Home / Wellness  / Health  / Η πιο πρωτοποριακή τεχνολογία υπερήχου στην πρόληψη και διάγνωση του καρκίνου του μαστού

Η πιο πρωτοποριακή τεχνολογία υπερήχου στην πρόληψη και διάγνωση του καρκίνου του μαστού

Στα πλαίσια του μήνα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού βάζουμε ένα “λιθαράκι” στις δράσεις που τον αφορούν, μεταδίδοντας την τεράστια σημασία της πρόληψης. Η τελευταία επιτυγχάνεται με επισκέψεις στον γιατρό και πραγματοποίηση εξετάσεων.

 

Παρακάτω παρουσιάζεται η πιο πρωτοποριακή τεχνολογία υπερήχου στην πρόληψη και διάγνωση του καρκίνου του μαστού. Στο ιατρείο της Γλυκερίας Μπουλογιάννη θα βρείτε, τον μοναδικό στη Βόρεια Ελλάδα, Αυτόματο Τρισδιάστατο Υπέρηχο Μαστού 3D-ABVS.

 

Στον σύγχρονο προληπτικό έλεγχο, καθοριστικός είναι ο ρόλος του Αυτόματου Τρισδιάστατου Υπερήχου Μαστού  3D-ABVS ( Automated Breast Volume Scanner). Ο 3D-ABVS αποτελεί την πιο προηγμένη και καινοτόμο τεχνολογία υπερήχου στην πρόληψη και διάγνωση του καρκίνου του μαστού, παρέχοντας υψηλή ευκρίνεια και λεπτομερή χαρτογράφηση των μαστών. Χωρίς πόνο, χωρίς ακτινοβολία και μέσα σε λίγα μόνο λεπτά, ο 3D-ABVS είναι σε θέση να εντοπίσει ακόμη και πολύ μικρές βλάβες, οι οποίες μπορεί να “χαθούν” στον απλό 2D υπέρηχο ή την μαστογραφία. Έκανε την εμφάνιση του τα τελευταία χρόνια στην Αμερική και βρίσκεται στο ιατρείο της κας Γλυκερία Μπουλογιάννη, στη Βόρεια Ελλάδα.

 

 

Βασικά χαρακτηριστικά και πλεονεκτήματα του 3D- ABVS :

 

– Aποτελεί πρωτοποριακή μέθοδο τρισδιάστατης απεικόνισης του μαστού που συμβάλλει καθοριστικά στην ακριβή χαρτογράφηση του και στον εντοπισμό της βλάβης, με αποτέλεσμα την αύξηση της διαγνωστικής ακρίβειας.

– Σημαντικό πλεονέκτημα συγκριτικά με τον απλό 2D-υπέρηχο είναι η εκτίμηση της ανατομίας του μαστού σε στεφανιαίο επίπεδο, από το δέρμα μέχρι το θωρακικό τοίχωμα με λεπτές τομογραφικές τομές 1 mm. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ανίχνευση ακόμη και πολύ μικρών βλαβών που μπορεί να “χαθούν” στην μαστογραφία ή τον απλό υπέρηχο. Η στεφανιαία λήψη βοηθάει, επιπλέον, στο να εντοπισθεί σωστά η θέση της βλάβης στο μαστό, διευκολύνοντας έτσι τον χειρούργο, σε περίπτωση χειρουργικής επέμβασης.

– Χωρίς ακτινοβολία, χωρίς πόνο και μέσα σε λίγα μόνο λεπτά επιτυγχάνεται η απεικόνιση και των δύο μαστών. Συνολικά η εξέταση, ανάλογα με τον τύπο και το μέγεθος του μαστού, διαρκεί 8-10 λεπτά και για τους δύο μαστούς.

 

 

– Η κεφαλή του τρισδιάστατου υπέρηχου είναι 15 cm, πολύ μεγαλύτερο από τον απλό υπέρηχο που είναι μόλις 5 cm, με αποτέλεσμα την κάλυψη ολόκληρου του μαστού με μια μόνο λήψη.

