Home / Lifestyle  / Δράσεις με αφορμή τη Διεθνή Μέρα της Γυναίκας

Δράσεις με αφορμή τη Διεθνή Μέρα της Γυναίκας

Σήμερα, η Διεθνής Μέρα της Γυναίκας φέρνει στη επιφάνεια συζητήσεις που αφορούν τη γυναικεία ενδυνάμωση, μέσα από ενδιαφέρουσες δράσεις.

Σίγουρα, μία μόνο μέρα δεν μπορεί να “μιλήσει” για τη γυναικεία δύναμη, την ανάγκη για ίση φωνή και την πάταξη της πατριαρχίας. Παρ’ όλα αυτά, σε οτιδήποτε σημαντικό πάνω σε αυτή τη Γη αξίζει μία ξεχωριστή μέρα, σαν μια μικρή υπενθύμιση για τα κατά τ’ άλλα  αυτονόητα. Δράσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη είναι αφιερωμένες στη Διεθνή Μέρα της Γυναίκας και μας καλούν να συμμετάσχουμε δυναμικά.

 

Παμε να δούμε μερικές από αυτές που ξεχωρίσαμε.

 

“Γνωρίζοντας από την κόψη: Τη Διεθνή Ημέρα των Γυναικών μιλάμε για την έμφυλη βία” στην Τεχνόπολη

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα των Γυναικών, ο Δήμος Αθηναίων διοργανώνει στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων δράσεις για την ενίσχυση της γυναικείας φωνής και την αντιμετώπιση του ανησυχητικά αυξανόμενου φαινομένου της έμφυλης βίας.

Σήμερα, 8 Μαρτίου, από τις 19:00μ.μ  έως τα μεσάνυχτα, το έργο “Ροζ Σημαία” (2021) της Γεωργίας Λαλέ θα “ντύσει” την πρόσοψη του Δημαρχείου Αθηνών, με τη χρήση της τεχνολογίας 3D projection mapping.

 

Το πλούσιο πρόγραμμα περιλαμβάνει ομιλίες από επιστήμονες και ειδικούς, προβολές ταινιών μικρού μήκους και παράλληλες δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης. Η εικαστικός Γεωργία Λαλέ με αφορμή την performance της με τίτλο “ΑΔΥΤΟΝ”, καλεί γυναίκες και θηλυκότητες να της δωρίσουν δικά τους σεντόνια που μπορούν να φέρουν μαζί τους, την ίδια ημέρα και κατά τη διάρκεια της δράσης, καθώς και με την τριήμερη εικαστική της έκθεση με τίτλο “Η Ενοχή της Γειτονιάς”.

 

“WOMENTORS REUNION” από το Ίδρυμα Λαμπράκη

Το Ίδρυμα Λαμπράκη με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας διοργανώνει στις 9 Μαρτίου το WOMENTORS REUNION.

Φέτος, δίνεται το βήμα και η σκυτάλη στις Leaders και τις Νέες Γυναίκες του προγράμματος WOMENTORS, οι οποίες θα καταθέσουν τις καινοτόμες προτάσεις τους και θα καλέσουν το κοινό σε δράση, ενώ θα παρουσιαστούν καλές πρακτικές ηγεσίας που έχουν ήδη αναλάβει οι ίδιες ή άλλες γυναίκες που δημιουργούν θετικό αντίκτυπο.

*Active citizens fund Greece EEA and Norway Grants EEA Grants Greece Ίδρυμα Μποδοσάκη Ίδρυμα Λαμπράκη SolidarityNow.

 

 

“Στον δρόμο για το Παρίσι: Ολυμπιακοί Αγώνες και ισότητα”: Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Είκοσι χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας και πέντε μήνες πριν από αυτούς του Παρισιού,.η οργανωτική επιτροπή “Παρίσι 2024” έχει ανακοινώσει ότι αυτή θα είναι η πρώτη ολυμπιακή διοργάνωση,.στην οποία ο αριθμός ανδρών και γυναικών που θα αγωνιστούν είναι ακριβώς ίδιος.

Απόψε, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, αθλήτριες-Ολυμπιονίκες και πρωταθλήτριες περιγράφουν σε μια εκδήλωση στις 19:00μ.μ στο φουαγιέ του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.(Μ2), τις εμπειρίες τους από το παρελθόν αλλά και το παρόν και επιδιώκουν να απαντήσουν στο ερώτημα: η πορεία των αθλητριών προς την ισότητα παραμένει ακόμα και σήμερα ζητούμενο ή αποτελεί πλέον κατάκτηση;

 

Συμμετέχουν:

Βούλα Πατουλίδου, Χρυσή Ολυμπιονίκης στα 100μ. με εμπόδια (Βαρκελώνη-1992) – Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης.

Αναστασία Κελεσίδου, Ασημένια Ολυμπιονίκης στη δισκοβολία (Σίδνεϊ-2000 & Αθήνα-2004) – Μέλος του ΔΣ ΣΕΓΑΣ και εκπρόσωπος της ομοσπονδίας στην ΕΟΕ.

Ευαγγελία Ψάρρα, Ολυμπιονίκης στην τοξοβολία (Αθήνα-2004) – Συμμετοχή-ρεκόρ σε έξι Ολυμπιακούς Αγώνες.

Χριστίνα Μόσχη, 4η στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στο Ταλίν στα 10 μ. αεροβόλου πιστολιού – Μέλος της ελληνικής ολυμπιακής ομάδας στο Παρίσι 2024.

 

*Η είσοδος είναι ελεύθερη με δελτίο εισόδου.

 

 

“Μυστήριο 203 Resonances: Συναυλία με έργα του 21ου αιώνα για δύο πιάνα” στο Σινέ Ελευσίς 

Σήμερα 8 Μαρτίου, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει στις 20:30 μ.μ στον Πολυχώρο Πολιτισμού Σινέ Ελευσίς το “Μυστήριο 203 Resonances”,.μία συναυλία με τις μουσικούς Λυδία Λινάρδου και Ηρώ Μενέγου.

Πρόκειται για μία περιπλάνηση στις νοητές μουσικές πόλεις των αντιθέσεων μέσα από επιλεγμένα έργα του 21ου αιώνα. για δύο πιάνα. Ανάμεσά τους μία νέα ανάθεση, μία μεταγραφή ενός κοντσέρτου, μία μεταγραφή ενός έργου για τέσσερα. χέρια, μουσικό θέατρο, κίνηση και λόγος. Μία διαδρομή μέσα από την ώριμη γλώσσα των συνθετών υπό την ματιά του νεοσύστατου ντουέτου.

 

*Εισιτήρια: Γενική είσοδος 8€, μειωμένο 5€ (φοιτητές, 65 άνω, Άνεργοι, ΑμΕΑ & συνοδοί)

 

“Blooming Together” στο Balkan Heart

Το “Blooming Together” πραγματοποιείται απόψε, 8 Μαρτίου, στις 18:00 μ.μ στο Balkan Heart. Για τον εορτασμό της γυναίκας, το United Societies of Balkans σας προσκαλεί σε ένα εργαστήριο ενδυνάμωσης και συλλογικής. εικαστικής συνεδρίας που έχουν επιμεληθεί οι εθελοντές του οργανισμού! Αυτή η εκδήλωση είναι ανοιχτή σε όλους, ανεξαρτήτως φύλου. Σύνθημά τους, “ελάτε μαζί μας για μια βραδιά έμπνευσης και σύνδεσης! Μαζί, ανθίζουμε!”

 

*Balkan Heart: Aλ. Δελμούζου 8, Θεσσαλονίκη

 

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath