Home / Wellness  / Diet & Fitness  / Θέλεις να ξεκινήσεις Crossfit; Ό,τι χρειάζεται να ξέρεις απλά και πρακτικά

Θέλεις να ξεκινήσεις Crossfit; Ό,τι χρειάζεται να ξέρεις απλά και πρακτικά

Crossfit
Αν επιθυμείς να ξεκινήσεις Crossfit, πρέπει να γνωρίζεις ότι είναι ένα είδος γυμναστικής που συνδυάζει διάφορα ερεθίσματα με στόχο τη μέγιστη δυνατή βελτίωση όλων των παραγόντων της φυσικής κατάστασης.

 

Το Crossfit προετοιμάζει το σώμα στο να μπορεί να ανταπεξέλθει σε διάφορες προκλήσεις και να επιτύχει τους στόχους που έχει ο καθένας, είτε αυτοί είναι η βελτίωση της γενικής φυσικής κατάστασης, η απώλεια βάρους, η αύξηση της μυϊκής μάζας, ή η βελτίωση της αθλητικής επίδοσης.

 

Γράφει ο Στέλιος Κωστάκης, Γυμναστής, Καλλιθέα

 

Η προπόνηση Crossfit είναι υψηλής έντασης και από τη φύση του είναι ανταγωνιστικό, καθώς ο ασκούμενος καλείται να εκτελέσει τις ασκήσεις με το λιγότερο δυνατό διάλειμμα. Ωστόσο, το πόσο ανταγωνιστικά θα το αντιμετωπίσει κάποιος, είναι κάτι που επαφίεται στη δική του διάθεση. Η ένταση της προπόνησης και το πόσο δύσκολη είναι, ορίζεται κατά πολύ από το πόσο θέλει να πιεστεί ο ασκούμενος.

 

 

8 βασικά πράγματα που θα ήταν χρήσιμο να γνωρίζεις για να ξεκινήσεις CrossFit

 

Εξοπλισμός

Στην περίπτωση αυτού του είδους προπόνησης δε χρησιμοποιούνται όργανα όπως στο γυμναστήριο. Υπάρχει ασκησιολόγιο με χρήση εξωτερικής επιβάρυνσης, που μπορεί να είναι μπάρες, αλτήρες, μπάλες με άμμο κ.α. Ασκησιολόγιο με το βάρος του σώματος, σε μονόζυγα, κρίκους και έδαφος. Ασκήσεις αερόβιες όπως το τρέξιμο, το σχοινάκι και κάποιες με τη χρήση εργόμετρων (κωπηλατικό, ποδήλατο κ.α.).

 

Τεχνική

Πριν ξεκινήσεις οποιοδήποτε πρόγραμμα CrossFit, είναι σημαντικό να μάθεις τη σωστή τεχνική εκτέλεσης των κινήσεων. Σε αυτό θα πρέπει να εμπιστευτείς κάποιον προπονητή ή κάποιο γυμναστήριο που θα επιλέξεις, ώστε να υπάρχει ασφάλεια και να αποφύγεις τους τραυματισμούς. Οι ασκήσεις που θα μάθεις είναι απαιτητικές και χρειάζεται αρκετός χρόνος για να εξοικειωθείς με τις τεχνικές. Το παρελθόν στην άσκηση σίγουρα είναι βοηθητικό αλλά όχι απαραίτητο. Ωστόσο, ο αρχάριος που δεν έχει ασκηθεί θα χρειαστεί παραπάνω χρόνο μέχρι να μάθει να καταλαβαίνει το σώμα του.

 

Προσαρμογή

Όλες οι ασκήσεις μπορούν να κλιμακωθούν με σκοπό να ταιριάξουν στις ανάγκες και δυνατότητες του ασκούμενου. Είναι φυσιολογικό να μην μπορεί κάποιος από την αρχή να κάνει έλξεις ή τις πιο εξεζητημένες ολυμπιακές άρσεις. Υπάρχει πάντα η δυνατότητα να τροποποιηθούν οι ασκήσεις, ώστε να έχουν το κατάλληλο ερέθισμα ανάλογα τον ασκούμενο.

 

Ομαδική προπόνηση

Δεν πρόκειται για ένα είδος προπόνησης όπου το πρόγραμμα εκτελείται από όλους ταυτόχρονα. Στα γυμναστήρια Crossfit, ναι μεν δουλεύει όλο το τμήμα ταυτόχρονα, αλλά ο καθένας γυμνάζεται με τον δικό του ρυθμό. Έχει τον δικό του εξοπλισμό και πιέζεται όσο εκείνος θέλει, χωρίς να παίζει ρόλο το επίπεδο και η διάθεση των άλλων. Άλλωστε, όπως είπαμε, απευθύνεται σε όλους και δε γίνεται όλοι να έχουν τον ίδιο στόχο και δυνατότητες.

 

Ρουχισμός

Δε χρειάζεσαι για αρχή τίποτα παραπάνω από τα ρούχα και τα παπούτσια που θα χρησιμοποιούσες σε κάποιο γυμναστήριο. Στην πορεία ίσως θελήσεις να πάρεις κάποιο περαιτέρω εξοπλισμό που θα σε βοηθήσει αλλά χωρίς να είναι απαραίτητο.

 

Ανάπαυση

Η ξεκούραση είναι το ίδιο σημαντική με την άσκηση. Δώσε στο σώμα σου τον απαραίτητο χρόνο να αναρρώσει μετά από έντονες προπονήσεις. Μόνο έτσι θα έρθουν τα επιθυμητά αποτελέσματα και θα αποφύγεις τους τραυματισμούς υπέρχρησης.

 

Διατροφή

Η διατροφή βελτιστοποιεί τα αποτελέσματα από την άσκηση. Δε χρειάζεται να γίνει εμμονή και να προσεχθεί ταυτόχρονα με το ξεκίνημα ενός προπονητικού πλάνου. Αν κάποιος επιλέξει να ξεκινήσει Crossfit, ενώ πριν δεν προπονούταν, είναι από μόνο του μια αλλαγή προς τη θετική κατεύθυνση. Ωστόσο, η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο και στην ταχύτερη ανάρρωση και στις καλύτερες προσαρμογές από το ερέθισμα της άσκησης.

 

Συνεχής εξέλιξη

Ο ασκούμενος του Crossfit πάντα έχει περιθώρια βελτίωσης. Η εξέλιξη δε σταματά ποτέ. Πάντα μπορούν να βελτιωθούν τεχνικές και επιδόσεις. Σε συνδυασμό με το ότι καλύπτει πλήρως όλους τους παράγοντες της φυσικής κατάστασης, το καθιστά ένα είδος που προπόνησης που μπορεί κάποιος να κάνει σε όλο τον προπονητικό του βίο.

 

Αν θέλεις να βελτιώσεις γενικά τη φυσική σου κατάσταση, να χάσεις βάρος, να αναπτυχθείς μυϊκά, να μάθεις νέες δεξιότητες και ταυτόχρονα να μη βαριέσαι την προπόνησή σου, το Crossfit ίσως είναι μια καλή επιλογή για εσένα.

 

 

 

Πηγή άρθρου: Fitness Motivation Hellas 

[email protected]

Your Premium Lifestyle Digital Destination! Do you feel the VIBE?