Home / Good Life  / Art & Culture  / Η έκθεση του Martin Margiela για πρώτη φορά στην Αθήνα

Η έκθεση του Martin Margiela για πρώτη φορά στην Αθήνα

Martin Margiela
Ο Martin Margiela, ένα από τα σημαντικότερα ονόματα στην ιστορία της μόδας, συστήνει για πρώτη φορά την τέχνη του στο ελληνικό κοινό, στην gallery Bernier/Eliades.

 

Γεννημένος το 1957 στο Leuven, ο Martin Margiela είναι Βέλγος δημιουργός και καλλιτέχνης. Το όνομά του έχει συνδεθεί με τη μόδα, αφού κατάφερε με τον ομώνυμο οίκο του, Maison Margiela, να διαμορφώσει τη μόδα, όπως την ξέρουμε σήμερα. Λίγα χρόνια μετά την εξαγορά του οίκου από την OTD Group, ο Martin Margiela, δυσαρεστημένος από το σύστημα της μόδας,.αποφάσισε να εγκαταλείψει τη βιομηχανία και να αφιερωθεί εξ’ ολοκλήρου στις εικαστικές τέχνες του.  Σήμερα, ο σχεδιαστής, που απέφευγε όσο το δυνατόν περισσότερο τα φώτα της δημοσιότητας, συστήνει για πρώτη φορά την τέχνη του στο ελληνικό κοινό.

 

Η ατομική του έκθεση έρχεται στην Αθήνα στην gallery Bernier/Eliades,.με τα εγκαίνια της έκθεσης να είναι προγραμματισμένα για την Πέμπτη 7 Μαρτίου.

 

Για την έκθεση στην Αθήνα, ο καλλιτέχνης μεταμορφώνει την gallery Bernier/Eliades και δημιουργεί μία υποβλητική ατμόσφαιρα. Αντλώντας έμπνευση από τη φράση του Alphonse de Lamartine, ποιητή του 19ου αιώνα, «Άψυχα αντικείμενα, έχετε ψυχή (…);», η καλλιτεχνική πρακτική του Margiela εμπεριέχει αναμφίβολα στοιχεία ρομαντισμού,.παρόλο που ο ίδιος είναι γνωστός για τον ριζοσπαστισμό του. Στα έργα του «Shore Shoes» και «Barriers» αδρανή καθημερινά αντικείμενα αφυπνίζονται, αποκαθίσταται η αξιοπρέπειά τους και εξιδανικεύονται. Στο έργο του «Steps» ο Margiela χρησιμοποιεί ως σπάνια πρώτη ύλη, το χαλί, για να δημιουργήσει πίνακες που πόρρω απέχουν από τη ζωγραφική. Καθώς απομακρυνόμαστε από αυτούς, η απόδοση του βάθους.εντυπωσιάζει και τα χρώματα γίνονται εντονότερα λόγω της οπτικής ψευδαίσθησης.

 

“Red Steps III” Carpet on canvas on wooden frame 191,5 x 111,5 cm

 

Το ανθρώπινο σώμα και η φόρμα συνιστούν κομβικά σημεία στο έργο του Margiela. Τα τμήματα ανθρώπινων μελών αποτελούν αντικείμενα μελέτης και παρατήρησης, ενώ οι δυνατότητες επέκτασής τους δεν γνωρίζουν όρια. Στη σειρά «Torsos» ένας ώμος, ένας λαιμός και ένας κορμός λιώνουν σε μια ομοειδή βάση που θυμίζει δέρμα, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με τους παραδοσιακούς τρόπους έκθεσης και θέασης των αντικειμένων. Τα «Kits» από σιλικόνη, μαύρα ή στο χρώμα της σάρκας,.προκαλούν φιλοπαίγμονα διάθεση με τα κατακερματισμένα μέρη του σώματος, ξυπνώντας αναμνήσεις από παιχνίδια κατασκευής. Στο «Vanitas», ως γιος κομμωτή, ο καλλιτέχνης υπενθυμίζει στον θεατή την αδυσώπητη πορεία του.χρόνου, που εγγράφεται στις αλλαγές του χρώματος των μαλλιών από την παιδική ηλικία μέχρι τα γηρατειά.

 

 

Πληροφορίες

Bernier/Eliades, Αθήνα 

7 Μαρτίου έως 15 Μαΐου

www.bernier-eliades.com 

 

Κεντρική φωτογραφία: “Black Nails Model”, Nymphenburg porcelain, enamel, Ed. of 5 Variable dimensions

[email protected]

“I always loved aesthetics. Not particularly fashion. But an idea of Beauty.” Miuccia Bianchi Prada