Home / Cozyhome  / Architecture  / Κατοικίες που καταρρίπτουν τον νόμο της βαρύτητας!

Κατοικίες που καταρρίπτουν τον νόμο της βαρύτητας!

Από τη Μελβούρνη της Αυστραλίας μέχρι και τη Νέα Υόρκη, αυτές οι κατοικίες μοιάζουν να αψηφούν τον νόμο της βαρύτητας, εντυπωσιάζοντας με την αρχιτεκτονική τους!

 

Αν ο Ισαάκ Νεύτων ζούσε στο σήμερα και βρισκόταν στη θέα των παρακάτω κατοικιών, πιθανότατα να είχε αναθεωρήσει πολλά για τη συγκλονιστική ανακάλυψή του περί βαρύτητας.

 

Οι αρχιτέκτονες των συγκεκριμένων κατοικιών βάδισαν σε αντισυμβατικά μονοπάτια. Έτσι, κατάφεραν να σχεδιάσουν και να δημιουργήσουν σύγχρονα αρχιτεκτονικά αριστουργήματα.

 

Οι παρακάτω κατοικίες αποτελούν τον ορισμό της καινοτόμου αρχιτεκτονικής σύλληψης. Αποδεικνύουν πως η αρχιτεκτονική, ίσως και να μπορεί να καταρρίψει τον νόμο της βαρύτητας με τον πιο δημιουργικό τρόπο.

 

1. Jackson Clements Burrows, Μελβούρνη

Οι Αυστραλοί αρχιτέκτονες Jackson Clements Burrows δίνουν μια νέα οπτική για την κατοικία, συνδυάζοντας business & party. Η μπροστινή όψη του λεγόμενου Trojan House δεν έχει κάτι το ιδιαίτερο και διαφορετικό σε σύγκριση με τα γύρω τούβλινα σπίτια. Όμως, το πίσω μέρος της κρύβει μια μεγάλη έκπληξη, με μία προσθήκη που μοιάζει βγαλμένη από το μέλλον. Μία τεράστια προέκταση σε μεγάλο ύψος από το έδαφος! Το σπίτι ονομάστηκε Trojan House, καθώς σαν άλλος Δούρειος Ίππος, όταν κλείνουν τα παντζούρια της προέκτασης, οι ιδιοκτήτες βλέπουν έξω, αλλά κανείς δεν μπορεί να δει τι συμβαίνει μέσα στην κατοικία.

 

varythta

Photo: Emma Cross

 

2. Clavel Arquitectos Asociados, Iσπανία

Οι αρχιτέκτονες Clavel Arquitectos Asociados δημιούργησαν το Crossed House στην ισπανική πόλη Murcia, αντλώντας έμπνευση από τα παιδικά τουβλάκια. Τα αληθινά “τουβλάκια” από τσιμέντο με τις στρογγυλεμένες γωνίες είναι τοποθετημένα με τέτοιον τρόπο, ώστε το πιο ψηλό από αυτά να ακουμπάει στο κάτω του, δημιουργώντας γωνία 35 μοιρών. Έτσι, εξασφαλίζεται άπλετη σκιά πλάι στον χώρο της πισίνας, εκτός από ένα υπέροχο οπτικό αποτέλεσμα.

 

Photo: David Frutos

 

3. MVRDV, Aγγλία

Το διάσημο ολλανδικό studio MVRDV δημιούργησε μια μοναδική κατοικία, στο γραφικό Suffolk της Αγγλίας. Η κατοικία Balancing House μπορεί στο σχήμα και στη συνολική κατασκευή της να ακολουθεί παραδοσιακές νόρμες, όμως, καταλήγει να “κρέμεται” πάνω από τον λόφο. Το μυστικό της κατασκευής της βρίσκεται στα βαρύτερα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί για το χτίσιμο του μέρους της κατοικίας, που ακουμπά πάνω στο έδαφος.

 

Photo: Chris Wright

 

4. Rafael Viñoly Architects, Nέα Υόρκη

Στο Waccabuc της Νέας Υόρκης, περίπου μια ώρα από το Manhattan, δημιούργησαν οι οραματιστές Rafael Viñoly Architects. Αντλώντας έμπνευση από την αρχική δομή της υπάρχουσας κατοικίας του 1954, σχεδίασαν μια νέα, οι κύριοι χώροι της οποίας “αιωρούνται” πάνω από το έδαφος, θυμίζοντας δεντρόσπιτο.

 

Photo: Brad Feinknopf

 

5. Idis Turato, Κροατία

Οι περισσότερες βίλες στην κροατική Opatija Riviera είναι χτισμένες στην άκρη της πλαγιάς. Αντιθέτως, το Nest and Cave House, σε σχεδιασμό του Κροάτη αρχιτέκτονα Idis Turato, είναι κρυμμένο. Έτσι, έχτισε μια κατοικία με δύο μόνο δομικά στοιχεία, ώστε να μην μπορεί κανείς να διακρίνει από την μπροστινή πλευρά την έντονη γωνιακή κατασκευή του δεύτερου κομματιού. Το κοινό σημείο με τις γύρω κατοικίες είναι ότι το σπίτι είναι σε διαρκή “επικοινωνία” με τον ήλιο και τις σκιές, ανάλογα με την ώρα της ημέρας.

 

Photo: Sandro Lendler

 

6. Drew Mandel Architects, Kαναδάς

Ονομάζεται Cedarvale Ravine House και έχει σχεδιαστεί από τους Drew Mandel Architects. Η κατοικία έχει άπλετη θέα στη χαράδρα Cedarvale και επιτρέπει τη διαρκή παρουσία του φυσικού φωτός σε κάθε χώρο, χάρη στα μεγάλα ανοίγματα. Ο αυστηρός γεωμετρικός χαρακτήρας της αποτελεί τον ορισμό του μοντερνισμού. Ο πάνω όροφος μοιάζει να βγαίνει μέσα από την κατασκευή του κάτω, ενώ αιωρείται μαγικά πάνω από την πισίνα.

 

Photo: Studio Shai Gil

 

6+1. Yousupova, Πολωνία

Οι Ουκρανοί αρχιτέκτονες Yousupova σχεδίασαν ένα αριστούργημα, μέσα στα μυστηριακά δάση του Zakopane στην Πολωνία. Αν και το deck σε συνδυασμό με τις μεγάλες επιφάνειες από ανακλαστικό γυαλί φωνάζουν μοντερνισμό, το ξύλο και η πέτρα που έχουν χρησιμοποιηθεί “μπλέκονται” αρμονικά με το γύρω φυσικό τοπίο.

 

 

Πηγή: Architectural Digest

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath