Home / Wellness  / Mind  / Είναι η συμπόνια το “κλειδί” για μία ευτυχισμένη ζωή;

Είναι η συμπόνια το “κλειδί” για μία ευτυχισμένη ζωή;

συμπόνια
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Queensland ανακάλυψαν ότι η συμπόνια μπορεί να μειώσει την αυτοκριτική, το body shaming και την κατάθλιψη σε υπέρβαρους ή παχύσαρκους ενήλικες.

 

Πράγματι, η συμπόνια τείνει να δημιουργεί μία υγιή σχέση με τον εαυτό, μία σχέση που μας ακολουθεί από τη στιγμή της γέννησής μας… Οι μακροχρόνιες επιδράσεις της συμπόνιας προς τον εαυτό στην καθημερινή ζωή συμβάλλουν στη μείωση της κατάθλιψης, στην αύξηση της ευτυχίας,.της ικανοποίησης από τη ζωή και στην καλύτερη σωματική υγεία. Μάλιστα, υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ μυαλού και σώματος. Όταν συμπεριφερόμαστε στον εαυτό μας με ευγενικό τρόπο τότε μειώνονται τα επίπεδα της κορτιζόλης,.γεγονός που συμβάλλει στην καλή σωματική μας υγεία.

 

Ο Dr James Kirby, από τη Σχολή Ψυχολογίας του UQ, δοκίμασε ένα πρόγραμμα.θεραπείας με επίκεντρο τη συμπόνια,.διάρκειας 12 εβδομάδων, για να αλλάξει το πώς ένιωθαν οι συμμετέχοντες σχετικά με το σώμα τους.

 

Οι συμμετέχοντες ενθαρρύνθηκαν να χρησιμοποιούν φιλική και ενθαρρυντική γλώσσα,.αντί για έντονα επικριτικά ή επιθετικά συναισθήματα. Φαίνεται απλό, ωστόσο όλοι πέφτουμε στην παγίδα να μιλάμε κριτικά για τον εαυτό μας, για να προσπαθήσουμε να παρακινήσουμε την αλλαγή. Ωστόσο, αυτό μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την ψυχική υγεία και ευεξία. Σύμφωνα με την έρευνα, το μοντέλο θεραπείας της συμπόνιας παρέχει στους ανθρώπους.τα “εργαλεία” για να αναπτύξουν μια συμπονετική σχέση με το σώμα τους, ανεξάρτητα από το βάρος, το μέγεθος ή το σχήμα.

 

Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι το πρόγραμμα μείωσε επιτυχώς τη ντροπή και την αυτοκριτική του σωματικού βάρους,.αύξησε την αυτοσυμπόνια, ενώ το 66% των συμμετεχόντων παρουσίασαν κλινική βελτίωση στην κατάθλιψη.

 

Ο Dr Kirby είπε ότι τα άτομα που ταξινομούνται ως υπέρβαρα ή παχύσαρκα ντρέπονται συχνά για την εμφάνισή τους και ως αποτέλεσμα είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν κατάθλιψη ή άγχος. “Στους δυτικούς πολιτισμούς, η εξωτερική εμφάνιση των ανθρώπων υπόκειται σε έντονο έλεγχο,.ιδιαίτερα με την άνοδο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Η έκθεση σε αμείλικτες αρνητικές κοινωνικές αντιλήψεις σχετικά με το σωματικό βάρος,.το μέγεθος και το σχήμα αφήνει πολλούς ανθρώπους να αισθάνονται ευάλωτοι και να ντρέπονται για το πώς φαίνονται και πώς τους βλέπουν οι άλλοι. Αν νιώθεις ντροπή για την εμφάνισή σου και νιώθεις κατάθλιψη εξαιτίας αυτού, δε φταις εσύ. Προγράμματα όπως η θεραπεία με επίκεντρο.τη συμπόνια μπορούν να προσφέρουν μια πιθανή διέξοδο, βοηθώντας στην ενθάρρυνση μιας πιο υποστηρικτικής και.επικυρωτικής σχέσης με τον εαυτό και αυτό θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά”.

 

Πηγή: Science Direct

[email protected]

“I always loved aesthetics. Not particularly fashion. But an idea of Beauty.” Miuccia Bianchi Prada