Home / Family  / Υπερτροφές για… μελέτη

Υπερτροφές για… μελέτη

Η μελέτη έχει μπει για τα καλά στην… ημερήσια διάταξη. Πώς μπορούμε, όμως, να βοηθήσουμε τα παιδιά να αποδώσουν καλύτερα στις μαθητικές τους υποχρεώσεις μέσω της διατροφής;

 

Όλοι γνωρίζουμε ότι πρέπει να τρώμε πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα, για να είμαστε υγιείς. Γνωρίζουμε, όμως, ότι υπάρχουν τροφές, που δεν διατηρούν μόνο το σώμα, αλλά και το… πνεύμα σε φόρμα; Στην πραγματικότητα, το φαγητό είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες, που επηρεάζουν το πόσο παραγωγική είναι η μελέτη. Και οι 5 υπερτροφές, που ακολουθούν, παίρνουν… άριστα στην περιεκτικότητα θρεπτικών συστατικών, πολύτιμων για τη μαθητιώσα νεολαία!

 

Κάτι ήξερε ο Ποπάι

 

meleti spanaki

 

Τα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι και το kale, είναι γεμάτα με πολλές βιταμίνες και μέταλλα, που ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου. Το μαγνήσιο βοηθά στον καλό ύπνο. Η απώλεια ποιοτικού ύπνου μπορεί να κάνει τα παιδιά επιρρεπή σε λάθη την επόμενη μέρα. Ο σίδηρος αυξάνει την οξυγόνωση του σώματος και συμβάλλει στην αύξηση της εγκεφαλικής δραστηριότητας. Οι βιταμίνες A, C και K βελτιώνουν την υγεία των κυττάρων του εγκεφάλου και βοηθούν στη διατήρηση της φαιάς ουσίας σε κορυφαία κατάσταση.

 

Μικροί, αλλά θαυματουργοί

 

meleti chia seeds

 

Ένα κουταλάκι του γλυκού από τους μικροσκοπικούς σπόρους chia διαθέτει 720mg ωμέγα-3 -σχεδόν όσο και ένα κουταλάκι του γλυκού μουρουνέλαιο! Επίσης, αυτά τα σποράκια είναι full σε πρωτεΐνη, η οποία είναι σημαντική για τη διαδικασία αποθήκευσης θρεπτικών συστατικών στο σώμα. Βάλτε τους σε σαλάτες, γιαούρτι ή σπιτικά κέικ και… απογειώστε τη μελέτη!

 

Όσο πιο λιπαρά, τόσο καλύτερα

 

study salmon

 

Ο σολομός, η σαρδέλα και το σκουμπρί είναι εξαιρετικές πηγές λιπαρών οξέων, όπως τα ωμέγα-3. Τα λιπαρά οξέα συμβάλλουν στη δημιουργία εγκεφαλικών και νευρικών κυττάρων και έχουν συνδεθεί με την ενίσχυση της μνήμης. Έτσι, μαγειρεύοντας κάποιο λιπαρό ψάρι, τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα, βοηθάμε τους μικρούς μας να θυμούνται όλα όσα διδάχθηκαν στην τάξη.

 

Αντιοξειδωτική γλύκα

 

meleti dark chocolate

 

Η μαύρη σοκολάτα (με ποσοστό 70% κακάο ή περισσότερο) είναι κάτι περισσότερο από μια γλυκιά απόλαυση. Μπορεί να βοηθήσει στη μελέτη, γιατί έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, που αυξάνουν τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο. Η κατανάλωσή της απελευθερώνει επίσης ενδορφίνες, που ανεβάζουν τη διάθεση. Φροντίστε, όμως, να τη δίνετε με μέτρο στους μικρούς μαθητές και όχι σε καθημερινή βάση.

 

Go nuts for nuts

 

study almonds walnuts

 

Οι ξηροί καρποί -ιδιαίτερα τα καρύδια και τα αμύγδαλα- είναι πλούσιοι σε βιταμίνες και πρωτεΐνες. Έτσι, μπορούν να βοηθήσουν στη διαύγεια του μυαλού, άρα και στη μελέτη. Επιπλέον, είναι γεμάτοι με υγιή λίπη και φυτικές ίνες, που βοηθούν στην εξισορρόπηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Αυτό σημαίνει ότι δίνουν το αίσθημα του κορεσμού για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

 

Μια μπανάνα την ημέρα

 

meleti banana

 

Καλό το μήλο, αλλά η μπανάνα καλύτερη! Χάρη στη μεγάλη περιεκτικότητά της σε κάλιο, η μπανάνα είναι κύριος ενισχυτής ενέργειας.Το κάλιο βοηθά στην απομάκρυνση της σωματικής και ψυχικής κόπωσης και διατηρεί το μυαλό σε εγρήγορση. Συμβάλλει, επίσης, στη ρύθμιση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης, η οποία μπορεί να μειώσει τα επίπεδα άγχους.

 

Προσθέστε αυτά τα τρόφιμα στη διατροφή των παιδιών σας (και τη δική σας) και να είστε σίγουροι πως η καθημερινή μελέτη θα γίνεται σε χρόνο μηδέν. Και, φυσικά, μην ξεχνάτε την ενυδάτωση, γιατί το νερό είναι απαραίτητο για τη μεταφορά των θρεπτικών συστατικών στο σώμα.

[email protected]

“I must be a mermaid, Rango. I have no fear of depths and a great fear of shallow living.” Anais Nin