Home / Wellness  / Health  / Η συνήθεια που πρέπει να υιοθετήσεις στις γιορτές

Η συνήθεια που πρέπει να υιοθετήσεις στις γιορτές

reading literature
Το διάβασμα είναι μία συνήθεια που όπως οτιδήποτε στη ζωή μας γίνεται συνήθεια, γίνεται καλύτερο και πιο ωφέλιμο, με την πάροδο του χρόνου. 

 

Κατά την εορταστική περίοδο, είναι επακόλουθο να μη θέλεις να ακολουθήσεις τους ρυθμούς της καθημερινότητας. Δεν είναι τυχαίο πως τα παιδιά αποφεύγουν το διάβασμα, όταν αυτό δεν είναι υποχρεωτικό. Έτσι συμβαίνει και με τους ενήλικες. Μη έχοντας μαθητικές, φοιτητικές ή κάποιου άλλου είδους υποχρεώσεις, οι οποίες απαιτούν την διατήρηση της συνήθειας του διαβάσματος, την εγκαταλείπουν. Ωστόσο, ίσως αυτό που εγκαταλείπουμε να είναι και αυτό που μακροπρόθεσμα θα επιδράσει καλύτερα στην προσωπική μας ανάπτυξη.

 

Ίσως μάλιστα είναι αυτό που πρέπει να γίνει ως πρώτο βήμα. Να ενθαρρύνουμε τα παιδιά κατά την εορταστική περίοδο, αλλά και σε κάθε περίοδο που φαίνεται να εγκαταλείπουν την ανάγνωση προς την αντίθετη κατεύθυνση. Ενδεχομένως, να είναι αυτή η αρχή για να διαμορφώσουμε μία νέα γενιά ανθρώπων που επιλέγει συνήθειες με οφέλη. Άλλωστε, το να γίνεις μέλος μίας βιβλιοθήκης, δε κοστίζει τίποτα. 

 

Παρακάτω θα δεις μερικά από τα οφέλη της ανάγνωσης. 

 

kids and literature the healthy habit

 

◊ Η ανάγνωση βελτιώνει την εστίαση και τη συγκέντρωσή σας

 

Το Διαδίκτυο έχει φέρει επανάσταση στον κόσμο μας, αλλά υπάρχει και ένα τεράστιο μειονέκτημα. Για πολλούς από εμάς, ένα μεγάλο μέρος της ημέρας μας αφιερώνεται σε σερφάρισμα, συνομιλίες, παρακολούθηση βίντεο, ανάγνωση περιττών meme εικόνων στο διαδίκτυο. Δεν είναι περίεργο που οι άνθρωποι γίνονται πιο ανυπόμονοι και χάνουν την εστίασή τους.

Ωστόσο, η ανάγνωση βιβλίων είναι μια από εκείνες τις εποικοδομητικές συνήθειες που μας βοηθούν να βελτιώσουμε τη συγκέντρωσης μας και να μειώσουμε τη διάσπαση της προσοχής μας. Επιπλέον, συμβάλει, στην εκπαίδευση και στην εκγύμναση του εγκεφάλου μας. 

 

◊ Το διάβασμα βελτιώνει τη συναισθηματική σας υγεία

 

Τα βιβλία είναι γεμάτα συναισθήματα. Από τη μία πλευρά, μπορούν να μας κάνουν χαρούμενους, από την άλλη λυπημένους, ζηλιάρηδες, αγαπημένους, προδομένους και ούτω καθεξής! Τα βιβλία είναι επομένως ένας συνδυασμός διαφορετικών ανάμεικτων συναισθημάτων που τελικά μας βοηθούν να αναπτυχθούμε συναισθηματικά!

 

Το διάβασμα σας βοηθά να αναπτύξετε τη μνήμη σας

reading makes you smarter

 

Υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να θυμόμαστε όταν διαβάζουμε ένα βιβλίο. Από το όνομα των χαρακτήρων, μέχρι τις σημαντικότερες συνομιλίες. Η ικανότητα της διατήρησης αυτών των πληροφοριών βελτιώνεται συνεχώς, όσο συνεχίζεται την ανάγνωση. Έτσι, ο εγκέφαλος σας, μαθαίνει να συγκρατεί σημαντικές πληροφορίες, που δεν αφορούν μόνο στην εκάστοτε ιστορία αλλά και από τη πραγματική σας ζωή. Εκπαιδεύετε και βελτιώνετε συνεπώς έμμεσα η μνήμη σας.

 

Η ανάγνωση διευρύνει τις γνώσεις των αναγνωστών και τους κάνει πιο έξυπνους
literature and creativity

 

Τα βιβλία είναι μια πλούσια πηγή πληροφοριών. Με κάθε βιβλίο που διαβάζετε, μαθαίνετε νέα πράγματα. Όσο περισσότερο διαβάζετε, τόσο περισσότερα γνωρίζετε για διαφορετικούς ανθρώπους, τις συμπεριφορές και τις εμπειρίες τους, διαφορετικά μέρη, διαφορετικές κουλτούρες και γεγονότα που δεν θα γνωρίζατε, αν δεν είχατε πρόσβαση σε αυτά.

 

Τέλος, το διάβασμα διευρύνει τη φαντασία σας και ενισχύει τη δημιουργικότητά σας με τρόπο που άλλα ερεθίσματα της καθημερινότητας δε μπορούν. Ακόμα να ξεκινήσετε την ανάγνωση;

 

[email protected]

“But how could you live and have no story to tell?” ― Fyodor Dostoevsky, White Nights