Home / Good Life  / Βώλαξ Τήνου: Ποίηση και απόκοσμη ομορφιά

Βώλαξ Τήνου: Ποίηση και απόκοσμη ομορφιά

Η Τήνος φημίζεται για τα γραφικά χωριά της και ο Βώλαξ ή Βώλακας είναι ένα από αυτά. Ο τόπος που θυμίζει σεληνιακό τοπίο, βρίθει από ποίηση!

Λατρεύουμε την Τήνο για αμέτρητους λόγους και σίγουρα ένας από αυτούς είναι τα μοναδικής ομορφιάς ορεινά χωριά της. Ο Βώλαξ ή Βώλακας είναι ένα από τα πιο αγαπημένα,.αφού εντυπωσιάζει με την ιδιαίτερη γεωμορφολογία του, καθώς θυμίζει σεληνιακό τοπίο, αλλά και με την ποιητική του “φλέβα”.

 

Μυθολογική διάσταση

Το χωριό έχει συνδεθεί στενά με τη μυθολογία, αφού  οι μεγάλοι βράχοι  (βολάκοι), τους οποίους συναντάμε σε πολλά σημεία του,.είναι απόρροια της Τιτανομαχίας. Σύμφωνα με τον μύθο ήταν τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν στη μάχη ανάμεσα στους Τιτάνες και τους Θεούς του Ολύμπου,.η οποία πραγματοποιήθηκε στην Τήνο και συγκεκριμένα στην περιοχή του Βώλακα.

 

 

Επιστημονική εξήγηση

Φυσικά, υπάρχει επιστημονική θεωρία γύρω από τη δημιουργία των τεράστιων αυτών βράχων, η οποία αποδίδεται σε  πτώση μετεωρίτη, με τον Βώλακα να θεωρείται ως ο κρατήρας που δημιουργήθηκε κατά την πτώση. Υπάρχει, βέβαια, και η εκδοχή της έκρηξης ηφαιστείου πριν από περίπου 20 εκατομμύρια χρόνια. 

 

Το σίγουρο είναι ότι το αποτέλεσμα είναι άκρως εντυπωσιακό, όποια κι αν ήταν η αληθινή αιτία. Μάλιστα, ο Βώλακας έχει αναγάγει την Τήνο σε αναρριχητικό προορισμό διεθνούς επιπέδου, λόγω της συγκεκριμένης μορφολογίας του χωριού.

 

 

  • Στο Λαογραφικό Μουσείο του Βώλακα θα μάθετε τα πάντα για τη ζωή των ανθρώπων του 19ου αιώνα, μέσα από τα 250 εκθέματα που διαθέτει.

 

Βώλαξ

 

  • Το υπαίθριο θεατράκι του χωριού παρουσιάζει έναν μεγάλο αριθμό παραστάσεων και εκδηλώσεων, που μπορείτε να παρακολουθήσετε τους καλοκαιρινούς μήνες. 

 

 

  • Όπως και όλη η Τήνος, έτσι και το μικρό αυτό χωριό έχει μακρά παράδοση στην τέχνη της καλαθοπλεκτικής, με πολλά εργαστήρια, όπου ακόμα και σήμερακατασκευάζουν καλάθια με τον παραδοσιακό τρόπο.

 

 

  • Αν αγαπάς την ποίηση, ο Βώλαξ είναι ο προορισμός σου. Ποιήματα αγαπημένων Ελλήνων ποιητών “ζωντανεύουν” πάνω σε παραδοσιακές, ξύλινες πόρτες και τοίχους, αποτελώντας μία ακόμη υπέροχη ιδιαίτερότητα του χωριού. Δεν είναι τυχαίο ότι φέτος υποδέχτηκε μία από τις βραδιές εκδηλώσεων του 9ου Διεθνές Λογοτεχνικό Φεστιβάλ Τήνου.
     

 

Βώλαξ

Βώλαξ

 

Αν βρίσκεστε ήδη στην Τήνο, αύριο στις 10/8 με αφορμή την επέτειο συμπλήρωσης 20 χρόνων απο την υιοθέτηση της Σύμβασης για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της UNESCO,  το Λαογραφικό Μουσείο σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο της Βωλάξ, διοργανώνουν το 4ο εργαστήρι καλαθοπλεκτικής για μικρούς και μεγάλους! Μην το χάσετε!

 

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath