Home / Family  / Διαδραστική γλώσσα στο παιχνίδι; Να γιατί!

Διαδραστική γλώσσα στο παιχνίδι; Να γιατί!

Σύμφωνα με έρευνες η διαδραστική γλώσσα των γονέων κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, καλλιεργούν στα παιδιά  ανεπτυγμένες δεξιότητες.

Όλοι οι γονείς γνωρίζουν πόσο σημαντικό είναι να συμμετέχουν στο παιχνίδι των παιδιών τους, κυρίως σε ψυχολογικό επίπεδο. Σύμφωνα με έρευνες, η διαδραστική γλώσσα που χρησιμοποιούν κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, δηλαδή η χρήση περιγραφικών λέξεων ενώ τα παιδιά τους δημιουργούν για παράδειγμα πύργους από LEGO, καλλιεργούν τις δεξιότητες που απαιτούνται για επιτυχία στους τομείς STEM.

 

Ο τρόπος με τον οποίο οι γονείς αλληλεπιδρούν με τα παιδιά τους κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού επηρεάζει έντονα την ανάπτυξη των χωρικών δεξιοτήτων (spatial skills), κάτι που αποτελεί  προγνωστικό παράγοντα επιτυχίας στους τομείς της επιστήμης, της τεχνολογίας, της μηχανικής και των μαθηματικών (STEM).

 

 

Η έρευνα

Οι ερευνητές του FIU Center for Children and Families (CCF) δημοσίευσαν πρόσφατα μια μελέτη  στο Developmental Psychology, που αφορά το πώς ορισμένες συμπεριφορές γονέων, ιδιαίτερα αυτές που περιλαμβάνουν θετική ενίσχυση και “χωρική” γλώσσα, επηρεάζουν τη γνωστική ανάπτυξη ενός παιδιού.

 

Παρατήρησαν τους γονείς και τα παιδιά τους καθώς έπαιζαν μαζί με LEGO και διαπίστωσαν ότι οι γονείς που επαινούσαν τα παιδιά τους ή περιέγραφαν τις πράξεις των παιδιών.π.χ “Βλέπω ότι χτίζεις έναν ψηλό πύργο χρησιμοποιούσαν λέξεις που περιγράφουν σχήματα, μεγέθη, χωρικά χαρακτηριστικά, τοποθεσίες.και προσανατολισμούς αντικειμένων και χώρων. Όταν τα παιδιά ακούν τους γονείς τους να χρησιμοποιούν αυτό το είδος γλώσσας σε νεαρή ηλικία,.μπορεί να αποτελέσει τη βάση για τις δεξιότητες που θα χρειαστούν για να επιτύχουν αργότερα σε συγκεκριμένους επιστημονικούς τομείς.

 

 

Τα ευρήματα αυτής της μελέτης υποστηρίζουν μία προηγούμενη έρευνα της CCF, που αποδείκνυε ότι οι γονείς που παρείχαν περισσότερη κοινωνικο-συναισθηματική.υποστήριξη μέσω θετικών πρακτικών ανατροφής (positive parenting) ήταν πιο πιθανό να προσφέρουν πλουσιότερη γλωσσική εισροή, ενισχύοντας τη γνωστική ανάπτυξη των παιδιών τους.

 

“Οι χωρικές δεξιότητες είναι απαραίτητες για την επιτυχία στα πεδία STEM και προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι όταν οι γονείς χρησιμοποιούν χωρική γλώσσα με τα παιδιά τους,.αυτό μπορεί να τονώσει σημαντικά την ανάπτυξη αυτών των κρίσιμων δεξιοτήτων”, δήλωσε ο Shannon Pruden, καθηγητής ψυχολογίας του FIU.

 

Οι ερευνητές συνιστούν στους γονείς να βρουν τρόπους για να ενσωματώσουν θετικές πρακτικές ανατροφής, όπως επαίνους,.περιγραφές συμπεριφοράς και επαναλήψεις, παράλληλα με συζητήσεις για σχήματα, μεγέθη και χωρικά χαρακτηριστικά, όταν παίζουν με τα μικρά παιδιά τους. 

 

Γιατί LEGO;

Η LaTreese Hall, διδακτορική φοιτήτρια του FIU στην αναπτυξιακή επιστήμη και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, τονίζει τα οφέλη από το παιχνίδι με LEGO.

 

  • Η ακρόαση και η χρήση χωρικής και μαθηματικής γλώσσας κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού με τουβλάκια μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερες χωρικές και μαθηματικές δεξιότητες. Αυτές οι λέξεις μπορεί να περιλαμβάνουν χωρικά χαρακτηριστικά (π.χ. “γωνία”, “άκρη”) και τοποθεσίες (π.χ. “πάνω”, “πίσω”).

 

 

  • Το παιχνίδι με τουβλάκια προσφέρει στα παιδιά την ευκαιρία να μάθουν και να κατανοήσουν χωρικές έννοιες.(π.χ. σχήματα, κατευθύνσεις) και να εξασκήσουν άμεσα τις χωρικές τους δεξιότητες, συμπεριλαμβανομένης της νοητικής μεταμόρφωσης και της περιστροφής.

 

 

  • Είναι ευεργετικό για τη λεπτή κινητική ανάπτυξη. Οι κατασκευές με τουβλάκια επιτρέπουν στα παιδιά να βελτιώσουν τον συντονισμό χεριού-ματιού και να δυναμώσουν.τους μικρούς μυς στα χέρια και τα δάχτυλά τους.

 

  • Δίνει στα παιδιά την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν τη φαντασία τους. και να δημιουργήσουν απεριόριστα κτίρια, πάρκα, πόλεις και άλλες κατασκευές!

 

  • Το παιχνίδι με άλλους συνομηλίκους και ενήλικες υποστηρίζει την κοινωνική.και συναισθηματική ανάπτυξη ενός παιδιού, ενθαρρύνοντας το μοίρασμα, την εναλλαγή, τη συνεργασία και άλλες κοινωνικές δεξιότητες.

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath