Home / Wellness  / Diet & Fitness  / Μετάβαση από τη νηστεία στην… πραγματικότητα!

Μετάβαση από τη νηστεία στην… πραγματικότητα!

Ο απόλυτος οδηγός, που θα σε βοηθήσει στην ομαλή μετάβαση από τη νηστεία της Σαρακοστής στην πλήρη διατροφή.

 

Η ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή είναι υψίστης σημασίας. Κατά τη διάρκεια της νηστείας, ο οργανισμός προσαρμόζεται σε έναν διαφορετικό τρόπο διατροφής, με πιθανές επιδράσεις στον πεπτικό σωλήνα και στην ανοσολογική αντίδραση. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της νηστείας, οι περισσότεροι άνθρωποι τείνουν να καταναλώνουν λιγότερες θερμίδες από ό,τι καταναλώνουν στη συνήθη διατροφή τους και μπορεί να υπάρξουν αλλαγές στη μεταβολική τους λειτουργία. Είναι σημαντικό να γίνει σταδιακή επανεισαγωγή των ζωικών τροφών, καθώς ο οργανισμός σου και το πεπτικό σου σύστημα είναι ευάλωτα πλέον, έπειτα από την παρατεταμένη αποχή. Είναι ζωτικής σημασίας, λοιπόν, να επιστρέψεις αργά, σωστά και ισορροπημένα σε μια πλήρη διατροφή για να προστατεύσεις την υγεία σου. Ακολουθεί ο απόλυτος οδηγός, που θα σε βοηθήσει στην ομαλή μετάβαση από τη νηστεία της Σαρακοστής στην πλήρη διατροφή.

 

1. Δώσε χρόνο

Μην επιστρέφεις στην κανονική σου διατροφή πολύ γρήγορα. Ξεκίνα με μικρές μερίδες φαγητού και αύξησε σταδιακά την ποσότητα μέσα σε λίγες ημέρες. Το πεπτικό σου σύστημα χρειάζεται χρόνο για να προσαρμοστεί και έτσι θα αποφύγει την υπερφόρτωσή του.

 

2. Επικεντρώσου σε τρόφιμα ολικής αλέσεως

Κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής, μπορεί να έτρωγες πολλούς απλούς, λευκούς υδατάνθρακες. Κατά τη μετάβαση πίσω, φρόντισε να ενσωματώσεις στη διατροφή σου πιο σύνθετες, ολικής αλέσεως τροφές. Αυτές οι τροφές θα παρέχουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού σου και θα αποφύγεις τις ελλείψεις θρεπτικών συστατικών.

 

whole grain μετάβαση

 

3. Αύξησε την πρόσληψη νερού

Το νερό είναι απαραίτητο για να βοηθήσει το σώμα να αποβάλλει τις τοξίνες και να διατηρήσει τη σωστή πέψη. Στόχευσε σε τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό την ημέρα και απέφυγε τα ζαχαρούχα ποτά, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν καούρα.

 

4. Απέφυγε τα μεγάλα γεύματα

Η κατανάλωση μεγάλων γευμάτων μπορεί να προκαλέσει καούρα, ειδικά αν απείχες από ορισμένες τροφές για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αντ’ αυτού, προσπαθήστε να τρως μικρότερα γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

 

5. Συμπεριέλαβε προβιοτικά στη διατροφή σου

Κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής, μπορεί να είχες μειώσει την πρόσληψη τροφών που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το γιαούρτι, το οποίο είναι πλούσιο σε προβιοτικά. Η συμπερίληψη προβιοτικών στη διατροφή σου μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη ενός υγιούς μικροβιώματος του εντέρου και στην πρόληψη της καούρας.

 

μετάβαση

 

6. Μείωσε την πρόσληψη αλκοόλ και καφεΐνης

Το αλκοόλ και η καφεΐνη μπορούν να ερεθίσουν την επένδυση του στομάχου και να προκαλέσουν καούρα. Περιόρισε την πρόσληψη αυτών των ουσιών και σκέψου εναλλακτικές λύσεις, όπως το τσάι από βότανα ή το νερό.

 

7. Συμβουλέψου έναν διαιτολόγο – διατροφολόγο

Αν αντιμετωπίζεις επίμονες καούρες ή άλλα πεπτικά προβλήματα, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείς έναν επαγγελματία υγείας. Μπορεί να σε βοηθήσει να εντοπίσεις τη βασική αιτία του προβλήματος και να σου συστήσει τις κατάλληλες θεραπευτικές επιλογές.

 

Εν κατακλείδι, η μετάβαση από τη νηστεία σε μια ολοκληρωμένη διατροφή απαιτεί μια σταδιακή προσέγγιση και εστίαση σε τρόφιμα ολικής αλέσεως, πρόσληψη νερού και προβιοτικά. Η αποφυγή των μεγάλων γευμάτων, η μείωση της πρόσληψης αλκοόλ και καφεΐνης και οι συμβουλές ενός επαγγελματία υγείας, αν είναι απαραίτητο, μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της καούρας και στην προστασία της συνολικής σου υγείας. Μην ξεχνάς να ακούς το σώμα σου και να κάνεις προσαρμογές ανάλογα με τις ανάγκες σου, ώστε να διασφαλίσεις μια ομαλή μετάβαση.

 

Πηγές:

 

Το άρθρο “Μετάβαση από τη νηστεία στην… πραγματικότητα!” συντάχθηκε από την ομάδα της Restart Diet – Διαιτολόγοι – Διατροφολόγοι και δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στο CozyVibe.
Ακολουθήστε το Restart Diet σε InstagramFacebook & στο προσωπικό τους Site για οδηγίες σε σχέση με τη διατροφή σας, βίντεο με συνταγές & λύσεις για την οργάνωση της δίαιτάς σας.

[email protected]

ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΙ ΓΕΝΟΥΣ ΘΗΛΥΚΟΥ * Η Γεωργία: η κόρη του ‘‘ας κάνουμε ένα meeting’’! Διαιτολόγος Διατροφολόγος, ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης / Master practitioner in eating disorders, ΚΕΑΔΔ / Msc στην αθλητική διατροφή, Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος (in progress) * Η Γιώτα: η κόρη της πατέντας! Β. Διαιτολόγος Διατροφολόγος / Master practitioner in eating disorders, ΚΕΑΔΔ * Η Ναταλία: η κόρη της οργάνωσης! Διαιτολόγος Διατροφολόγος, ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης / FODMAP/ IBSmanagement dietitian, King’s College London * Η Ευγενία: η κόρη του ‘‘πρώτα όμως cafe’’! Διαιτολόγος Διατροφολόγος, Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος