψεων και των συναισθημάτων και πώς τις βάζεις σε μια τάξη; Και γιατί αυτό να ενδιαφέρει και κάποιον άλλον πέραν από εκείνη;

 

 Ένας εκρηκτικός μονόλογος μιας γυναίκας, που έρχεται συνειδητά αντιμέτωπη με το υποσυνείδητό της, προσπαθώντας να αντλήσει τη δύναμη που τόσο χρειάζεται σε ένα κομβικό σημείο της ζωής της.

 

 

Η θεατρική παράσταση “Δεσποινίς Χάος”, έχοντας ολοκληρώσει τα τελευταία χρόνια με επιτυχία μια σειρά εμφανίσεων, αποσπώντας το 3ο Βραβείο Κοινού στα  Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης 2019, επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη για δύο μόνο παραστάσεις, στη σκηνή του Θεάτρου Metropolitan. Σε μια καινούργια παραγωγή του έργου ο σκηνοθέτης Αντώνης Καραγιάνης με το εμπνευσμένο σκηνικό της Χρύσας Δαπόντε, προσφέρει μια νέα ανάγνωση του βραβευμένου κειμένου της Δέσποινας Καλαϊτζίδου.

 

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:

Σάββατο 21 Ιανουαρίου στις 21:00 και Κυριακή 22 Ιανουαρίου στις 20:00

Τιμή εισιτηρίου: 12 €, ηλεκτρονικά στο viva.gr & καθημερινά στο ταμείο του θεάτρου Metropolitan: The Urban Theater (Βασ. Όλγας 65 & Φλέμινγκ 2), Τηλ. 2311 284773

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath