Home / Lifestyle  / Cozy Views  / Μία ροζ ελληνική σημαία, βαμμένη με αίμα ή με ντροπή;

Μία ροζ ελληνική σημαία, βαμμένη με αίμα ή με ντροπή;

ροζ ελληνική σημαία

Ένα συμβολικό έργο με μία ροζ ελληνική σημαία είναι αρκετό για να αποδειχθεί ότι σε αυτήν τη χώρα κυριαρχεί η λογοκρισία.

 

Κουράστηκα να ντρέπομαι για τη χώρα. Η φράση που έγινε συνήθεια… Ποια ήταν η αφορμή για να την πω ξανά; Πριν δυο μέρες η εικαστικός Georgia Lale παρουσίασε σε έκθεση στο Γενικό Προξενείο της Νέας Υόρκης το καινούργιο της project. Πρόκειται για μία συμβολική ροζ ελληνική σημαία, η οποία υφάνθηκε από σεντόνια που της δώρισαν κακοποιημένες γυναίκες. Όπως ήταν αναμενόμενο, το ΣΥΜΒΟΛΙΚΟ έργο “έπεσε θύμα” της λογοκρισίας και αποσύρθηκε. Θεωρήθηκε ότι προσβάλλει το έθνος και τα σύμβολά του. Και όλο αυτό αποδεικνύει ότι πάντα θα δίνουμε σημασία στα λάθος πράγματα.

 

 

Γιατί μας φαίνεται ένα συμβολικό εικαστικό έργο προσβλητικό και όχι όλα όσα έχουν συμβεί στη χώρα μας;. Γιατί δεν μας αναστατώνουν οι γυναικοκτονίες και οι κακοποιημένες γυναίκες;. Ως πότε θα βγάζουμε μίσος και επικριτικά σχόλια σε ανθρώπους και κινήσεις που μόνο καλό θέλουν να κάνουν; Δυστυχώς, δεν είναι λίγοι οι πολίτες αυτής της χώρας που δε χάνουν ευκαιρία να δείχνουν την ενοχλημένη τους αντίδραση σε οτιδήποτε διαφορετικό,.σε οτιδήποτε δε βρίσκεται μέσα στα “λογικά” και συνηθισμένα που έχουν ορίσει.

 

Η Georgia Lale προσπάθησε να δείξει στην Ελλάδα –.και όχι μόνο – το πόσο σημαντικό είναι το ζήτημα της κακοποίησης των γυναικών. Έδειξε πολύ περισσότερο ενδιαφέρον από το μηδαμινό του κράτους. Για την ίδια, αλλά και για εμάς, οι γυναίκες αυτές είναι σύγχρονες ηρωίδες, που ζητούν τα αυτονόητα. Ωστόσο, εδώ αυτά δεν έχουν πλέον σημασία. Τα σύμβολα βρίσκονται σε μάχη με την ανθρώπινη αξία και σχεδόν πάντα καταφέρνουν να κερδίζουν. Και από την άλλη η τέχνη παλεύει να μιλήσει στην ψυχή μας και να μας ξυπνήσει και κάποιοι παλεύουν να τη σωπάσουν… Ας μην τους αφήσουμε.

 

[email protected]

"I believe, every day, you should have at least one exquisite moment." -Audrey Hepburn Σινεφίλ, πεισματάρα και υπερβολικά αισιόδοξη. Ονειρεύομαι μια ζωή γεμάτη μόδα και ταξίδια.