– Η εξέταση γίνεται από εξειδικευμένο χειριστή και επειδή οι λήψεις είναι αυτοματοποιημένες από τον υπολογιστή του μηχανήματος η πιθανότητα του ανθρώπινου λάθους εκμηδενίζεται.

– Οι λήψεις  αποθηκεύονται στο ιστορικό του κάθε ασθενούς και μπορούν ανά πάσα στιγμή να χρησιμοποιηθούν από τον εξειδικευμένο ιατρό για σύγκριση με παλαιότερες εξετάσεις. Με την ολοκλήρωση της εξέτασης γίνεται αποθήκευση περίπου 3000 εικόνων κάτι που δεν μπορεί να γίνει στον απλό υπέρηχο.

– Ο 3D-ABVS της εταιρίας Siemens, περιλαμβάνει και τον απλό 2D-υπέρηχο. Επομένως, σε περίπτωση εντοπισμού βλάβης στον τρισδιάστατο υπέρηχο, ο γιατρός μπορεί να εστιάσει σε αυτήν και να την μελετήσει σε βάθος, με την βοήθεια του απλού υπερήχου.

– Aποτελεί μία νέα διαγνωστική προσέγγιση του μαστού και ανιχνεύει 40% περισσότερους καρκίνους, ιδιαίτερα σε γυναίκες με πυκνό μαστό. Αξίζει να σημειωθεί ότι, περίπου το 50% των γυναικών διαθέτουν πυκνό μαστό και ότι σύμφωνα με τις νεώτερες μελέτες  οι γυναίκες με πυκνούς μαστούς έχουν 3-4 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού.  Σε ένα πυκνό μαστό υπάρχει περισσότερος αδένας και λιγότερο λίπος με αποτέλεσμα στη μαστογραφία να ανιχνεύονται με μεγαλύτερη δυσκολία οι βλάβες, τόσο οι καλοήθεις, όσο και οι κακοήθεις. Οι πυκνοί μαστοί, λοιπόν, αποτελούν μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις στην διαγνωστική του μαστού. Ο 3D-ABVS αντιμετωπίζει αυτήν την πρόκληση, καθώς προσφέρει ακριβή χαρτογράφηση ακόμα και πολύ πυκνών μαστών.

 

 

Ο Αυτόματος Τρισδιάστατος Υπέρηχος Μαστού απευθύνεται σε όλες τις γυναίκες ανεξαιρέτως, ακόμη και σε εκείνες που δεν έχουν κανένα σύμπτωμα. Ο προληπτικός έλεγχος του μαστού ξεκινάει συνήθως από την ηλικία των 40 ετών, εάν δεν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό. Παρόλα αυτά ο έλεγχος με τον 3D-ABVS μπορεί να ξεκινήσει σε πολύ μικρότερες ηλικίες, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις με οικογενειακό ιστορικό ή ιστορικό καρκίνου του μαστού. Επίσης, αποτελεί ιδανική και ασφαλή επιλογή για γυναίκες με πυκνούς μαστούς ή γυναίκες που φέρουν ενθέματα.

 

Η Γλυκερία Μπουλογιάννη είναι MD, PhD- Πιστοποιημένη Ακτινοδιαγνώστρια Μαστού & Προστάτη, Διδάκτωρ ΑΠΘ και κατέχει το Ευρωπαϊκό Δίπλωμα Μαστού από το 2014 (EDBI), καθώς και την Ευρωπαϊκή Πιστοποίηση στην Απεικόνιση Μαστογραφίας (European Screening of Mammography LRCB) από το 2016.

 

www.boulogianniglykeria.gr

Τηλ. επικοινωνίας: 2310 304080 (Δευ – Παρ, 17.00 – 21.00)

Προφήτου Ηλία 49, Πυλαία, Θεσσαλονίκη

 

[email protected]

"I believe, every day, you should have at least one exquisite moment." -Audrey Hepburn Σινεφίλ, πεισματάρα και υπερβολικά αισιόδοξη. Ονειρεύομαι μια ζωή γεμάτη μόδα και ταξίδια.