Home / Family  / Είναι η vegan διατροφή υγιής λύση για τους σκύλους;

Είναι η vegan διατροφή υγιής λύση για τους σκύλους;

vegan διατροφή
Μελέτη, που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Winchester, ερευνά τρεις διατροφικές συνήθειες σκύλων και εξηγεί γιατί η vegan διατροφή μπορεί να αποδειχθεί μία υγιής επιλογή.

 

Έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Plos One, μελέτησε τρία είδη διατροφής σκύλων, τη διατροφή με κρέας, την ωμοφαγία με κρέας, αλλά και τη vegan διατροφή. Μέχρι στιγμής, υπάρχει ελάχιστο ποσοστό ερευνών, που να έχει μελετήσει και, κατά επέκταση,.να συγκρίνει τα οφέλη των διατροφικών συνηθειών των σκύλων. Για αυτόν τον λόγο, επικρατεί σύγκρουση απόψεων αναφορικά με το ποια είναι η κατάλληλη επιλογή διατροφής για έναν σκύλο.

 

 

Η παρούσα μελέτη ερεύνησε τις διατροφικές συνήθειες συνολικά 2.639 σκύλων, μέσω των ιδιοκτητών τους. Σκοπός των ερευνητών ήταν να ανακαλύψουν τα οφέλη της κάθε διατροφής και τον αντίκτυπο που έχει η κάθε μία στην υγεία των σκύλων. Για την έρευνα, οι ιδιοκτήτες σκύλων παρείχαν πληροφορίες για τον σκύλο τους,.που τρέφονταν με ένα συγκεκριμένο είδος διατροφής, για τουλάχιστον έναν χρόνο. Οι ερευνητές εξέτασαν επτά γενικούς δείκτες υγείας σε σκύλους. Τα ευρήματα δείχνουν, λαμβάνοντας υπόψη και τους επτά γενικούς δείκτες υγείας,.ότι οι σκύλοι που τρέφονταν με συμβατικές δίαιτες με κρέας φάνηκε να είναι λιγότερο υγιείς, από εκείνους που τρέφονταν είτε με ωμό κρέας,.είτε με μία vegan δίαιτα.

 

Οι σκύλοι, που κατανάλωναν ωμό κρέας, φάνηκε να τα πηγαίνουν λίγο καλύτερα από εκείνους που τρέφονταν με δίαιτες vegan. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, τα μεγέθη των αποτελεσμάτων ήταν στατιστικά μικρά. Επιπλέον, οι σκύλοι που τρέφονταν με ωμός κρέας είχαν παρόμοια αποτελέσματα με νεότερους σκύλους,.αποδεικνύοντας ότι η ωμοφαγία μπορεί να έχει προστατευτικά αποτελέσματα για την υγεία του σκύλου.

 

 

Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη τα εμπόδια που προέκυψαν στην έρευνα, οι μελετητές επισημαίνουν ότι δεν είναι δυνατόν να συμπεράνουμε ότι οι σκύλοι που τρέφονται με δίαιτες ωμού κρέατος είναι πιο υγιείς.από εκείνους που τρέφονται με βάση τον βιγκανισμό.

 

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης τον επιπολασμό 22 συγκεκριμένων διαταραχών υγείας. Τα ποσοστά των σκύλων σε κάθε διατροφική ομάδα,.που θεωρήθηκαν ότι υπέφεραν από διαταραχές υγείας, ήταν: 49% για τις συμβατικές δίαιτες με κρέας, 43% για δίαιτες με ωμό κρέας και 36% για vegan διατροφές.

 

Ο Andrew Knight, Καθηγητής Φιλοζωικής και Ηθικής και Ιδρυτικός Διευθυντής του Κέντρου για την Ευημερία των Ζώων στο Πανεπιστήμιο του Winchester, δήλωσε: “Σύμφωνα με τα τελευταία ερευνητικά στοιχεία, η πιο υγιεινή και λιγότερο επιβλαβής διατροφική συνήθεια για τους σκύλους,.ανάμεσα στις συμβατικές, στην ωμοφαγία και τη vegan διατροφή, είναι μια διατροφικά ισορροπημένη vegan διατροφή”.

 

Σύμφωνα με τους ερευνητές, “οι vegan διατροφές αποτελούν μία εναλλακτική διατροφική συνήθεια,.που αναπτύσσεται για να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες ανησυχίες των καταναλωτών, σχετικά με τις παραδοσιακές τροφές για κατοικίδια, που βασίζονται στο κρέας. Ανεξάρτητα από τα συστατικά που χρησιμοποιούνται,.οι διατροφικές συνήθειες θα πρέπει πάντα να διαμορφώνονται με τέτοιον τρόπο,.έτσι ώστε να είναι πλήρεις και ισορροπημένες,.πάντοτε σε συνεργασία με τον κτηνίατρο.”

 

[email protected]

“I always loved aesthetics. Not particularly fashion. But an idea of Beauty.” Miuccia Bianchi Prada